Ons bedrijfspand is verkocht, ondernemer, mama onderneemt, mamalifestyleblog, voor ondernemende moeders (in spé), moeder eigen bedrijf, mompreneur, zzp
Mama onderneemt / werkt

Ons bedrijfspand is verkocht

Een last die van onze schouders is gevallen. Andere woorden heb ik er niet voor. Ons bedrijfspand wat we samen met onze toenmalige zakenpartner kochten. Ik neem je acht jaar mee terug in de tijd. Voorjaar 2009, we waren net een jaar bezig met ons bedrijf en werkten nauw samen met een ander bedrijf. Op een bepaald moment kwam er een interessant nieuwbouwproject op ons pad. Een project bestaande uit bedrijfspanden met kantoor boven en werkruimte beneden en garages.

Samen met onze zakenpartner besloten we de sprong te wagen en een bedrijfspand en twee garages te kopen. Nog geen vier maanden later werd de samenwerking heel plotseling verbroken. Hoe en waarom laat ik in het midden, maar wij hadden de breuk niet zien aankomen en die periode was een heel moeilijke voor ons. Zeker omdat we net voor het eerst ouders waren geworden. Eigenlijk werd toen de hele grond onder onze voeten vandaan getrokken. We moesten ons bedrijf van nul weer opbouwen, zonder klanten en onze investeringen waren we ook kwijt.

Ondertussen zaten wij wel vast aan het koopcontract dat we hadden getekend. Als we van de koop wilden afzien, zou ons dat een hele grote smak geld kosten. We besloten de koop te splitsen. Onze toenmalige zakenpartner zou de garages kopen en wij het bedrijfspand. Het bedrijfspand leek ons namelijk de minst slechte optie van de twee.

We springen twee jaar verder. Het is eind 2011 en ons bedrijfspand werd eindelijk opgeleverd. Het project had behoorlijk wat vertraging opgelopen, maar nu was daar eindelijk het moment dat we de sleutel kregen. Heel blij waren we er niet mee, want we hadden het pand liever niet gehad, maar op dat moment hadden we geen keuze.

We besloten er te werken, maar al snel bleek de werkruimte veel te klein. Een paar jaar later verhuisden we met ons bedrijf naar een groter pand. Ons nieuwbouwpand bleven we nog wel als kantoor gebruiken, maar we waren er niet heel vaak te vinden.

Ik heb nog even vanuit het pand gewerkt, maar de reistijd werd op een gegeven moment wel een bezwaar. Ik ging dus weer thuiswerken. Het liefste wilden we het pand verkopen, maar dat kon helemaal niet. Het project was vlak voor of misschien al wel in de crisis gebouwd. Van alle bedrijfspanden die toen gebouwd waren, waren er toen maar drie verkocht en de overige negen stonden nog leeg. Deze werden voor bodemprijzen te koop aangeboden. En zelfs dan raakten ze nog niet verkocht.

Wij konden natuurlijk ook proberen ons pand te verkopen, maar zo ver onder de oorspronkelijke prijs konden wij ons bedrijfspand niet verkopen, want dan zouden we een behoorlijke restschuld hebben. Interessanter was het dan voor ons om onze tijd af te wachten en intussen door te gaan met onze maandelijkse aflossing.

Vorig jaar werden er ineens wat pandjes verkocht. Toen er nog maar twee lege pandjes overbleven, plakte ik een briefje op de deur met dat ons pand te koop stond. Er belde al heel snel een geïnteresseerde. Iemand die vandaag definitief de eigenaar wordt van ons bedrijfspand. Ruim zes jaar na oplevering van het project.

Het is een heerlijk gevoel dat we eindelijk verlost zijn van dat pand. Er kleven natuurlijk niet bepaald fijne herinneringen aan, omdat het pand ons herinnert aan de samenwerking en vooral ook de breuk met onze toenmalige zakenpartner. Een persoon die vaak in de omgeving van het bedrijfspand te vinden is en die we elk moment tegen kunnen komen. Ook dat kunnen we nu eindelijk, acht jaar na de breuk, loslaten.

Omdat de prijzen voor bedrijfspanden de laatste jaren enorm zijn gekelderd en niet zo zijn meegestegen met de huizenprijzen maken wij geen winst met de verkoop. We verkopen het pand juist met een aanzienlijk verlies. Ik ben ontzettend blij dat we al die jaren zo verstandig zijn geweest om zoveel mogelijk af te lossen op onze zakelijke hypotheek. Hierdoor kunnen wij het bedrijfspand met nagenoeg een gesloten beurs verkopen en voelen we het verlies niet in onze portemonnee.

De aankoop van ons bedrijfspand samen met onze toenmalige zakenpartner is een dure les geweest voor ons. Deze fout gaan we zeker niet nogmaals maken. Wij hebben hier ontzettend van geleerd van hoe het niet moet.

Van welke situatie heb jij het meest geleerd? Wat had jij achteraf graag anders willen doen? Laat het me weten bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *