Ik heb voor het eerst de avondvierdaagse gelopen met mijn kinderen. Hoe ging het & tips voor de volgende wandelvierdaagse?

Ik heb voor het eerst de avondvierdaagse gelopen met mijn kinderen. Hoe ging het & tips voor de volgende wandelvierdaagse. mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Alweer ruim een week geleden liep ik de avondvierdaagse met mijn kinderen. Voor het eerst. Ik vond het best spannend. Zou mijn zoontje het wandelen vijf kilometer volhouden? Eén ding scheelde en dat was dat we vier dagen prachtig weer hadden. Dat was al mooi meegenomen. Maar hoe ging het verder en wat heb ik geleerd voor de volgende avondvierdaagse? Dat vertel ik je in deze blog.

Avondvierdaagse dag 1: de stempelkaarten ophalen

De eerste dag kwam ik veel te vroeg aan bij de kraampjes om de stempelkaart op te halen. Het verzamelen voor de avondvierdaagse zou om 18.15 uur zijn en de stempelkaarten kon je vanaf 17.00 uur ophalen. Er zouden zo’n 2.000 lopers meedoen, dus het zou enorm druk worden. Om wachtrijen te omzeilen, ging ik al om 17.15 uur onze stempelkaarten ophalen. Het was super rustig. Daarna moesten we nog een uur wachten tot het verzamelen. Op zich niet erg, want nu had ik tijd om mijn kinderen in te smeren met zonnebrand (en mezelf natuurlijk) en om een paar keer naar het toilet te gaan. Maar, volgend jaar ga ik echt pas rond 18.00 uur onze stempelkaarten ophalen. 

Hoeveelheid eten en drinken mee naar de avondvierdaagse

Nog lessons learned voor de volgende keer dat ik meedoe aan de avondvierdaagse: niet zoveel spullen meenemen. Ik het helemaal niet erg om een zware rugzak te dragen, het schijnt zelfs goed te zijn voor je rug. Maar ik was wel heel erg goed voorbereid. Ik had poncho’s mee (ondanks dat het vier dagen droog zou zijn) en heel veel eten en drinken. Ik heb altijd liever te veel mee dan te weinig. Het was trouwens nogal een contrast: ouders die een heel klein tasje meenamen of zelfs niet en ik met mijn grote rugtas 🙂 Laat ik volgend jaar iets minder spullen meenemen. 

Haasten om op tijd te komen voor de avondvierdaagse

Wat ik een lichte tegenvaller vond, was het dagelijks haasten om op tijd te komen voor de avondvierdaagse. Ik had me voorgenomen om al om 17.00 uur te eten, maar dat liep toch wat meer uit. Volgend jaar stop ik wat eerder met werken, zodat ik ook eerder kan koken en we dus echt al om 17.00 uur kunnen eten. De eerste avond kookte ik pasta, maar de avonden daarna koos ik voor makkelijkere gerechten die sneller bereid zijn, zoals tortilla’s en salade. Ook volgend jaar ga ik voor snelle gerechten.

Hoe lang duurde het wandelen?

We verzamelden om 18.15 uur en het wandelen begon om even over 18.30 uur. We waren dan elke dag weer om 19.45/20.00 bij de finish. Ik had van tevoren gedacht dat we er anderhalf tot twee uur over zouden doen, maar de vijf kilometer hebben we dus elke dag iets sneller gelopen. De laatste avond duurde trouwens het langst, omdat er tussendoor een pauze was waarbij alle groepen verzamelden en er ijs en limonade werd uitgedeeld.

Hielden mijn kinderen de avondvierdaagse goed vol?

Mijn dochter is negen en voor haar was de avondvierdaagse goed vol te houden. Tijdens het lopen, was ze gezellig aan het kletsen met haar vriendinnetjes. Mijn zoontje van vijf kwam de avondvierdaagse gelukkig ook goed door. Op één van de avonden zei hij dat hij moe was, maar dat kwam denk ik doordat een ander kindje in onze groep zei dat ze moe was. Gelukkig waren we toen al bijna bij de finish. Op de tweede dag van de avondvierdaagse zou mijn zoontje eerst zwemles hebben en daarna moeten wandelen. Het zwemmen heb ik toen afgezegd, want het leek me toch te vermoeiend voor hem: eerst een uur zwemmen en daarna vijf kilometer lopen. De receptioniste van het zwembad gaf me groot gelijk. 

Avondvierdaagse lopen met hoofdpijn?

Op een bepaalde dag voelde ik me niet lekker. Ik had hoofdpijn en bij mij kan dat zomaar uitmonden in een zware migraine aanval. ’s Avonds moest ik natuurlijk de avondvierdaagse nog lopen, in de zon. Ook de zon kan bij mij een migraine aanval uitlokken. Ik besloot een petje te kopen om de zon zoveel mogelijk uit mijn gezicht te houden en liep die avond de avondvierdaagse nadat ik medicatie had ingenomen en een zonnebril en een petje had opgezet. Gelukkig werd de hoofdpijn niet erger. Wel was ik misselijk, maar gelukkig is wandelen ook een vorm van ontspannen en dat hielp mijn hoofdpijn in toom te houden.

Leestip: voor het eerst de avondvierdaagse lopen met mijn kinderen

Laat in bed door avondvierdaagse

Mijn kinderen lagen alle avonden later in bed dan normaal, omdat de avondvierdaagse tot zo’n 20.00 uur duurde. Normaal gesproken liggen mijn kinderen dan al in bed. Nu gingen ze bij thuiskomst nog douchen en waren ze nog klaarwakker door het lopen of door alle adrenaline. Ik denk dat ze elke avond pas om 21.00 uur in bed lagen. Best pittig als je dan als kind de volgende ochtend al om 7.00 uur op moet staan om naar school te gaan. Gelukkig kwamen ze de dagen op school goed door. Op vrijdag heb ik ze thuisgehouden van school, omdat mijn zoontje na de laatste avond klaagde over oorpijn en mijn dochter wakker werd met hoofdpijn. Zo’n avondvierdaagse is niet alleen gezellig, maar vergt toch wat van een kind.

Geen traktaties na afloop voor mijn kinderen

Hier ging ik even de mist in. Bij de laatste avond stond er een haag van mensen langs de kant. Familie en vrienden van kinderen die meeliepen gaven allemaal traktaties. Van ons stond er niemand. Op zich logisch, want bijna alle familie woont ver weg en de familie die dichtbij woont, had ik niet ingeseind. Na de intocht waren er dus heel veel kinderen die met allemaal snoepgoed om hun nek liepen. Mijn dochter vroeg zich toen af waarom zij niets had gekregen. Best sneu. Volgend jaar neem ik een mooie snoepketting voor mijn kinderen mee. Ook al loop ik zelf mee, ik hang ze zelf wel om de nek van mijn kinderen. Ik had er wel aan gedacht iets voor mijn kinderen te kopen, maar ik ben niet zo van het belonen met snoep. Volgende avondvierdaagse toch maar wel met de massa meedoen vrees ik. Gelukkig heb ik altijd nog mijn blog met 24 ideeën voor traktaties voor de avondvierdaagse 🙂

Leestip: 24 x tips voor traktaties/uitdeelcadeautjes voor de avondvierdaagse

Avondvierdaagse is één groot feest

De avondvierdaagse is meer dan alleen wandelen. Het is één groot feest. Het begon al met de warming up. Er werd gedanst op leuke (misschien ook wel foute?) liedjes zoals van de Mini Disco en Kinderen voor Kinderen. Super leuk om dit met mijn kinderen te mogen doen. De sfeer zat er heel goed in, vanaf het begin tot het eind. Er is geen traan gelaten, ik had geen jengelende kinderen om me heen. Iedereen had er zin in. Doordat je met een grote groep met kinderen loopt, is het voor de kinderen ook beter vol te houden. En de medaille na afloop is natuurlijk een mooie beloning en herinnering voor mijn kinderen. Niet alleen ik maar ook mijn kinderen willen volgend jaar zeker weer meelopen met de avondvierdaagse. Een familietraditie is geboren denk ik 🙂

Loop jij ook met je kinderen de avondvierdaagse? Hoe heb jij dit ervaren? Vind jij het ook zo’n gehaast, maar toch ook super leuk om te doen? Praat erover mee bij de reacties. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *