Wat heb je allemaal nodig wanneer je eerste kindje op komst is? Hoe kun je besparen op je babyuitzet? Met complete en printbare babyuitzetlijst. babychecklist. mamablog, mamablogger
Zwanger & baby

De babyuitzetlijst: wat heb je nodig, hoeveel kost het en budget tips (inclusief printable checklist)

Zwanger worden en een kindje mogen krijgen is natuurlijk enorm bijzonder. Wanneer je zwanger bent, komt er heel veel op je af. Veel leuke dingen, maar ook veel geregel. Shoppen voor de baby in je buik is gelukkig niet alleen maar noodzakelijk, maar ook heel erg leuk. Maar wat heb je allemaal nodig en hoeveel kost een babyuitzet? En hoe deden wij het? Waarop kun je besparen? Welke babyartikelen gebruikten wij heel vaak en welke juist niet? Je leest het allemaal in dit artikel. Hier kun je een printbare-babyuitzetlijst downloaden. Hopelijk kan ik jou een beetje op weg helpen met mijn informatie en tips.

Beperkt budget voor de babyuitzet

In juni 2008 kwam ik erachter dat ik zwanger was van mijn eerste kindje, mijn dochter. Ik was toen net samen met mijn vriend ons eigen bedrijf begonnen. Als ons spaargeld hadden wij geïnvesteerd in de opstart van onze onderneming, dus wij hadden nauwelijks geld over voor de babyuitzet. Met een beperkt budget kochten wij een babykamer en alle spulletjes die wij nodig hadden voor onze baby. Bijna alle babyspullen hebben wij tweedehands gekocht. Hierdoor bespaarden wij heel veel geld en de kwaliteit van de tweedehands babyspullen en babykamermeubels was zeker niet minder. Niet alles konden wij tweedehands op de kop tikken en sommige dingen wil je ook gewoon nieuw aanschaffen, zoals hydrofiele doeken of rompertjes.

Hoe lang ga je een babyartikel gebruiken en hoeveel geef je eraan uit?

Wanneer je het geld hebt, is het natuurlijk prima om alles nieuw te kopen. Daar is natuurlijk niets op tegen. Je moet doen waar jij je prettig bij voelt en wat je je kunt permitteren natuurlijk. Bedenk wel dat je sommige babyspullen maar een korte tijd gaat gebruiken, ook als deze bij een tweede kindje een tweede ronde (of misschien wel een derde ronde bij een derde kindje) meegaan. Het beste zou zijn als je van tevoren nagaat  hoe vaak en hoe lang je een babyartikel gaat gebruiken en aan de hand hiervan bepaalt hoeveel geld je hieraan wilt uitgeven. Weeg af of je een artikel goedkoper kunt aanschaffen of misschien zelfs wel tweedehands kunt kopen. Maar hoe weet je nu als aanstaande moeder van je eerste kindje hoe lang je bijvoorbeeld een box gaat gebruiken of een luieremmer, om maar een aantal babyartikelen te noemen?

Hoe lang gebruikte ik de artikelen van de babyuitzet en de meubels van de babykamer?

Ik kan je inzicht geven hoe lang ík de artikelen van de babyuitzet en de meubels van de babykamer van mijn kinderen heb gebruikt. Hopelijk kan ik jou als aanstaande moeder een handje helpen. In dit lijstje heb ik uiteraard niet alle artikelen die je nodig hebt vermeld, wel de artikelen die prijzig zijn en/of waar je (behoorlijk) op kunt besparen en artikelen die ik echt maar heel weinig heb gebruikt en die je dus misschien beter goedkoop of tweedehands kunt kopen. Verderop in dit artikel vind je een complete babyuitzetlijst met ook nog een printbare versie.

 • Meubels van de babykamer en matras voor babybed: deze gebruikte ik bij mijn dochter tot haar derde jaar en bij mijn zoontje tot zijn tweede jaar. Ik heb de meubels dus in totaal vijf jaar gebruikt.
 • Kruiken: kruiken voor in het babybedje heb ik alleen maar in de kraamweek gebruikt. Daarna nooit meer. Bij mijn dochter heb ik de kruiken zelfs helemaal niet gebruikt.
 • Babybad: toen mijn kinderen baby waren, gingen ze elke dag in het babybad. Totdat ze eruit groeiden, ik denk bij anderhalf tot twee jaar. Daarna gingen ze in het “grote” bad. Het kan zijn dat je je baby de eerste periode niet in een babybad, maar in een Tummytub wilt laten badderen. Bedenk wel dat je baby daar alleen in past wanneer hij/zij nog echt piepklein is. Je baby’tje zal er snel uitgroeien, dus je gebruikt een Tummytub maar heel kort.
 • Kinderwagen/wandelwagen: vanaf het moment dat mijn kinderen gingen lopen (vanaf anderhalf jaar), gebruikte ik de wandelwagen (die voorheen een kinderwagen was) nog maar sporadisch. Toen mijn kinderen drie jaar waren, ging de kinderwagen/wandelwagen de deur uit. De kinderwagen heb ik dus in totaal zes jaar in gebruik gehad.
 • Draagzak: ik had een draagzak van Baby Bjorn. Deze heb ik denk ik gebruikt totdat mijn kinderen een half jaar waren. Hoe lang je een draagzak gebruikt, is heel persoonlijk. Ik ken moeders die hun kindje van anderhalf nog in een draagzak dragen, dus je kunt een draagzak lang gebruiken.
 • Maxi-Cosi autostoel: de Maxi-Cosi autostoel gebruikte ik bij beide kinderen totdat zij ongeveer 13-14 maanden waren. Deze heb ik dus in totaal zo’n 26-28 maanden gebruikt.
 • Campingbed/slaaptentje: ik had geen campingbedje, maar een slaaptentje (travel cot) van Deryan. Ik vond dit wat praktischer dan een campingbedje. Ik heb het slaaptentje niet zoveel gebruikt, omdat wij niet erg uithuizig waren. Maar in principe kun je een campingbedje of een slaaptentje zeker gebruiken totdat je kindje er niet meer in past (twee/drie jaar). Daarna kan je kindje ook in het “grote mensen” bed slapen wanneer je ergens op visite bent. De eerste periode, zeker tot een half jaar, kan je kindje gewoon in de reiswieg van de kinderwagen slapen.
 • Box: mijn kinderen hebben heel weinig in de box gezeten. Alleen de eerste maanden legde ik mijn kinderen in de box, maar daarna haast niet meer. Meestal liet ik ze dan gewoon op het boxkleed op de grond spelen. Toen mijn kinderen één jaar werden, haalde ik de box weg. In totaal heeft de box twee jaar in mijn woonkamer gestaan.
 • Borstkolf: een borstkolf heb ik bij mijn eerste kindje gebruikt totdat zij acht maanden was en bij mijn tweede kindje totdat hij vijf maanden was. In totaal heb ik de borstkolf dus 13 maanden gebruikt. Bij mijn dochter heb ik deze een stuk intensiever gebruikt dan bij mijn zoontje, omdat ik bij mijn dochter met name de eerste periode tijdens haar verblijf in het ziekenhuis (door vroeggeboorte) veel kolfde. Hoe vaak en hoe lang je een borstkolf gebruikt, varieert natuurlijk per moeder. Van tevoren weet je eigenlijk nooit hoe vaak je een borstkolf gaat gebruiken. Komt de borstvoeding wel op gang? Misschien voedt je je kindje wel alleen maar via de borst of misschien ga jij na je zwangerschapsverlof weer aan het werk en ga je kolven op je werk? Of misschien ga of wil je wel helemaal geen borstvoeding geven. Misschien heb je ook nog iets aan het artikel dat ik schreef over borstvoeding.
 • Luieremmer: een luieremmer heb ik amper gebruikt. Ik stopte de vieze luiers altijd in een boterhamzakje en deze gooide ik gelijk in de vuilnisbak. De luieremmer die ik destijds bij de babykamer kreeg, doet nu dienst als natte-handdoeken-emmer. Mocht jij een Nappy Wrapper of Diaper Champ luieremmer overwegen, dan zou ik zeggen: houd het geld maar in je portemonnee. Maar dat is natuurlijk mijn mening.
 • Wipstoeltje: het wipstoeltje heb ik maar heel kort gebruikt en ook heel weinig. Mijn kinderen zaten er alleen in tijdens de hapjes. Vanaf het moment dat zij in de kinderstoel (met verkleiner) konden, deed ik de wipstoel de deur uit.
 • Kinderstoel: deze heb je in het begin echt nog niet nodig, maar ik zet deze toch in dit artikel, omdat je er misschien al over nadenkt. Mijn kinderen gingen in de kinderstoel vanaf ongeveer zes maanden. Er zat toen uiteraard wel een verkleiner in. Ik heb de  kinderstoel gebruikt totdat mijn kinderen ongeveer twee jaar waren. In totaal heb ik de kinderstoel dus vier jaar gebruikt.

Welke spullen heb je nodig voor je baby, wat kost het ongeveer nieuw en wat kostte het mij tweedehands?

In onderstaande lijst vind je een overzicht van producten die je nodig hebt voor je baby. Ik noem ook richtprijzen wanneer je een artikel nieuw koopt, ik geef aan hoeveel bepaalde benodigdheden mij tweedehands hebben gekost en ik laat zien dat het zeker loont om babyspullen weer door te verkopen wanneer je deze niet meer nodig hebt voor je kindje. Onderaan dit artikel vind je een printbare en beknopte babyuitzetlijst. Een uitgebreid overzicht:

Babykamer

 • Meubels: de babykamer kun je zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt. Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kocht ik de babykamer tweedehands. Voor een kledingkast, commode en een babybedje betaalde ik € 250,- Mijn babykamer kocht ik via Marktplaats en de kwaliteit was heel goed. Zo goed dat zelfs mijn tweede kindje ook nog gebruik heeft gemaakt van de meubeltjes. Na in totaal vijf jaar verkocht ik mijn tweedehands babykamer nog voor € 50. De babykamer heeft mij dus € 200,- gekost. De prijzen voor een nieuwe babykamer met ledikant, commode en kledingkast variëren van € 300,- tot € 2.000,-.
 • Ledikantmatras: het matras voor het babyledikantje kreeg ik bij de babykamer die ik tweedehands kocht. Het matrasje zag er nog netjes en schoon uit, dus deze kon prima nog een ronde mee. Het matras heb ik niet doorverkocht, maar weggegooid. Na zoveel rondes zag deze er toch minder fris uit. Nieuw koop je een ledikantmatras vanaf € 80,- bij Prénatal.
 • AeroSleep matrasbeschermer: ik had bovenop het matras van het babybedje ook nog een AeroSleep matrasbeschermer gelegd. In totaal had ik twee AeroSleep matrasbeschermers. Een AeroSleep matrasbeschermer is niet noodzakelijk, maar mocht je meer informatie hierover willen, klik dan hier. Een AeroSleep matrasbeschermer kost nieuw € 139,- bij Prénatal. Vind je dit te duur, dan kun je deze ook tweedehands shoppen op Marktplaats. Ik kreeg de AeroSleep matrasbeschermers bij mijn babykamer.
 • Molton onderlegger: Boven de AeroSleep matrasbeschermer had ik een molton onderlegger. In totaal had ik drie molton onderleggers  gekocht. Bij de Hema koop je een 2-pak molton onderleggers voor € 7,-.
 • Hoeslakens: als laatste ging er een hoeslaken over het matras/de AeroSleep matrasbeschermer/de molton onderlegger. Deze kocht ik nieuw. Voor een 2-pak witte hoeslakens betaal je bij de Hema € 12,- en bij de Prénatal betaal je € 6,- voor een gekleurd hoeslaken.
 • Lakens en dekens: Toen mijn baby’s écht nog heel klein waren, sliepen ze nog niet in een slaapzakje. De eerste tijd sliepen ze onder een lakentje en een dekentje. ik had vier lakentjes en twee dekentjes. Deze kocht ik nieuw bij winkels als de Hema en de Prénatal. Lakentjes koop je bij de HEMA vanaf € 8,- of een 2-pak voor € 12,-  en dekentjes vanaf € 23,-.
 • Kruiken en kruikenzakken: voor je babyuitzet heb je ook twee metalen kruiken met kruikenzakken nodig om het babybedje eventueel te verwarmen voordat je je baby in bed legt. Kruiken koop je voor € 15,- per stuk bij de Prénatal en kruikenzakken koop je vanaf € 3,- per stuk bij de HEMA en vanaf € 4,- bij de Prénatal. Ik had “geluk”, want ik kreeg de kruiken en de kruikenzakken bij mijn tweedehands babykamer. Ik heb deze daarna volgens mij voor € 10,- zelfs weer doorverkocht. Check wanneer je kruiken tweedehands koopt of deze niet lekken (sowieso ook altijd even checken bij nieuwe kruiken, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn).
 • Aankleedkussen: ik kreeg mijn aankleedkussen bij de babykamer.  Nieuw koop je een aankleedkussen bij de Hema voor € 12,50.
 • Aankleedkussenhoezen: voor € 3,- koop je een witte aankleedkussenhoes bij Zeeman, voor € 5,- koop je een effen wit, blauw of roze gekleurde aankleedkussenhoes bij de Hema. Voor € 6,- koop je er één met een printje. Aankleedkussens zou ik zeker niet te duur kopen, omdat deze zo snel vies worden.
 • Babyfoon: deze is niet per sé noodzakelijk, maar ik vond het persoonlijk wel erg handig om een babyfoon te hebben. Ik kocht er één van Alecto voor ongeveer € 30,-, volgens mij was dat een aanbieding. Bij Prénatal koop je een babyfoon vanaf € 40,-.

Je baby in bad

 • Babybad met standaard: bij de tweedehands babykamer die ik kocht kreeg ik een vrijwel nieuw babybadje met standaard. Als je deze nieuw aanschaft, betaal je bij de Hema € 15,50 voor een babybad en € 35,- voor een badstandaard. Ik heb het babybadje naderhand weggegooid en de badstandaard heb ik doorverkocht voor € 15,-.
 • Zitje voor in bad (badinzet): ik kreeg altijd een “luie” arm wanneer ik mijn baby in bad deed. Daarom kocht ik een badinzet bij de Prénatal voor € 15,-. Het badzitje klem je met een zuignap vast aan het badje. Dat je je handen vrij hebt, wil overigens niet zeggen dat je even weg kunt lopen. Blijf altijd bij je baby wanneer hij/zij in bad zit. Ik heb mijn badzitje doorverkocht voor € 5,-. Dus het badzitje kostte mij € 10,-.
 • Badthermometer: Met een badthermometer hoef je nooit te twijfelen of de watertemperatuur te warm of te koud is voor je baby. Ik gebruikte deze trouwens niet alleen voor in bad, maar ook voor in de babykamer. Ik vond het fijn om te weten of de temperatuur ook daar goed was. Een badthermometer kost € 3,50 bij de Hema.

Op pad met je baby

 • Kinderwagen: de kinderwagen kocht ik tweedehands. Voor € 150,- kreeg ik een Quinny Freestyle kinderwagen met wandelwageninzet. Ik kon deze kinderwagen dus ombouwen tot wandelwagen en ook kon ik de Maxi-Cosi autostoel op het onderstel zetten.  Op Marktplaats worden volop kinderwagens aangeboden die gemakkelijk een tweede ronde gebruikt kunnen worden. Ga je toch liever voor een nieuw exemplaar? Houd dan rekening met een levertijd. Lees ook mijn artikel over waar je op moet letten als je een kinderwagen gaat kopen. De prijzen voor kinderwagens lopen sterk uiteen. Het beste kun je naar de winkel (of de persoon die de wagen tweedehands verkoopt) en even een proefrondje lopen om te kijken of de wagen je bevalt, of je er lekker achter loopt of dat deze te hoog of te laag is.
 • Parasol of Dooky: de Dooky vond ik een heel handig product wat ik zelf helaas pas heel laat heb ontdekt. Pas toen mijn zoontje al in de wandelwagen zat. Een Dooky is een doek die je met flexibele “ogen” / haken aan iedere kinderwagen vast kunt maken. Op die manier houd je je baby uit de zon en houd je de omgeving ook rustig voor je baby wanneer je baby moet slapen of al slaapt. Let wel even op dat je de kinderwagen niet helemaal afdekt. Lees ook even mijn artikel over dat een doek/dekentje/Dooky over de kinderwagen gevaarlijk kan zijn voor je kindje. Ik heb destijds zelf de Dooky online bij Bol.com besteld. De Dooky’s zijn er in allerlei toffe kleuren en prints variërend in prijs van € 18,- tot € 30,-. Bij de Prénatal kun je ook shoppen voor Dooky’s. Mijn Dooky heb ik tweedehands doorverkocht voor € 10,-. Een parasol koop je vanaf € 10,- bij Prénatal.
 • Autostoeltje: bij de babykamer die ik tweedehands kocht, kreeg ik een Maxi-Cosi autostoeltje. Let er trouwens wel op wanneer je een autostoeltje tweedehands koopt dat deze niet beschadigd is en vraag aan de verkoper of er geen ongelukken mee zijn gebeurd. Je wilt je baby immers wel veilig vervoeren. Nadat ik mijn tweedehands Maxi-Cosi autostoeltje twee rondes had gebruikt, heb ik deze weggegooid. De bekleding zag er niet meer netjes uit, dus verkopen was geen optie en de kringloop mocht geen autostoeltjes aannemen. Een groep 0 (voor baby’s tot 13 kilo) koop je vanaf € 89,- bij Prénatal.
 • Draagzak: iets wat je niet persé nodig hebt voor je babyuitzet,  maar wat ik zelf wel heel handig vond, was de draagzak. Ik kocht er tweedehands één van BabyBjorn op Marktplaats voor hooguit € 25,-. Daarna verkocht ik deze door voor € 15,- De draagzak kostte mij dus € 10,-.  Draagzakken zijn er in allerlei soorten en maten. Nieuw koop je een draagzak vanaf € 25,- bij Prénatal. Prénatal verkoopt ook speciale slabbetjes om de draagzak te beschermen tegen kwijl en spuug van je baby. Deze kosten € 11,95. Ik hing altijd een spuugdoekje over de rand van de draagzak, dat is een veel goedkopere optie.
 • Luiertas: toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kocht ik een tweedehands luiertas voor € 30,-, maar toen ik zwanger was van mijn tweede kindje wilde ik heel graag mezelf verwennen met een mooie, maar ook dure, luiertas van Lief. Deze kostte ongeveer € 90,-. Deze heb ik naderhand doorverkocht voor € 30,-. Luiertassen koop je vanaf € 25,- bij Prénatal en voor € 30,- bij de HEMA. Bij HEMA hebben ze maar twee modellen in het assortiment, bij de Prénatal heb je een zeer ruime keuze.
 • Campingbedje/slaaptentje: ik kocht een slaaptentje van Deryan. Dit was wel een duur exemplaar, want ik betaalde rond € 50,- Deryan reistentjes zijn soms in de aanbieding bij Kruidvat en je kunt deze slaaptentjes ook heel goed tweedehands kopen. Wil je meer informatie over een reistentje van Deryan? Klik dan hier. Een campingbedje koop je bij Prénatal vanaf € 35,-

Je baby & spelen

 • Box: mijn babybox kocht ik tweedehands voor € 60,- en deze ging twee rondes mee. Daarna heb ik de box doorverkocht voor € 30,-. De box heeft mij dus € 30,- gekost. Nieuw koop je een box vanaf € 80,- bij Prénatal.
 • Boxkleed: bij mijn eerste kindje kreeg ik een boxkleed als kraamcadeau. Bij mijn tweede kindje kocht ik een boxkleed voor ongeveer € 20,- bij Bol.com. Bij Prénatal slaag je voor een boxkleed vanaf € 25,- en bij de HEMA vanaf € 20,-. Wil je een uniek boxkleed? Er zijn verschillende webshops waarbij je een op maat gemaakt boxkleed kunt bestellen. Lees meer hierover in mijn artikel over op maat gemaakte/gepersonaliseerde boxkleden.
 • Boxzak: niet noodzakelijk, maar wel handig is een boxzak. Hier kun je alle speeltjes van je baby in doen. Een boxzak koop je vanaf € 18,- bij de Prénatal en is ook een leuk geschenk om bijvoorbeeld als kraamcadeau te vragen/ontvangen.
 • Speeltjes voor in de box: net als de boxzak, heb je als je baby’tje nog heel klein is nog geen speeltjes nodig voor in de box. Met speeltjes kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt natuurlijk ook speeltjes vragen als kraamcadeau. Ik zou niet teveel speelgoed in de box leggen, om het een beetje rustig en overzichtelijk te houden voor je baby. Ik had zelf een boxspiraal (vanaf € 15,- bij de Prénatal en € 13,- bij de HEMA), muziekmobiel met figuurtjes (vanaf € 23,- bij de Prénatal, ik kocht “mijn” muziekmobiel voor € 15,- bij de HEMA, maar kon deze nu niet meer online vinden) en nog wat klein speelgoed. Ik had ook nog bijtringen en zachte knuffelballen, maar deze bleven ongebruikt.

Je baby & voeding

 • Borstkolf: verreweg mijn duurste aankoop was de Medela borstkolf. Omdat mijn dochter te vroeg geboren was, een borstkolf huren mij niet beviel/ik het handiger vond een eigen borstkolf te hebben en omdat ik niet in staat was te speuren naar een tweedehands kolf, kocht ik deze nieuw. Ik koos voor de Medela Freestyle, omdat deze in een rugtas zat en omdat er een koelboxje met koelelementen bij zat. Ideaal toen mijn baby in het ziekenhuis lag en ik tijdens het heen en weer pendelen tussen thuis en het ziekenhuis graag mijn moedermelk gekoeld wilde vervoeren. De exacte prijs weet ik niet meer, maar ik geloof dat deze mij tussen de € 250 en € 300,- gekost heeft. Een behoorlijke smak geld, maar in totaal heb ik deze kolf 13 maanden gebruikt en heb ik dus ook 13 maanden geen geld hoeven uitgeven aan kunstvoeding. Bovendien heb ik daarna deze kolf doorverkocht voor € 75,-. Een goedkopere optie is dus tweedehands kopen via bijvoorbeeld Marktplaats of een kolf huren bij een thuiszorgwinkel vanaf € 2,50 per dag.  Je hoeft niet bang te zijn dat dit niet hygiënisch zou zijn, want de borstschilden en slangen koop je altijd nieuw. Dat zijn eigenlijk de enige onderdelen die in contact komen met je lichaam en met moedermelk.  En je kunt natuurlijk altijd een nieuwe kolf kopen, maar dan voor een goedkoper exemplaar kiezen. Ik kocht de Medela Freestyle, omdat ik specifieke wensen had, maar de goedkoopste borstkolf heb je al vanaf € 45,-. Dit is wel de meest simpele kolf die er is. Denk goed na over de kolf die je koopt. Wil je handmatig of electrisch kolven? Eén borst per keer of twee borsten tegelijkertijd? Laat je goed voorlichten in de winkel of zoek naar de specificaties van de borstkolf/borstkolven op internet.
 • Voedingsbeha’s: voedingsbeha’s zijn onmisbaar wanneer je je kindje borstvoeding wilt geven. Voedingsbeha’s koop je bij de HEMA vanaf € 11,50 en bij de Prénatal vanaf € 13,-. Het is handig om in ieder geval twee voedingsbeha’s te kopen. Als er eentje in de was zit, heb je er in ieder geval één om te dragen. Door lekkende borsten kunnen voedingsbeha’s snel nat worden, dus dan is het wel fijn als je er in ieder geval twee van hebt.
 • Zoogkompressen: zoogkompressen zijn ook een must have wanneer je borstvoeding wilt geven. Een doosje met 30 zoogkompressen koop je voor € 2,- bij de HEMA. Een alternatief zijn de LilyPadz die je bij de Prénatal kunt kopen voor € 22,-. LilyPadz zijn siliconen zoogkompressen die je kunt wassen.
 • Voedingskussen: niet per sé noodzakelijk, maar wel heel aangenaam om je baby te voeden. Bij de Prénatal koop je deze vanaf € 35,-
 • Voedingskussenhoezen: ik had twee voedingskussenhoezen, zodat wanneer er eentje in de was zat, ik er nog één reserve had. Het is wel zo hygiënisch om regelmatig de hoezen te wassen. Voedingskussenhoezen koop je vanaf € 10,- zowel bij Prénatal als bij de HEMA.
 • Flessen: als je je baby kunstvoeding gaat geven, maar ook als je jouw baby borstvoeding gaat geven, heb je flessen nodig. Als je een keer je voeding kolft, moet je de melk immers wel aan je baby kunnen toedienen. Ik was zelf erg tevreden over flessen van Difrax. Deze werden door het ziekenhuis aangeraden en deze pasten ook op het kolfapparaat. Heb jij een kolfapparaat? Check even welke flesjes hier op passen. De goedkoopste fles koop je bij Prénatal voor € 2,50 en bij de HEMA voor € 3,-.
 • Flesverwarmer: flesjes kun je au bain marie, in de magnetron of in een flesverwarmer opwarmen. Bij Prénatal koop je een flesverwarmer vanaf € 16,-.
 • Flessenreiniger: een flessenreiniger is een borstel waarmee je de binnenkant van de flesjes kunt reinigen. Deze kun je bij Prénatal kopen voor € 2,20 en bij de HEMA voor € 1,75.
 • Kunstvoeding: er zijn verschillende merken kunstvoeding. De meest bekende is misschien wel Nutrilon, maar er zijn ook meerdere huismerken op de markt. Ik gaf mijn beide kinderen borstvoeding, maar ik had voor de zekerheid een pak kunstvoeding in de kast staan voor het geval mijn borstvoeding niet op gang zou komen of voor wanneer er sprake zou zijn van andere problemen rond het geven (of drinken) van borstvoeding. Nutrilon Standaard  1 kost € 12,40 voor 850 gram. Zuigelingenvoeding van Kruidvat eigen merk kost € 6,80 voor 800 gram en voor de flesvoeding van Hero betaal je € 9,70 voor 800 gram.
 • Melkpoedertoren/melkpoedercontainer: een melkpoedertoren/container is handig wanneer je je kindje kunstvoeding geeft en wanneer je op pad gaat. Een melkpoedertoren bestaat uit verschillende bakjes waar je kunstvoeding in kunt doen. Zowel bij de HEMA als bij Prénatal koop je een melkpoedertoren voor € 2,-.

Je baby & luiers

 • Luieremmer: bij mijn tweedehands babykamer kreeg ik een nieuwe luieremmer. Deze heb ik nooit gebruikt. Wil jij wel een luieremmer gaan gebruiken? Voor € 10,- koop je er één bij de Hema en voor € 9,- bij de Prénatal. Een Nappy Wrapper koop je voor € 20,- en een Diaper Champ voor € 60,-, beiden bij de Prénatal. Houd er rekening mee dat je ook cassettes hiervoor moet kopen. Cassettes van Tommee Tippee kosten bijvoorbeeld € 22,- voor een 3-pack. Ik stopte altijd de vieze luiers in een boterhamzakje en gooide deze in de prullenbak. Ook reukloos en stukken goedkoper.
 • Luiers: er zijn heel veel merken op de markt. Zelf gebruikte ik altijd luiers van Kruidvat. Deze lekten nooit door en waren betaalbaar. Helemaal als ik deze in de aanbieding kocht. Houd dus de folders in de gaten en sla direct meerdere pakken in wanneer de luiers in de aanbieding zijn. Bij Kruidvat kosten Newborn luiers van Kruidvat eigen merk (maatje 1) € 7,- voor 52 stuks en Pampers New Baby luiers € 5,- voor 23 stuks. Bij bijvoorbeeld de supermarkt van Hoogvliet kosten de Bumblies newborn luiers € 3,- voor 27 stuks. Je ziet het, er is een behoorlijk prijsverschil tussen verschillende merken luiers. Het loont dus om op zoek te gaan naar goedkope luiers en aanbiedingen in de gaten te houden.
 • Billendoekjes/lotiondoekjes: billendoekjes kocht ik altijd van Kruidvat eigen merk. Je kunt deze per verpakking à 80 stuks kopen, maar je kunt ook kiezen voor een 3-pak voor € 3,80. Ter vergelijking: een enkele verpakking met 80 doekjes kost € 1,90. Wanneer je een 3-pak koopt, krijg je dus eigenlijk één verpakking gratis.

Je baby & zitten

 • Wipstoeltje: mijn kinderen hebben allebei niet veel in het wipstoeltje gezeten. Mijn wipstoel van het merk Bambino kocht ik bij de Kruidvat in de aanbieding voor ik geloof € 20,-. Bij Prénatal koop je een wipstoeltje vanaf € 35,-.
 • Kinderstoel: een kinderstoel heb je de eerste tijd echt nog niet nodig. Mijn kinderen gingen in de kinderstoel (met verkleiner) vanaf het moment dat zij bijvoeding kregen en dat was vanaf een half jaar. De kinderstoel kocht ik tweedehands voor € 60,- en deze ging twee rondes mee. Het lukte mij niet om deze door te verkopen. Ik denk dat de meeste ouders een kinderstoel met bekleding (ik had de Chicco Polly deluxe) toch liever nieuw kopen. Ik heb deze toen weggegeven aan mijn buren die een tweeling op komst hadden. Een super goede bestemming dus. Maar doordat ik de kinderstoel tweedehands kocht, spaarde ik toch al zo’n € 60,- uit. Nieuw zou de aanschafwaarde namelijk rond € 120,- zijn geweest.

Linnengoed voor je baby

 • Hydrofiele luiers: volgens mij had ik toen ik zwanger was 10 tot 15 hydrofiele luiers gekocht. Ik snapte toen nog niet waarom ik er zoveel nodig had. Totdat de baby geboren was, toen waren de hydrofiele luiers niet aan te slepen. Ik gebruikte deze om mijn baby mee af te drogen na het badderen. Ik legde een in een driehoek gevouwen hydrofiele luier in bed om het hoeslaken te beschermen tegen spuug. En ook in de kinderwagen en in de box legde ik een hydrofiele luier om het matrasje van de kinderwagen en het boxkleed te beschermen tegen spuug. Op het aankleedkussen had ik zelfs ook altijd nog een hydrofiele luier liggen. Mijn kinderen zijn inmiddels een stuk groter, maar nog steeds heb ik een stapel hydrofiele luiers die ik regelmatig gebruik. Een 3-pak hydrofiele luiers in de kleur wit koop je bij de Zeeman voor € 3,- en een 6-pak bij de Hema voor € 9,-. Wil je een leuk printje? Dan betaal je tussen de € 5,- en € 7,- voor een 3-pak hydrofiele luiers met een jongens- of meisjesprint, zowel bij de Hema als bij de Prénatal.
 • XXL hydrofiele luiers: extra grote hydrofiele luiers zijn handig voor wanneer je je baby uit de zon wilt houden wanneer hij/zij in de kinderwagen ligt (hiervoor is de Dooky nog geschikter, hierover verderop in dit artikel meer). Handig is de extra grote hydrofiele luier ook als je je baby bijvoorbeeld de borst wilt geven en een beetje privacy wilt hebben of om je baby lekker warm te houden tijdens een bezoek aan het consultatiebureau. De XXL hydrofiele luier is 110 x 110 cm en in meerdere prints verkrijgbaar bij de Hema vanaf € 6,- per stuk.
 • Hydrofiele washandjes: normale washandjes zijn vrij dik en soms stug. Hydrofiele washandjes zijn daarentegen heel dun en zacht. Ideaal om je baby mee te wassen. Een 6-pak hydrofiele washandjes koop je bij de Hema voor € 4,-. Bij de Prénatal koop je hydrofiele washandjes met een printje vanaf € 2,49 voor drie stuks.
 • Badcapes/omslagdoeken: badcapes c.q. omslagdoeken zijn niet alleen fijn voor na het badderen, maar ook voor tijdens het bezoek bij het consultatiebureau . Ik gebruikte omslagdoeken ook altijd tijdens de nachtvoedingen. Badcapes koop je bij de Zeeman voor € 4,-, bij de HEMA vanaf € 8,- per stuk en bij Prénatal vanaf € 5,-
 • Spuugdoekjes/monddoekjes: spuugdoekjes/monddoekjes zijn echt onmisbaar voor je baby. Een 5-pak spuugdoekjes koop je bij de Zeeman voor € 2,-, bij HEMA koop je een 6-pak voor € 5,- en bij Prénatal een 3-pak voor € 3,50.

Verzorgingsproducten voor je baby

 • Digitale thermometer: een digitale thermometer is echt een must have. In de kraamperiode had ik zelfs twee thermometers. Eén voor mij zodat de kraamverzorgster mijn temperatuur kon opnemen en één voor mijn zoontje om zijn temperatuur in de gaten te houden. En ook toen mijn kinderen wat groter werden, pakte ik regelmatig de thermometer erbij om te checken of mijn kinderen koorts hadden. Een digitale thermometer koop je bij de HEMA voor € 4,50. Bij Prénatal koop je een set van 2 digitale thermometers voor € 11,-.
 • Neuspeer/neusreiniger/neuspompje: een neuspeertje/neusreiniger/neuspompje heb ik bij mijn dochter heel vaak gebruikt. Ze was namelijk heel vaak verkouden. Bij mijn zoontje heb ik het neuspeertje eigenlijk nooit hoeven gebruiken. Een neuspompje koop je bij Prénatal voor € 3,- en je kunt hiervoor uiteraard ook terecht bij de drogist of de apotheek.
 • Manicuresetje: een manicuresetje bestaande uit een nagelknipper-, schaar en vijl koop je bij de HEMA voor € 5,- en bij Prénatal voor € 12,-.
 • Borstel en kam/kapset: bij Prénatal koop je een kapset vanaf € 5,-.
 • Overige verzorgingsproducten : zoals badolie en billencrème. Tip: wanneer mijn kinderen luieruitslag hadden, gebruikte ik Maizena voor hun billen. Binnen no time was de luieruitslag weg.

Babykleding

Last but not least heb je natuurlijk kleding nodig voor je baby. Mijn advies: koop niet teveel babykleding voor de eerste maanden. In beide kraamperiodes kreeg ik zoveel babykleding, dat ik daar de eerste maanden echt wel mee vooruit kon. En natuurlijk moet je zelf ook wat kleding inslaan, want ik kreeg wel veel kledingsetjes, maar niet genoeg rompertjes. Maar zelfs voor rompertjes geldt dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Ik kocht de meeste babykleding bij de HEMA of de Zeeman. Ik vond het zonde om veel geld aan babykleding uit te geven, omdat baby’s zo ontzettend snel groeien en dus ook snel uit hun kleertjes groeien. Wist je dat Zeeman ook nog andere leuke dingen heeft voor je baby en voor de babyperiode? Zoals de mijlpaalkaarten. Je leest het in mijn artikel over babykleding van de Zeeman.

Dit heb je nodig aan babykleding:

 • Rompertjes in verschillende maten
 • Truitjes in verschillende maten
 • Broekjes in verschillende maten
 • Sokjes
 • Mutsjes
 • Jasje/vestje

Kraampakket

Voor de bevalling heb je een kraampakket nodig. Deze kost € 30,- bij de Prénatal of de thuiszorgwinkel. In sommige gevallen wordt een kraampakket vergoed door je zorgverzekering.

Hier kun je de printbare en beknopte babyuitzetlijst downloaden:

printbare-babyuitzetlijst

Ben je een aanstaande moeder? Ik hoop dat je iets aan dit artikel en mijn babyuitzetlijst hebt gehad en ik wens je nog een hele fijne zwangerschap toe!

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

 

 

 

 

 

5 Reacties

 • PK

  Hoi!

  Even een opmerking over de Tummytub. Ik dacht eerst wat moet ik er mee! Maar onze dochter heeft er twee jaar heerlijk in gebadderd, echt waar. Wij hadden nog wel de ‘echte’ en die zijn zelfs kleiner dan die van bv. de HEMA. Kleintjes zijn heel flexibel en zij vond het in ieder geval lekker knus. En het was haar eigen keus trouwens 😉 Ze mocht ook gewoon douchen, in het babybad of in het ligbad.

  Voordelen zijn dat je minder water nodig hebt en het makkelijk en snel schoon te maken is. En het is minder zwaar voor jezelf, in een gewoon badje moet je ze echt heel lang vasthouden. In een Tummytub kunnen ze heel snel zelf zitten. (Uiteraard blijf je er wel bij…) Kun je samen met de badeendjes spelen 🙂

  Groetjes PK

 • Nienke

  Zo, hier heb je veel werk van gehad!
  Ik heb niet alles doorgelezen, dus misschien heb je het wel genoemd, maar ik vind de Ikea ook zeker het vermelden waard. Niet zozeer qua meubeltjes, maar bijv de hydrofiele luiers van ikea zijn heel erg goed en niet duur. Ook de matrasjes zijn goed en niet duur en het babybeddengoed ook.
  De Action heeft tegenwoordig ook veel babyspullen voor kleine prijsjes, zoals bijv hydrofiele luiers.
  Wij hebben de wipstoel voor de oudste veel gebruikt, de middelste twee zaten er zelden in en onze vierde ligt er weer heel vaak in, het is dus ook erg afhankelijk van het kind of het de investering waard is 😉

  • Nienke

   Ohja en de Wibra! De Wibra speelt naar mijn idee altijd op alle trends in en heeft heel veel leuke spulletjes voor de babykamer. Hoezen voor het aankleedkussen hebben ze bijv altijd in de hipste kleuren en de kwaliteit is heel goed.

 • Sankofa

  Met een aerosleep heb je enkel dr aerosleep hoeslakens nodig, anders is de werking van de aerosleep weg. Je had dus net zo goed geen aerosleep hoeven aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *