Een baan met vijf weken aan vakantiedagen en je kind met 12 weken schoolvakantie: hoe regel je als werkende ouder de zorg voor je kind?

Een baan met vijf weken aan vakantiedagen en je kind met 12 weken schoolvakantie: hoe regel je als werkende ouder de zorg voor je kind? mama lifestyle blog , moederschap

Al eerder schreef ik dat ik het een groot voordeel van het ondernemerschap vind dat ik er voor mijn kinderen kan zijn wanneer ze vakantie hebben. Ze hoeven niet naar de kinderopvang in de schoolvakantie, maar kunnen gewoon lekker thuis blijven. Nadeel voor mij vind ik dan wel dat ik moet werken in het bijzijn van mijn kinderen. Geen hele dagen, maar het liefst werk ik wel een paar uurtjes. Het werk kan niet blijven liggen, zeker niet in de zomervakantie wanneer mijn kinderen zes weken vrij zijn. Wat dat betreft ben ik altijd blij wanneer de schoolvakantie weer voorbij is, want dan kan ik werken wanneer mijn kinderen naar school zijn, kan ik meer werken en hoef ik mij niet schuldig te voelen ten opzichte van mijn kinderen. Want dat voel ik me, wanneer ik in het bijzijn van mijn kinderen werk. Het voordeel in mijn nieuwe huis is trouwens dat ik nu een eigen kantoor heb, dus ik zit niet met de laptop naast mijn kinderen.

Op zoek naar een baan?

Ondanks dat ik al zo lang een eigen bedrijf heb, of misschien wel juist omdat ik nu al zo lang alleen werk en me soms eenzaam voel, twijfel ik soms of ik op zoek ga naar een parttime baan. Zeker nu mijn kinderen ouder worden en als ik een leuke vacature voorbij zie komen. Vaak wil ik een sollicitatiebrief schrijven, maar twijfel ik toch. Hoe ga ik een baan combineren met de zorg voor mijn kinderen en het werk voor ons eigen bedrijf? En niet te vergeten dat je met een baan maar vijf weken aan vakantiedagen hebt terwijl een kind 12 weken schoolvakantie heeft? Dat lijkt me toch best lastig. In deze blog lees je hier meer over.

Met een baan maar vijf weken vrij

Eén van de dingen die me weerhoudt van het zoeken naar een baan, zijn toch wel die schoolvakanties. Mijn kinderen hebben 12 weken vrij van school, terwijl ik met een baan maar vijf weken vrij zou hebben. Voor de resterende zeven weken zou ik dan een oplossing moeten zoeken. In de ideale situatie zou ik de zorg voor mijn kinderen tijdens de schoolvakanties gedeeltelijk kunnen opdelen met mijn partner, maar dat gaat in mijn geval helaas niet lukken door ons eigen bedrijf. 

Buitenschoolse opvang in de schoolvakanties

Mijn kinderen zouden dan natuurlijk naar de BSO (buitenschoolse opvang) kunnen gaan. Mijn kinderen zijn al eerder een paar maanden naar de BSO gegaan. In het begin waren we heel tevreden over de BSO, maar na een paar maanden merkte ik dat mijn zoontje nog steeds erg verdrietig was wanneer hij naar de BSO moest en dat mijn dochter er eigenlijk veel te veel vrijheid kreeg. Toen werd ze opgevangen bij een locatie omringd door sportvelden. De kinderen mochten op de sportvelden spelen, in hun eentje en er was nauwelijks toezicht. Als ik mijn dochter kwam halen, moest ik mijn haar zoeken, want de leiding wist niet precies waar ze was en soms waren er kinderen die gevaarlijke dingen deden, omdat het toezicht ontbrak. We zijn toen gestopt met de buitenschoolse opvang.

Zou het nu beter gaan bij de BSO?

Inmiddels zijn mijn kinderen bijna twee jaar ouder en zijn we verhuisd. Als mijn kinderen nu naar de buitenschoolse opvang zouden gaan, komen ze op een andere locatie terecht. Mijn dochter zou dan vast wat minder vrijheden hebben dan bij de opvanglocatie van twee jaar geleden. Misschien dat mijn zoon nu niet meer zo verdrietig is wanneer hij naar de buitenschoolse opvang zou gaan. Wie weet dat hij het er zelfs wel leuk vindt, omdat we nu in een klein dorp wonen en hij vast al veel kinderen van de BSO kent. 

Twijfels over de kinderopvang in de vakantie

Toch blijf ik wel een beetje mijn twijfels houden. Zeker omdat het met een eigen bedrijf makkelijk voor me is om mijn kinderen op te vangen. Al werk ik dus maar heel weinig in de schoolvakanties. Maar ook vanwege de kinderopvang. Als ik mijn dochter zo inschat, twijfel ik of zij het er naar haar zin gaat hebben. Het is al best een grote meid, zowel qua lengte, maar vooral ook in haar doen en laten. Daarentegen is zij met haar 10 jaar nog veel te jong om alleen thuis te zitten tijdens de vakantie. 

Hoe worden andere kinderen opgevangen in de zomervakantie?

Ik ben lang niet de enige ouder die de schoolvakanties – en dan met name de zomervakantie – lastig vindt in combinatie met werk. Al hebben sommige ouders andere oplossingen voor hun kind in de zomervakantie zodat zij kunnen werken.

Hoe worden kinderen opgevangen in de zomervakantie:

  1. Opdelen van de vakantie samen met je partner.
  2. Kinderen naar opa en oma.
  3. Kinderen naar de buitenschoolse opvang.
  4. Kind een week naar een scouting kamp. Twee vriendinnen van mijn dochter gaan in de eerste week van de zomervakantie een weekje op scoutingkamp.
  5. Kind een week naar lokale vakantieweek. Mijn dochter deed in onze vorige woonplaats mee aan de lokale vakantieweek, dit was altijd de laatste week van de vakantie. Ook in dit dorp is er een vakantieweek, maar daar doen mijn kinderen niet aan mee. 
  6. Een bevriende ouder een dag per week laten oppassen op je kinderen in ruil voor dat jij ook een dag op haar/zijn kinderen past. Een moeder van een vriendje en vriendinnetje van mijn kinderen stelde mij deze optie voor. Ik heb aangegeven dat ik dit per week wil bekijken in de zomervakantie, omdat ik mijn planning aanpas aan de werkplanning van mijn vriend en nog niet weet wanneer hij vrij is en wij samen leuke dingen kunnen gaan doen. 

Kind moet er positief tegenover staan?

Opvang vinden voor je kind tijdens de schoolvakantie is dus best mogelijk, maar ik vind wel dat je kind er ook positief tegenover moet staan. Ik heb natuurlijk makkelijk praten, want ik ben niet afhankelijk van opvang in de vakantie. Als ik op zoek ga naar een baan, hebben mijn kinderen niets meer te kiezen en moeten ze gewoon naar de buitenschoolse opvang. Ook als ze dat liever niet willen. Het blijft een lastig verhaal: werken en schoolvakanties. 

Hoe heb jij de opvang van je kinderen geregeld in de schoolvakanties?

Werk jij in loondienst? Hoe heb jij de opvang van je kinderen geregeld in de schoolvakanties? En vind jij het ook zo vervelend dat je kinderen 12 weken vrij hebben per jaar? 

Leestip: zes weken zomervakantie is toch veel te lang?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *