Basisschoolleraren staken op donderdag 5 oktober & basisscholen blijven hele dag dicht

Basisschoolleraren staken op donderdag 5 oktober & basisscholen blijven hele dag dicht, kind en opvoeding, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

De basisschoolleraren gaan weer staken. Ditmaal op donderdag 5 oktober, op de Dag van de Leraar. De vorige keer, in juni,  staakten de leraren uit het basisonderwijs alleen het eerste lesuur en gingen scholen een uur later open dan normaal, maar nu duurt de staking een hele schooldag en blijft de overgrote meerderheid van de basisscholen de hele dag dicht. Ik begrijp de basisschoolleraren maar al te goed, want oneerlijk is het zeker dat leraren in het voortgezet onderwijs veel meer salaris krijgen, terwijl basisschoolleraren hetzelfde werk doen. Deze mensen werken zo ontzettend hard en doen zo hun best om onze kinderen alles te leren. Met veel bevlogenheid, geduld en liefde.

Het salaris is niet de enige reden dat basisschoolleraren staken. Ook de werkdruk ligt veel te hoog in het primair onderwijs. Vanavond moest ik daar toevallig nog aan denken. Ik had namelijk een informatieavond van de klas van mijn dochter. De juffen gaven een uitleg over wat ze allemaal de kinderen aan het leren zijn in groep 5. Eén leerkracht en op een aantal dagen een stagiair: dat is gewoon veel te weinig voor een klas met 30 kinderen. De meeste kinderen zullen wel aardig meekomen, maar sommigen hebben extra aandacht nodig omdat ze wat achterlopen en zo zijn er ook kinderen die juist extra uitdaging nodig hebben omdat ze voorlopen op hun klasgenoten. En dat moet een juf of meester allemaal maar zien klaar te spelen. Daarnaast moet al het werk nog nagekeken worden, de administratie moet bijgehouden worden en alle lessen moeten voorbereid worden. Ga er maar aan staan. Hoe leuk het beroep mij ook lijkt, ik moet er niet aan denken. Het lijkt mij behalve een heel waardevol beroep, ook een heel zwaar beroep. En dan zijn er ook steeds meer ouders die allerlei rechtszaken aanspannen tegen scholen. Heel pittig.

Ik geef de basisschoolleraren groot gelijk dat ze gaan staken. Maar…. waar laten we onze kinderen? Ik heb geluk dat ik als zelfstandig ondernemer vanuit huis werk en mijn kinderen gewoon thuis kan houden. Probleemloos, want ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen omdat ik eigen baas ben. Het enige nadeel is wel dat ik die dag gewoon door moet werken en dat betekent in het bijzijn van mijn kinderen. Als ik lekker op schema loop met mijn werk dan skip ik misschien wel een dagje en gaan we wat leuks doen samen.

Ik heb wat dat betreft makkelijk praten, maar niet elke ouder kan die dag thuisblijven voor zijn//haar kinderen of kan opa’s of oma’s inschakelen. Van de 1,5 miljoen basisschoolkinderen zullen ongetwijfeld een heleboel ouders zijn die nu in de knel komen met de opvang van hun kinderen, omdat ze niet zomaar een dagje vrij kunnen nemen van hun werk en geen oppas paraat hebben.

Dit nieuws was vers van de pers, dus ik ben nog even in afwachting van wat de school van mijn kinderen besluit te doen. Of ze op 5 oktober ook de hele dag dicht gaan of gewoon open blijven. Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk hoop ik dat ze dicht gaan, want ik gun alle juffen en meesters hun stem te laten horen en voor zichzelf (en uiteindelijk dus ook voor de kinderen) op te komen. Maar zoals gezegd, ik heb natuurlijk makkelijk praten als eigen baas die op 5 oktober thuis kan blijven voor de kinderen.

Gaat de school van jouw kinderen ook staken en hoe ga jij de opvang van je kinderen regelen op 5 oktober? Of neem je misschien een dag vrij van je werk? Laat het me weten bij de reacties.

9 thoughts on “Basisschoolleraren staken op donderdag 5 oktober & basisscholen blijven hele dag dicht

  1. Ik heb geen kinderen maar ben leerkracht, ik ben netafgestudeerd maar ik sta helemaal achter deze staking! Leerkracht zijn is zoveel meer dan een beetje les geven, je maakt enorme overuren en steekt teveel tijd in dingen die moeten maar waarvan je de tijd liever steekt in de voorbereiding van de lessen. Leuk om te lezen dat je er achter staat. Ik hoop dat veel scholen mee zullen doen, alleen zo veranderd er iets (wat ook in het belang van de kinderen is)

  2. Ik kan deze staking ook echt ontzettend goed begrijpen. Als ik zie hoe betrokken de leraren van mijn zoontje zijn en wat ze allemaal doen.
    Persoonlijk ben ik eerlijk gezegd wel echt heel blij dat ze niet op vrijdag de 6e gaan staken, want dan is ‘ie jarig. Dat zou ik wel echt sneu hebben gevonden.

  3. Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik mag toch hopen dat iedere ouder wel een vrije dag achter de hand heeft voor zo’n situatie? Persoonlijk vind ik het paniekerige gemiep van ouders even helemaal niets ten opzichte van de werkdruk van leraren.

  4. Ookal ga ik niet de pabo doen, maar toch heb ik veel respect voor de leraren die al het werk verrichten. Ook die voor in het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit. Iedereen doet goed werk

  5. Ik begrijp de frustratie wel. Mijn vriend is leerkracht (wel in het middelbare onderwijs) en kreeg in augustus te horen dat hij een voltijdse rooster krijgt (hij is nog geen TADD, dus heeft geen vast werk). Eenmaal op 1 september krijgt hij te horen dat hij maar de helft van de uren welkom is. Ikzelf ben student leerkracht en hoop van harte dat het mij wat beter meevalt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *