6 voordelen van jong moeder worden

mamablog, lifestyleblog, Ik was 30+ toen ik mijn eerste kindje kreeg. Voordelen van jong moeder worden.

Mijn eerste kindje kreeg ik toen ik 30 was en mijn tweede nog net op de valreep voordat ik 34 werd. Totdat ik moeder werd, heb ik mij jarenlang gestort op mijn werk en mijn hobby’s. Rond mijn 30e begon mijn biologische klok te tikken en vond ik het tijd om aan kinderen te denken. Gelukkig verliep het zwanger worden beide keren heel snel, ondanks dat ik de 30 was gepasseerd en mijn vruchtbaarheid misschien ongemerkt al aan het afnemen was.

Soms denk ik bij mezelf: wat als ik jonger moeder was geworden, als twintiger? Dat had waarschijnlijk best voordelen gehad. Maar welke dan?

 1. Om te beginnen: de kans om sneller zwanger te worden is groter wanneer je nog in de 20 bent. Vanaf je 30e nemen je kansen elke maand al iets af. Gelukkig verliep het zwanger worden bij mij heel voorspoedig. Daarentegen zijn er natuurlijk ook vrouwen van in de 20 waarbij het zwanger worden moeilijk verloopt of zelfs helemaal niet wilt lukken.
 2. Wanneer je kindje uit de luiers is, heb je nog heel wat jaren voor de boeg om een mooie carrière op te bouwen of zelfs om eerst nog een opleiding te volgen. Dat kan inderdaad een voordeel zijn. Ik vond het zelf prettiger om eerst aan mijn loopbaan te werken en daarna een gezin te stichten.
 3. Als jonge moeder ben je vaak in een fysiek betere conditie. Altijd handig wanneer je achter je kind aan moet rennen of samen een potje voetbal wilt spelen. Dit geldt natuurlijk niet wanneer je niet in goede gezondheid verkeert.
 4. Wanneer je in de 20 bent, heb je nog bakken met energie. Gebroken nachten met een jonge baby hakken er minder in dan wanneer je een stuk ouder bent. Ik kon de gebroken nachten met die vervelende, maar eigenlijk toch best knusse nachtvoedingen goed aan, maar wat als je bijvoorbeeld in de 40 bent en er meerdere keren per nacht uit moet?
 5. Wanneer je kind begint te puberen, ben jij nog steeds jong én nog jong van geest. Als nog jonge moeder kun je je goed inleven in je puberende kind en heb je genoeg energie om deze lastige periode te kunnen trotseren. Hoe het bij mij zal verlopen, daar kan ik alleen achteraf over oordelen. Ik denk wel dat, wanneer je echt een stuk ouder bent als je moeder wordt, er toch een soort generatiekloof zou kunnen ontstaan tussen jou en je kind.
 6. Jong moeder betekent misschien ook wel jong oma! Vooral dit laatste lijkt mij een groot voordeel!

Ik was 30+ toen ik kinderen kreeg, ik ben benieuwd hoe oud jij was toen jij je eerste kindje in je armen mocht sluiten. Ben jij bewust jong moeder geworden of heb jij juist even gewacht om een kindje op de wereld te zetten? En wat vond jij, als jij jong moeder bent geworden, een groot voordeel? Ik lees het graag bij de reacties.

Foto: Pixabay

7 thoughts on “6 voordelen van jong moeder worden

 1. Ik was 25 jaar toen ik onze dochter kreeg. Helaas ging voor mij de vlieger van jong en vruchtbaar niet op. Gelukkig d.m.v. ICSI toch mama mogen worden. Ik sta midden in het leven, nog vol energie en dat zie ik wel als een groot voordeel.

 2. Ik denk dat elke leeftijd zijn voor en nadelen heeft. Ik ben zelf met 24 jaar moeder geworden en dat bevalt mij goed. Ik heb een zusje van 9 hierdoor mijn moeder werd voor de 3de keer mama op haar 42 ste en ook dit heeft voor en nadelen.

 3. Ik was 23 toen ik mijn eerste kindje kreeg, maar ik denk dat elke leeftijd zo zijn kanten heeft.. Zo kan ik me indenken dat de wat oudere moeders veel meer geduld hebben met hun kindjes 🙂

 4. Ik was 25, maar we zijn er aan “begonnen” toen ik 23 was. Ik wilde graag jong kindjes krijgen omdat onze situatie klopte, huisje, boompje beestje.. en mijn ouders waren ook jong ik heb dat altijd (nog steeds) erg fijn gevonden

 5. Ik was 25 toen ik moeder werd. En ik wilde dat bewust zo jong. Of valt dat niet meer onder ‘jong’? Jawel toch? Het leek me gewoon het allermooiste op de wereld, moeder zijn. En gelukkig wilde mijn man ook heel graag papa worden. Dus waarom wachten?

 6. Ik was 26. We hebben er bewust voor gekozen. Ik denk idd ook dat het allemaal zo zijn voor- en nadelen heeft. Ik zag er best nog wel jong uit op die leeftijd. Dus soms kwamen er wel eens gekke opmerkingen van vreemden. “Oh, heb je al een kind? Maar je bent toch nog helemaal niet zo oud?” Dat heb ik best vaak gehoord.

 7. Ik was 27 toen ik moeder werd. Een bewuste keuze, we waren er helemaal klaar voor! Het ging gelukkig ook snel en makkelijk. Veel mensen reageren wel met ‘wat ben je jong’! Tegenwoordig is de maatstaaf volgens mij dat je eerst 30 moet zijn voor je aan kinderen gaat denken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *