6 simpele tips om geld te besparen op je autoverzekering

6 simpele tips om geld te besparen op je autoverzekering, mamalifestyleblog, mamablogger

Ben jij ook zo iemand die zich ooit wel verdiept heeft in zijn autoverzekering, maar er nu niet meer naar omkijkt? Ik wel. Al meer dan een decennium heb ik mijn autoverzekering ondergebracht bij dezelfde maatschappij. Heb jij net als ik al jarenlang dezelfde autoverzekering? Maak je kosten eens inzichtelijk en check of je misschien kunt besparen. Het zou mooi zijn als je geld uit kunt sparen toch? Met deze checklist kun je heel gemakkelijk geld besparen op je autoverzekering. En dat scheelt in de maandkosten! Kun jij ook besparen op je autoverzekering? Ik geef je 6 tips.

Tip1 : Vergelijk jouw autoverzekering eens met andere autoverzekeringen

Veel mensen sluiten (net als ik) een autoverzekering af als ze een auto kopen. En vervolgens krijgt die verzekering geen aandacht meer. Zonde, want je legt er elke maand een behoorlijk bedrag voor neer. Voor mij was het hoog tijd om weer eens te checken of ik nog wel goed zat. Want je auto wordt ouder en premies veranderen. En misschien ben je wel verhuisd, is je gezinssituatie veranderd of rijd je minder kilometers. Zo gedaan: je autoverzekering vergelijken en kom erachter of je, net als ik, goedkoper uit bent door te wisselen van verzekeraar.  

Tip 2: Als je het kunt missen: betaal jaarlijks!

Veel mensen kiezen automatisch voor een maandbetaling. Want: in één keer je autoverzekering voor een jaar betalen klinkt niet erg aantrekkelijk. Maar je kunt hierdoor flink besparen, tot wel 6% per jaar! Autoverzekeraars rekenen namelijk vaak een toeslag voor betalen in termijnen. Kan je eenmalig het bedrag missen? Dan kan kiezen voor een jaarbetaling dus een slimme manier zijn om te besparen.

Tip 3: Kies voor een hoger eigen risico

Vaak kun je met een hoger eigen risico zoveel besparen dat dit gemakkelijk opweegt tegen die ene keer dat je schade hebt. Het laagst mogelijke eigen risico lijkt soms interessant, omdat je dan bij schade maar een klein deel zelf betaalt. Maar met wat geld achter de hand, is het uiteindelijk slimmer om te kiezen voor een hoger eigen risico. 

Tip 4: Check of je niet dubbel verzekerd bent 

Heb je net als ik een pechhulpverzekering? Check dan via welke verzekering je dit geregeld hebt en of je dit niet dubbel hebt verzekerd via je reisverzekering en autoverzekering. Dubbel verzekerd zijn is zonde natuurlijk. Ga daarom ook voor jezelf na: 

  • Heb je al een rechtsbijstandverzekering? Check dan of je geen aanvullende rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering hebt. De kans is groot dat bij je losse rechtsbijstandverzekering al een verkeersdekking hebt, dan is een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering dus niet nodig. 
  • Heb je een pechhulpverzekering bij je reisverzekering afgesloten? Dan hoef je dit dus niet meer te verzekeren bij je autoverzekering. 

Tip 5: Past je verzekering nog wel bij je auto? 

Bij het checken of de dekking (WA, beperkt casco of volledig casco) nog wel bij jouw auto past, moet je op een aantal dingen letten. Het is hierbij niet genoeg om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken. Je kunt hierop wel een eerste selectie maken:

allrisk verzekering: auto van 0 – 5 jaar

beperkt cascoverzekering: auto van 6 – 10 jaar

WA-verzekering: auto 10 jaar of ouder

Goede redenen om te kiezen voor een ruimere dekking:

  • Je bent erg afhankelijk van je auto. 
  • Is de dagwaarde van je auto nog steeds hoog? Of heb je veel schadevrije jaren? Ook dan is het slim om te kiezen voor een ruimere dekking.
  • Je hebt niet veel geld achter de hand of je hebt de lening van je auto nog niet afbetaald.

Ik merkte dat het premieverschil tussen verschillende dekkingen niet heel groot is. Soms scheelt het maar een paar euro om je auto niet alleen WA maar beperkt casco te verzekeren. Maak een vergelijking van autoverzekeringen om te zien wat een ruimere dekking jou extra kost.​​​ 

Tip 6: Kleine schade gereden? Betaal de reparatie zelf!

Heb je een kleine schade, zoals een kras of deuk? Dan kan het slim zijn om deze schade zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verlies je namelijk meestal je no-claimkorting. De premie voor je autoverzekering stijgt daardoor. Maak even een rekensommetje: soms is het veel voordeliger om een kleine schade zelf te betalen, dan jarenlang een hogere premie. 

Heb jij gecheckt of je kunt besparen op je autoverzekering? Ik ben benieuwd!

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

#MLBsamenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *