Hoe gaan basisscholen en kinderdagverblijven om met de hitte? Is er een protocol?

Hoe gaan basisscholen en kinderdagverblijven om met de hitte? Is er een protocol? mama lifestyle blog, mama blog, mamablogger, moederschap

Het is echt zomervakantie. Voor zomers weer hoeven we niet naar het buitenland, want in Nederland is het tropisch. Gelukkig is het zomervakantie en zijn mijn kinderen vrij. Een paar weken geleden was het ook zo warm. Ik was toen benieuwd of de school van mijn kinderen een tropenrooster in zou stellen, maar dit was helaas niet het geval. Toch nam de school van mijn kinderen een paar maatregelen vanwege de hitte. Toen mijn kinderen nog klein waren en naar het kinderdagverblijf gingen, was er een warmteprotocol wanneer het tropisch warm was. In deze blog lees je hier meer over. Ook lees je in deze blog dat een bepaalde stad ouders heeft gevraagd hun kinderen thuis te houden van het kinderdagverblijf vanwege de extreme warmte en dat er in Nederland zelfs kinderdagverblijven dicht gaan op deze tropisch hete dagen. 

Hoe gaan basisscholen om met tropische warmte?

De school van mijn kinderen stelde helaas geen tropenrooster in. In principe gelden er geen regels voor een tropenrooster, elke school mag zelf bepalen wanneer ze een tropenrooster invoeren, mits de school het aantal verplichte lesuren haalt. De school van mijn kinderen hanteert als regel dat er een aansluitende reeks van vier dagen met 30 graden of hoger moet zijn om een tropenrooster in te voeren. Wel stelde de school andere regels in vanwege de extreme warmte, zoals dat de kinderen niet alle dagen buiten mochten spelen en dat ze een flesje water op hun bureau mochten hebben.

Leestip: wanneer is er een tropenrooster op school?

Welk protocol volgen kinderdagverblijven bij hitte?

Toen mijn kinderen nog naar het kinderdagverblijf gingen, moesten mijn kinderen bij het buitenspelen zoveel mogelijk in de schaduw spelen. Gelukkig waren er genoeg schaduwrijke plekjes in de tuin van het kinderdagverblijf. Bij een hoge zonkracht mochten de kinderen alleen ’s ochtends vroeg buitenspelen en de rest van de dag moesten ze binnenblijven. Ook werden er bij tropische warmte badjes buiten gezet en werd er soms ook met de tuinslang water gespoten. Voor kleine baby’tjes was er binnen een babybadje waarin de baby’tjes gebadderd werden om af te koelen. Natuurlijk kregen mijn kinderen toen ook extra vaak te drinken. Meestal maakten de pedagogisch medewerksters dan een grote kan met water met daarin wat fruit of komkommer. Hierdoor vonden de kinderen het water extra lekker en dronken ze genoeg. Kleine kinderen hebben zelf namelijk niet in de gaten of ze voldoende drinken. Daar moeten de pedagogisch medewerksters voor zorgen om uitdroging bij kinderen te voorkomen. 

Kinderdagverblijf vraagt ouders hun kinderen thuis te houden bij extreme hitte

Ik las vandaag dat de stad Leuven aan de ouders van de kinderen die opgevangen worden in één van de drie kinderdagverblijven in de stad gevraagd heeft om hun kinderen de rest van de week thuis te houden vanwege de extreme hitte. De temperatuur in de kinderdagverblijven is nu al hoog en wordt alleen nog maar hoger de komende dagen. Er is ook geen airconditioning in de kinderdagverblijven, omdat airco ziektekiemen zou verspreiden. Door de hoge binnentemperatuur en het ontbreken van airco kunnen de kinderdagverblijven geen comfortabele en kwalitatieve opvang garanderen. De kinderopvangcentra gaan niet dicht, want er zullen vast ouders zijn die hun kind niet thuis kunnen houden vanwege werk en gebrek aan andere opvangmogelijkheden. 

(Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/23/leuvense-kinderdagverblijven-hou-uw-kind-deze-week-thuis.app/)

Kinderdagverblijf dicht vanwege de hitte

In Nederland gaan er zelfs kinderdagverblijven drie dagen dicht vanwege de hitte. Het gaat om kinderdagverblijven van Kinderopvang Doomijn en het betreft de opvang van kinderen tot twee jaar. Het is voor het eerst dat de kinderopvang besluit geen baby’s op te vangen vanwege de hitte. De kinderopvang heeft dit besloten omdat zij de veiligheid van de kinderen het belangrijkst vinden. In totaal gaat het om zo’n 80 tot 90 van de 120 locaties van Doomijn waar baby’s worden opgevangen. 

(Bron: https://www.destentor.nl/zwolle/kinderopvang-doomijn-sluit-drie-dagen-de-deuren-voor-opvang-van-baby-s-vanwege-de-hitte~a325d390/?referrer=https://www.google.nl/) 

Conclusie

Gelukkig zijn mijn kinderen nu dus vrij van school, maar toen mijn kinderen nog klein waren, gingen ze ook in de zomervakantie naar het kinderdagverblijf. Het was altijd fijn om te weten dat de pedagogisch medewerksters een speciaal warmteprotocol volgden bij extreme warmte. Zo wist ik dat mijn kind – ook bij tropische hitte – er in goede handen was. Ik vond het jammer dat de school van mijn kinderen tijdens de vorige – bijna- hittegolf geen tropenrooster hanteerde. Mijn kinderen zullen door de warmte in de klas vast moeite hebben gehad om hun aandacht bij de les te houden. Gelukkig hebben ze op school een continurooster waardoor ze drie keer in de week “al” om 14.30 en twee keer om 12.30 uur uit zijn. 

Je kind/baby naar het kinderdagverblijf deze tropische week?

Gaat jouw kindje naar het kinderdagverblijf deze week? Hoe gaat het kinderdagverblijf van jouw kind om met deze tropische warmte? Praat erover mee bij de reacties.  

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *