20 Tips om je kindje zindelijk te maken

Toen mijn kinderen zindelijk waren, vond ik dat als moeder een heerlijk moment. Geen omkijken meer hebben naar vieze luiers en überhaupt geen luiers meer hoeven kopen, in ieder geval voor overdag niet. Mijn kinderen waren rond hun derde jaar overdag zindelijk, ruim op tijd voordat ze naar de basisschool gingen. Sommige kinderen zijn al eerder toe aan zindelijk worden. Vanaf de tweede verjaardag van je kind kun je proberen met zindelijkheidstraining te beginnen. Heb je het idee dat je kindje er nog niet aan toe is, dan kun je het uitstellen en op een later moment weer proberen je kindje zindelijk te maken. Maar hoe maak je nu je kind zindelijk? 

 1. Probeer de interesse van je kindje te wekken door hem/haar mee te nemen wanneer je zelf naar het toilet gaat of laat hem meegaan met zijn broer of zus.
 2. Vanaf de leeftijd van twee jaar kun je wanneer je kindje eraan toe is beginnen met de zindelijkheidstraining.
 3. Koop een potje. Deze kun je niet alleen kopen bij een babywinkel, maar ook bij de HEMA of het Kruidvat. Je kunt deze ook al kopen nog voordat je met de zindelijkheidstraining bent begonnen. Laat je kindje af en toe op het potje zitten, zodat  het eraan kan wennen.
 4. Ga je echt beginnen met zindelijkheidstraining? Zet je kind op vaste tijden op het potje (bijvoorbeeld na het opstaan, na de ochtendsnack, na de lunch, na de middagsnack, voor of na het avondeten en voor het naar bed gaan).
 5. Doe je kindje een luierbroekje aan in het begin van de zindelijkheidstraining of wanneer je al langer bezig bent met de zindelijkheidstraining en je bijvoorbeeld van huis gaat. Een luierbroekje kun je veel makkelijker even uitdoen of naar beneden doen wanneer je kindje op het potje gaat.
 6. De meeste luiers zijn zó absorberend dat je kindje het niet of nauwelijks merkt dat het in zijn/haar luier heeft geplast. Een natte luier geeft in ieder geval geen onaangenaam gevoel. Je kunt je kindje ook een onderbroek aantrekken onder de luier of onder het luierbroekje. Je kindje voelt dan wanneer het in zijn/haar broek heeft geplast en ervaart dat dit niet fijn is.
 7. Let op signalen dat je kindje moet plassen: gaat je kindje wiebelen of grijpt hij/zij naar zijn kruis? Grote kans dat je kindje dan moet plassen. Zet je kindje gelijk op het potje.
 8. Reageer enthousiast bij elk plasje of poepje op het potje, hoe klein het plasje of poepje ook is.
 9. Je kunt je kindje met een sticker belonen wanneer het op het potje heeft geplast of gepoept. Voor mijn dochter maakte ik een spaarkaart en bij tien stickers mocht ze grabbelen in onze grabbelton. In deze ton had ik cadeautjes van elk nog geen euro gedaan. Het was voor haar een extra motivatie.
 10. Straf je kindje niet wanneer het een ongelukje heeft of wanneer het plassen of het poepen op het potje niet lukt.
 11. Gaat het plassen en poepen op het potje goed? Je kunt dan overstappen op een toiletbrilverkleiner. Je kindje kan dan ook op de grote-mensen-wc!
 12. Schaf een opstapje aan wanneer je kindje naar het grote-mensen-toilet gaat, zodat hij/zij er zelf op kan klimmen.
 13. Wanneer je met zindelijkheidstraining in de zomer begint, kun je je kindje lekker in zijn/haar blootje/onderbroekje/luierbroekje laten rond dartelen in de tuin. Houd wel het potje binnen handbereik.
 14. Duik met je kindje de winkel in en laat hem/haar leuk ondergoed uitzoeken. Een onderbroekje is een stuk makkelijker dan een romper wanneer je bezig bent met zindelijkheidstraining en ook wanneer je kindje eenmaal zindelijk is, is hij/zij toe aan kinderondergoed. Bovendien vind je kindje het super leuk om zelf ondergoed uit te zoeken en is dit weer een extra stimulans.
 15. Laat je kindje rustig de tijd nemen om naar het toilet of het potje te gaan. Geef je kindje eventueel een boekje zodat hij/zij rustig even kan bladeren en zich kan ontspannen.
 16. Begin met zindelijkheidstraining op een rustig moment. Dus niet wanneer je bijvoorbeeld middenin een verhuizing zit of druk bent met verjaardagen.
 17. Is je kindje bang voor het potje of het toilet? Dat is helemaal niet erg. Stel je kindje gerust, kijk of hij/zij toch wilt proberen op het potje of het toilet te gaan? En wilt hij/zij echt niet? Push hem/haar vooral niet, want dan werkt alleen maar averechts.
 18. Wist je dat er speciale kinderboekjes zijn over zindelijk worden? Je vindt deze boeken gewoon in de bibliotheek, dus je hoeft geen dure boeken aan te schaffen:
  • Liselotje op het potje van Marianne Busser
  • Op het potje van Alona Frankel
  • Ik moet zo nodig! van Sieneke de Rooij
  • Bobbi op het potje van Ingeborg Bijlsma
  • Milan op het potje van Kathleen Amant
  • Op de grote wc van Kathleen Amant
  • Waar is mijn potje? van Tony Ross
  • Op het potje van Lynne Gibbs
  • Jelle en de luier van Jacques Vriens
  • Een geweldig cadeau van Guido van Genechten
 19. Wanneer je kindje overdag zindelijk is, betekent nog niet dat je kindje ook direct ook ’s nachts zindelijk is. Bij sommige kinderen duurt het ’s nachts zindelijk worden wat langer. Je kunt je kindje ’s avonds voordat jij naar bed gaat uit bed halen om te laten plassen en vanaf zes jaar kun je proberen je kindje ’s nachts zindelijk te laten worden met de plaswekkertraining.
 20. Met zindelijkheidstraining en het zindelijk worden van je kindje moet je vooral het volgende voor ogen houden:
  • Wees geduldig
  • Neem de tijd
  • Bedenk jezelf dat uiteindelijk elk kind zindelijk wordt, maar ook dat elk kind zijn/haar eigen tempo heeft.

Is jouw kindje al zindelijk en hoe heb jij dit aangepakt? Heb jij nog tips voor andere moeders die hun kindje zindelijk willen maken? Laat het mij en de andere moeders weten bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

Abonneer je gratis op de Mama Lifestyle Blog mailinglijst om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogposts:

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

One thought on “20 Tips om je kindje zindelijk te maken”

 1. kinderen waren vroeger al met 1,5 jaar zindelijk. beginnen met 2 is veel te laat. Als je met 1 jaar je kind op het potje zet na het slapen doet hij gewoon een plas, daarna met het verschonen, zodat je er bijna geen extra tijd aan kwijt men.
  Het voordeel is je hoeft gelijk minder te verschonen, Als je met 2 begint, een kind van 2 zegt nee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *