12 dingen die ik als thuiswerkmoeder (soms) stiekem onder werktijd doe

Als thuiswerkmoeder kan ik niet de hele dag de aandacht bij mijn werk houden. Welke dingen doe ik soms stiekem onder werktijd? mamablog, mamablogger, lifestyleblog, lifestyleblogger, mama lifestyleblogger

Sinds 2008 werk ik vanuit huis. Het lijkt heerlijk en ik moet toegeven: gedeeltelijk is het zeker een heel comfortabele manier van werken, maar…  Het gevaar van thuiswerken is dat er nauwelijks een grens is tussen werk en privé. Althans in mijn geval lopen beiden voortdurend in elkaar over. Zo werk ik vaak buiten werktijd. ’s Avonds als de kinderen op bed liggen nog even de zakelijke aanvragen doornemen met mijn vriend of zakelijke telefoontjes beantwoorden wanneer ik met mijn kinderen bezig ben. Het bedrijf gaat gewoon door. Aan de andere kant zijn er ook privé dingen die ik soms onder werktijd doe. Ik kan niet altijd mijn focus de hele dag op de zaak houden, soms dwalen mijn gedachten af of wil ik even snel privé iets regelen. En zo zijn er ook zaken die alleen gebeuren, omdat ik vanuit huis werk, omdat niemand mij ziet en omdat ik geen collega’s heb als thuiswerkmoeder. Welke dingen zijn dit precies?

Dingen die ik soms doe onder werktijd:

 1. privé telefoontjes plegen. Ik ben niet echt een beller, houd niet van lange gesprekken voeren aan de telefoon. Aan kletspraatjes doe ik dus niet op mijn werkdag, maar wel bel ik gerust bijvoorbeeld de dokter voor het maken van een afspraak. Dat is eigenlijk een privé aangelegenheid toch?
 2. wasjes draaien. Mijn motto is niet het huis boenen wanneer ik aan het werk ben. Daar houd ik mij keurig aan, met gemak ook, want een poetsfreak ben ik absoluut niet. Wel draai ik heel soms een wasje wanneer ik aan het werk ben en de wasmand uitpuilt van heb ik jou daar.
 3. internetten. Ik denk dat ik aardig wat tijd zou besparen als ik niet zeer regelmatig het nieuws en mijn Facebook pagina zou checken, maar toch moet ik toegeven dat ik privé zit te surfen onder werktijd.
 4. ongezond eten. Nu gaat het een stuk beter, maar er was een tijd – niet zo heel lang geleden – dat ik vrij ongezond at wanneer ik aan het werk was. En dan heb ik het over snoepen. Nog langere tijd geleden pakte ik gerust de frituurpan erbij om een portie patat te bakken als lunch, met een flinke dot mayonaise. Dat kan eigenlijk niet hè?
 5. vergeten te eten. Daar heb ik heel vaak last van. Als thuiswerkmoeder heb ik geen collega’s die me mee uit lunchen nemen en vaak ga ik zo op in mijn werk, dat ik helemaal vergeet te eten en te drinken. Meestal eet en drink ik dan voor het eerst rond een uur of 1. Een heel slechte eigenschap.
 6. naar de kapper gaan. Kappersafspraken plan ik juist onder werktijd in. Met mijn kinderen erbij kunnen mijn haren echt niet geknipt, laat staan gekleurd, worden. In de zomervakantie moest ik wel in hun bijzijn mijn haren laten knippen, maar ze renden zo de straat op. Gevolg: ik moest met kappersmantel aan en natte haren achter mijn kinderen aanrennen, midden op straat. Ik heb ook geen oppas, dus naar de kapper kan ik eigenlijk alleen wanneer mijn kinderen naar school zijn. En wanneer mijn kinderen naar school zijn, geldt voor mij als werktijd.
 7. televisie kijken. Op zich valt dit bij mij reuze mee. Sterker nog: ik heb overdag eigenlijk bijna nooit de televisie aan. Toch moet ik bekennen dat ik heel sporadisch werk met Koffietijd op de achtergrond. Ik kijk dan niet eens, maar ik vind het wel een gezellig programma op de achtergrond. Omdat ik geen collega’s heb, vind ik het soms namelijk zo stil.
 8. lekker lui vastgeplakt zitten aan mijn bureau. Ik heb dan wel geen bureau, maar wel een eettafel. En ik ben er nooit vandaan te krijgen wanneer ik aan het werk ben. Anders dan op kantoor waar je collega’s hebt waar je af en toe een kop koffie voor haalt of een praatje mee gaat maken. Alleen voor het hoognodige sta ik op, als ik rammel van de honger, een droge strot heb van de dorst of wanneer ik bijna in mijn broek plas. Ik zou eigenlijk best wat meer kunnen bewegen wanneer ik aan het werk ben.
 9. een foeilelijk vest dragen. Nu zijn de temperaturen nog behaaglijk, maar wanneer het herfst of winter is, trek ik gerust een lelijk vest aan wanneer ik aan het werk ben. Niemand die het ziet, denk ik dan. Ik heb ook leuke vesten, maar wanneer die allemaal boven in de kast liggen, pak ik gerust het fleecevest dat aan de kapstok hangt. Het staat niet mooi, maar zit zó lekker.
 10. met een deken op mijn schoot zitten. Ik lijk wel een oud omaatje, maar wanneer het echt ontzettend koud is, zit ik graag met een deken op mijn schoot te werken. Ondanks dat we centrale verwarming hebben, heb ik het hartje winter toch vaak koud binnen. Ik ben nu eenmaal een kouwelijk persoon. Daarbij zit ik natuurlijk de hele dag en bewegen om het warm te krijgen, doe ik niet echt.
 11. lekker uitbrakken na een korte nacht en in een héél relaxed tempo mijn werk wegwerken. Ik ben immers eigen baas.
 12. mijn aantekeningen in hanenpoten opschrijven (lees: haast onleesbaar). Maar ach, ik ben de enige die het moet kunnen lezen.

Staat er iets in het lijstje waar jij je als thuiswerkmoeder/werkende moeder/vrouw misschien ook schuldig aan maakt? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

10 thoughts on “12 dingen die ik als thuiswerkmoeder (soms) stiekem onder werktijd doe

 1. Later beginnen, langer doorgaan, in je badjas zitten werken of je eigen pauzes regelen vind ik allemaal fantastisch aan het thuiswerken. Moet ook allemaal kunnen vind ik; niemand aan de telefoon kan zien dat mijn haar nog op half 7 hangt! 😉 Maar ook ik heb me schuldig gemaakt aan onregelmatige eet-tijden, en ik heb dat met veel moeite moeten afleren. Ook ik at mijn eerste maaltijd pas in de middag (soms pas om 16:00!) met als resultaat dat mijn stofwisseling steeds langzamer werd. Na lang oefenen (want ontbijten in de ochtend voelde op een gegeven moment zo tegen-natuurlijk) is mijn voedingspatroon gelukkig weer op de rit!

 2. Ha, heel herkenbaar! Ik werk ook regelmatig thuis (al heb ik nu nog wel collega’s, waar ik de rest van de week tussen zit). Ik draai ook wel eens een wasje, maar dat kost zo weinig tijd, dat is niet erg lijkt me. En ik vergeet ook wel eens te eten. Of juist niet. 🙂 Precies zoals jij dus.
  En omdat het koud in huis is nu, zit ik met mijn badjas over mijn kleren. 🙂 Lekker warm. En het werkt ook nog als een dekentje over mijn benen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *