11 tips voor een kinderpartijtje thuis

mamablog, lifestyleblog, mama lifestyleblog, tips voor kinderpartijtje thuis, cadeautjes verstoppen, knutselen met foam klei, maskers maken, schilderen, sieraden maken, snoepmemory, cakejes versieren, speurtocht, stoelendans, disco, ballonnen kapot trappen, afscheidscadeau in reuzeballon met confetti. leuke activiteiten voor zowel jongens als meisjes

Je kind is bijna jarig en daar hoort een partijtje bij. Maar wat ga je doen? Ga je naar de bowlingbaan of de binnenspeeltuin of vier je het thuis? Mijn dochter van zeven verkiest een partijtje thuis nog steeds boven een partijtje buitenshuis. Een partijtje thuis vieren is zó gezellig. De kinderen zijn echt met elkaar bezig in plaats van individueel.

Durf jij het niet aan, een heel huis vol met kinderen? Gaat dat wel goed en wat moet je doen dan? Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige dus ik deel graag mijn 11 tips met jou zodat ook jouw zoon of dochter zijn/haar kinderpartijtje op een leuke en gezellige manier thuis kan vieren. Ideeën voor leuke activiteiten voor zowel jongens als meisjes.

 

mamablog, lifestyleblog, mama lifestyleblog, tips voor kinderpartijtje thuis, cadeautjes verstoppen, knutselen met foam klei, maskers maken, schilderen, sieraden maken, snoepmemory, cakejes versieren, speurtocht, stoelendans, disco, ballonnen kapot trappen, afscheidscadeau in reuzeballon met confetti

 

1. Cadeautjes verstoppen

Jaarlijks rukte mijn dochter als een razende de verpakkingen van de cadeautjes af. Ik kon niet eens meer bijbenen welk cadeau ze van welk kindje had gekregen. Binnen een paar minuten was het cadeaumoment alweer achter de rug en de kindjes uitgebreid bedanken, daar had ze geen tijd voor.

Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Ik stuurde mijn dochter naar boven en ik liet de kinderen hun cadeautjes verstoppen. Een goed plekje vinden voor hun cadeautje vonden de kinderen al super leuk en toen mijn dochter de cadeautjes ging zoeken werd het ook nog eens spannend. Er was alle tijd voor het rustig uitpakken van de cadeautjes, de gever te bedanken en ik zag ook wie wat had gegeven. Het cadeaumoment wat normaal gesproken maar een paar minuten duurde, kon nu gerekt worden en ook nog eens op een heel leuke en speelse manier.

2. Schildersdoeken, houten hangers of houten doosjes beplakken met foam klei

Kinderen zijn gek op knutselen, dus als ik een partijtje organiseer, staat er altijd een knutselactiviteit op het programma. Het voordeel is ook dat het een rustige bezigheid is en dat is wel zo fijn met een grote groep kinderen. Ik plan deze activiteit altijd aan het begin van het programma, zodat de kinderen nog even kunnen bijkomen van school.

Eén van de knutselactiviteiten die je kunt doen is schildersdoeken, houten hangers of houten doosjes beplakken met foam klei. Foam klei is een klei wat op alles plakt en wat zelf uithardt, dus niet in de oven hoeft. Foam klei is verkrijgbaar in ontzettend veel leuke kleuren en zowel met als zonder glitter. Je kunt ook de verschillende kleuren met elkaar mengen tot nieuwe kleuren. Nadat je het schildersdoek of houten object hebt beplakt met foam klei, kun je deze ook nog versieren met glitters of steentjes.

Schildersdoeken zijn verkrijgbaar bij o.a. de Action, Hema of de Xenos. Voor houten hangers of houten doosjes slaag ik altijd bij de Action of de Xenos.

Kneed de foamklei voordat de kinderen ermee aan de slag gaan. Zorg ervoor dat de kinderen de foamklei dun aanbrengen, anders ben je zo door de voorraad heen. En laat de bakjes niet te lang openstaan, anders kan de klei uitdrogen. Ik koop altijd evenveel potjes klei als het aantal kinderen.

3. Maskers maken

Je kunt schilderen op schildersdoeken, maar je kunt ook maskers schilderen! De maskers maak je van papieren wegwerp borden. Maak er twee grotere gaten in voor de ogen en twee kleinere gaten aan de zijkant waar je elastieken aan kan bevestigen voor de oren. Zet wat bakjes met verf op tafel en kwasten en de kinderen kunnen zich helemaal uitleven op het versieren van de maskers.

Als verfschort kun je vuilniszakken gebruiken. Knip gaten in de vuilniszak voor hoofd en armen en laat de kinderen hun mouwen opstropen. Zo komen ze niet onder de verfvlekken thuis.

4. Sieraden maken

Meisjes en sieraden: een goede combi! Wat is er nu leuker dan je eigen ketting of armband maken? Bij de Action of de Zeeman kun je voor weinig geld mooie kralen en zelfs complete doosjes met benodigdheden voor het maken van sieraden kopen.

5. Snoepmemory

Koop vrolijk gekleurde bekertjes en snoepjes. Als snoepjes kun je bijvoorbeeld Fruittella kopen of spekjes die je in verschillende kleuren papier inpakt. Fruittella per kleur per twee of spekjes per twee in dezelfde kleur verpakt onder de bekertjes leggen en starten maar! Als iemand twee dezelfde snoepjes heeft gevonden (memory!), bewaart hij of zij deze en wacht tot iedereen twee dezelfde snoepjes ontdekt heeft. En daarna? Smullen maar!

6. Cakejes versieren

Ik vier kinderpartijtjes altijd op woensdagmiddag. De ochtend gebruik ik dan voor de voorbereidingen, zoals het bakken van cakejes. Met de muffinmix van Dr. Oetker bak ik 12 cupcakes. ’s Middags mogen de kinderen de muffins versieren. Glazuur en kleurrijke versiersels van Dr. Oetker – en sommige supermarkten hebben ook een huismerk – maken van de cupcakes een vrolijk en lekker hapje!

Na het versieren moet het glazuur ongeveer 30 minuten drogen, dus houd hier rekening mee in je planning.

7. Speurtocht

Met een speurtocht kunnen jullie even lekker de buitenlucht opsnuiven en heb je de drukte even niet binnen. Stippel een route uit en teken die met pijlen met krijt op de stoep. Verzin bij elk punt een leuke opdracht voor de kinderen. Je kunt de opdrachten op een kaartje schrijven en deze bijvoorbeeld aan een boom of een paaltje plakken. Laat de kinderen de kaartjes zoeken. Leuke spelletjes zijn bijvoorbeeld blikgooien, (onopgeblazen) ballonnen zoeken (die je later opblaast), zaklopen en een lepel met een aardappel vasthouden, springtouwen, spijkerpoepen of elke andere opdracht die jij bedenkt.

8. Stoelendans

Stoelendans vinden kinderen altijd leuk en vooral ook spannend! Want wanneer stopt de muziek en hoe blijf je zo dicht mogelijk bij de stoelen? Stoelendans is een moment van even uit je dak gaan en staat elk jaar op ons programma. Je hebt er alleen wat stoelen of krukjes en een radio voor nodig, dus stoelendans is zo georganiseerd! Dit jaar hebben we de nieuwe cd van K3 helemaal grijs gedraaid!

Als je een heel grote groep kinderen hebt, wij hadden dit jaar maar liefst 10 kinderen, dan is het verstandig om de groep in tweeën op te splitsen. De winnaars van beide groepjes spelen tegen elkaar in de “grande finale” en de andere feestvarkens? Die moedigen de finalisten aan met luid gejuich!

9. Disco

Toegegeven, je moet wel wat ruimte in je woonkamer hebben, maar hoe gaaf is het om een disco te organiseren? En als je een kleine woonkamer hebt, schuif je toch gewoon alle meubels aan de kant? Gordijnen dicht, muziek en discolampen aan. Bij de Intertoys of Bart Smit kun je heel leuke discolampen kopen en er zijn zelfs pakketten met meerdere discolampen. Ik plan de disco altijd het laatste halfuurtje van het partijtje in. Dan kunnen de kinderen nog even hun energie kwijt. En bij een disco mogen toeters en een confettikanon natuurlijk niet ontbreken!

10. Ballonnen kapot trappen

Bind een touwtje aan het uiteinde van een ballon en maak deze vast aan de enkel. Deze activiteit kun je perfect combineren met de disco. Zet de muziek aan en laat de kinderen elkaars ballonnen kapot trappen. Daar zijn ze wel even mee bezig, want zo makkelijk gaat dat niet. Een heel leuke activiteit om te doen!

11. Confettidouche & afscheidscadeau

Je kunt de afscheidscadeautjes in een mandje doen en na afloop uitdelen, maar je kunt ook de cadeautjes verstoppen in reuzeballonnen. Neem evenveel ballonnen als het aantal kinderen. Vul de ballonnen met confetti en stop er een cadeautje in. Ik had vorig jaar bijvoorbeeld een kinderlipstick als cadeautje. Ook deze activiteit kun je goed combineren met de disco. Terwijl de kinderen dansen, kun je zodra een kindje onder een ballon staat, de ballon kapot prikken. Hoera, confetti all over en ook nog een cadeautje!

Met deze tips maak jij van het partijtje van jouw zoon of dochter een gezellig feest! Heb jij ook nog leuke ideeën? Deel ze met ons bij de reacties!

mamablog, lifestyleblog, mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto’s: www.mamaonderneemt.nl

2 thoughts on “11 tips voor een kinderpartijtje thuis

  1. Met een dochter van zeven maanden hoef ik me voorlopig niet druk te maken over kinderfeestjes, maar er staan leuke tips tussen. Zelf had ik ook altijd mijn feestjes thuis en de allergrootste hit was om met textielverf (die heb je tegenwoordig ook in stiftvorm) goedkope, witte t-shirts te bekladden. Trots dat iedereen was op z’n eigen shirt!

  2. Wat een leuke en goede tips! Ons zoontje van ruim een jaar is nog niet helemaal toe aan kinderfeestjes maar het is zeker leuk om alvast wat inspiratie op te doen voor later 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *