Bedplassen: helpt de plaswekker bij het ’s nachts zindelijk maken van je kindje?

Bedplassen: helpt de plaswekker bij het 's nachts zindelijk maken van je kindje? Helpt de plaswekker tegen bedplassen? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Mijn dochter was net zeven toen we een plaswekker kochten en met de plaswekkertraining begonnen. ’s Nachts was mijn dochter namelijk nog niet zindelijk. Elke nacht sliep ze met een luier en geen enkele nacht bleef deze droog. We lieten haar met een luier slapen, omdat haar bed anders elke nacht nat zou worden. En bedplassen is natuurlijk voor zowel haar als voor ons geen pretje. Nadat zij overdag zindelijk was, heeft zij daarom nog jarenlang ’s nachts een luier gedragen.

Te kleine en overvolle luiers

Maar kleine kinderen worden groot, onze dochter is ook nog eens een stuk groter dan gemiddeld en dat betekent dus ook dat de grootste maat luiers te klein worden. Niet alleen qua pasvorm, maar ook qua absorptievermogen. De luierbroekjes konden de grote plassen vaak niet goed aan en ondanks dat ze een luier droeg,  resulteerde het alsnog in nat beddengoed.

Gemotiveerd om ’s nachts zindelijk te worden

Mijn dochter wilde heel graag zindelijk worden ’s nachts. We hebben haar een tijd lang ’s avonds laten plassen voordat wij naar bed gingen. Dat verliep niet goed. Mijn dochter vond het ten eerste niet fijn om gewekt te worden en ten tweede waren we of te vroeg of te laat met wekken. De plas was al in de luier gedaan of werd later alsnog in de luier in bed gedaan. Het ’s avonds wekken ging naar mijn gevoel een beetje zijn doel voorbij. Ik bepaalde immers wanneer ze naar het toilet ging, terwijl het eigenlijk de bedoeling is dat een kind zelf wakker wordt wanneer de blaas vol is. Dit gebeurt wel bij de plaswekkertraining. Een kind dat met een plaswekker slaapt, leert wakker te worden wanneer hij/zij moet plassen.

Plaswekkerbroekje

Toen mijn dochter zelf heel gemotiveerd was om ’s nachts zonder luier te slapen en droog te blijven, heb ik in overleg met haar een plaswekker besteld. Mijn dochter was dolblij toen het apparaat met speciale plaswekkerbroekjes bezorgd werd.

In het speciale plaswekkerbroekje zitten  sensoren verbonden aan een kastje wat je aan het broekje bevestigt. Zodra er ook maar één  druppel vocht in het onderbroekje komt, gaat het alarm af. De enige manier om het alarm te stoppen, is om het kastje van de onderbroek te verwijderen. Je kan dus niet door het alarm van de plaswekker heen slapen.

Plaswekkertraining: de eerste nachten

De eerste nachten vond ik echt pittig, want het alarm ging elke nacht af en ik moest er telkens uit wanneer ik het plasalarm hoorde. Mijn dochter sliep nog door het alarm heen, dus zodra het alarm afging, maakte ik haar wakker en gingen we samen gelijk naar het toilet. De eerste week was de onderbroek van mijn dochter elke nacht nat. Daarom was het heel handig dat we een extra onderbroek hadden besteld.  We deden nog wel een luierbroekje over het sensorbroekje om te voorkomen dat bij plassen haar bed nat werd.

Grote sprongen met de plaswekker

Naarmate de dagen vorderden, leerde mijn dochter zelf wakker te worden van het alarm, om te stoppen met plassen zodra ze het alarm hoorde en de rest van de plas op het toilet te doen. Ze ging met grote sprongen vooruit. Op een gegeven moment werd ze uit zichzelf wakker om te plassen, zonder dat de plaswekker was afgegaan of sliep ze droog door.

Na twee weken met de plaswekker zindelijk!

Al na een week of twee was mijn dochter zindelijk ’s nachts. Ongelooflijk! Vanaf de derde week werd ze ’s nachts zelf wakker om te plassen (zonder in haar broek geplast te hebben) of sliep ze droog door.

Wanneer je kindje met de plaswekker minimaal 21 nachten achtereen droog doorgeslapen heeft of zelf wakker is geworden om te plassen (zonder in bed geplast te hebben), kun je stoppen met de plaswekker. Wanneer je kindje de daaropvolgende 14 nachten niet in bed plast, kun je stellen dat de plaswekkertraining is geslaagd.

Nu was mijn dochter binnen twee weken zindelijk met de plaswekker, maar voor elk kindje is dit anders. Sommige kinderen doen er misschien iets langer over. Maar zoals de leverancier van “mijn” plaswekker zegt: bijna 90% van de kindjes is binnen drie maanden na de start van de plaswekkertraining van het bedplassen af.

Wat vond mijn dochter van de plaswekkertraining?

Mijn dochter vond de plaswekkertraining super leuk om te doen. Ze kreeg namelijk elke dag een sticker. Elke ochtend namen we door hoe het ’s nachts was gegaan. Had ze wat druppels in haar onderbroek? Was haar onderbroek erg nat? Was ze ’s nachts uit zichzelf wakker geworden om naar het toilet te gaan of had ze de hele nacht doorgeslapen en was ze droog gebleven?

Voor al deze situaties was een speciale sticker en daarmee kon ze punten sparen op een scorekaart. Ze vond het geweldig om te doen. De grootste factor en echt een vereiste voor het slagen van de plaswekkertraining is echt hoe gemotiveerd je kind is.

Een plaswekker kopen of huren?

Een plaswekker is best een dure aanschaf, maar ik vond het echt het geld waard. Ik betaalde € 89,95 voor de plaswekker en voor twee sensorbroekjes betaalde ik € 19,95 per stuk. Je kunt een plaswekker ook huren bij de thuiszorgwinkel. Je betaalt dan iets meer dan € 30,- per week. Je moet dan nog wel speciale sensorbroekjes aanschaffen. Als ik had geweten dat mijn dochter zo snel zindelijk zou zijn door de plaswekkertraining had ik waarschijnlijk de plaswekker gehuurd in plaats van gekocht.

De plaswekker hebben we bewaard zodat we deze eventueel ook voor onze zoon kunnen gebruiken. Mijn zoontje is nu vier en ’s nachts nog niet zindelijk. Een paar dagen geleden gaf hij zelf aan dat hij heel graag de plaswekkertraining wilt doen. Ik betwijfel of hij niet te jong is, want aangeraden wordt om pas met de plaswekkertraining te beginnen wanneer een kind minimaal zes jaar is. Ik kijk het even aan en wanneer hij er naar blijft vragen, mag hij het wel een paar nachtjes uitproberen.

Heb jij ervaring met de plaswekker? Of heeft jouw kindje geen last (gehad) van bedplassen? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOMEPAGE

10 thoughts on “Bedplassen: helpt de plaswekker bij het ’s nachts zindelijk maken van je kindje?

 1. Wat vervelend voor je dochter dat ze op haar zevende nog met een luier sliep. Fijn dat jullie samen deze oplossing hebben gevonden en dat het haar zo goed helpt. Kan me voorstellen dat deze manier ook goed was voor haar zelfvertrouwen

  1. Op zich had ze er geen problemen mee dat ze nog niet zindelijk was ’s nachts, Denise. Ze schaamde zich er niet voor en wij hadden er ook geen problemen mee. Ieder kind is anders en elk kind ontwikkelt zich in een ander tempo. Toch wilde ze heel graag ’s nachts zindelijk worden. Ze was ook wel heel trots toen ze binnen no time zindelijk was door de plaswekker.

 2. Mijn zoontje was veel eerder ’s nachts zindelijk dan overdag. We gaven hem ook heel snel al het vertrouwen door hem zonder luier te laten slapen.
  Hij heeft in 2 jaar maar 2 ongelukjes gehad.
  Zelf heb ik tot mijn 12e in bed geplast… vreselijk vond ik het. Het gevoel van een nat bed, de schaamte als je ergens logeerde. Mijn ouders probeerde ook de plaswekker maar het hielp alleen de eerste paar weken. Jaren later hoorde ik dat het lichaam er klaar voor moet zijn en dat de plaswekker eigenlijk zelden werkt. Fijn dat het bij jouw dochter wel werkt dus!

  1. Sommige kinderen kunnen inderdaad nog heel lang in bed plassen, Josje. Ik ken ook iemand die zeker toch zijn 12e nog niet zindelijk was ’s nachts. Ik ken verder eigenlijk geen negatieve verhalen over de plaswekker, maar ik moet zeggen dat ik maar één ander kindje ken die door de plaswekker zindelijk is geworden en verder ken ik niemand anders die ook de plaswekkertraining heeft gedaan. Daar kan ik verder niet over oordelen. Ik kan alleen uitgaan van de ervaring van mijn dochter en wat de leverancier beweert.

  2. Misschien is het toeval dat de plaswekker heeft geholpen bij mijn dochter Josje. Dat weten we niet. Maar het is in ieder geval heel fijn dat ze nu zindelijk is. Binnenkort heeft ze haar eerste slaapfeestje en dan zou het wel heel vervelend zijn als ze in bed zou plassen of een luierbroekje zou moeten dragen. Wat naar dat jij dit hebt meegemaakt.

 3. Mijn dochter is 5,5 jaar en ook nog niet zindelijk. En ik verwacht niet dat het ook zo gaat lukken. Wat jij beschrijft over het wakker maken snachts, dat heb ik een paar keer geprobeerd maar dat lukt niet en mijn dochter wordt echt boos als ze wakker gemaakt moet worden. Mijn andere dochter die vond alles best en was meteen de eerste nacht al droog.
  Ik merk wel dat ze zich tegenover andere kinderen schaamt als die merken dat ze nog een luier aan heeft snachts dat is dan wel weer jammer. Misschien is zon plaswekker inderdaad wel een idee voor mijn jongste dochter. bedankt voor het interessante onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *