Ben je een slechte moeder als je je baby geen borstvoeding geeft? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger
Zwanger & baby

Ben je een slechte moeder als je je baby geen borstvoeding geeft?

Afgelopen week zag ik een nieuwsitem op tv over een baby die ondervoed was doordat het te weinig voeding binnenkreeg. Zijn moeder gaf hem borstvoeding, ondanks dat ze veel problemen ondervond met het geven van de borst, en vermoedde dat haar baby te weinig voeding kreeg. Ondanks haar gevoel en de problemen bleef ze toch doorgaan met haar kindje borstvoeding geven. Volgens de moeder mocht ze van de verloskundige niet overstappen naar flesvoeding. Uiteindelijk werd haar baby na 3 weken opgenomen in het ziekenhuis, omdat het ondervoed was. Het kindje kreeg flesvoeding en knapte snel op.

Deze moeder had het dus bij het rechte eind. Haar kindje kreeg inderdaad te weinig voeding. Jammer dat ze niet het advies had gekregen om over te stappen op flesvoeding of misschien borst- met flesvoeding te combineren. Niet elke moeder gaat het geven van borstvoeding makkelijk af. Of misschien gaat het aanleggen wel goed, maar maken je borsten te weinig moedermelk aan. 

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die je je baby kunt geven. Niet alleen natuurlijk in de zin van dat je je kindje een natuurlijk product geeft, maar ook het huid-op-huid contact dat je tijdens het voedingsmoment met je baby hebt. Ik begrijp dat borstvoeding gestimuleerd wordt. 

Toen ik bevallen was van mijn eerste kindje – te vroeg geboren – legde ik mijn dochter gelijk aan. Na een paar uur stond de verpleging al naast mijn ziekenhuisbed met een kolfapparaat. Ook hielpen de verpleegkundigen op de afdeling neonatologie mee met het aanleggen wanneer het niet goed ging. Borstvoeding werd heel erg gepromoot. 

Leestip: het wel of niet geven van borstvoeding van alle kanten belicht & mijn persoonlijke verhaal

Nu vond ik dat niet erg, bij mij kwam de borstvoeding vlot op gang, mijn productie was goed en ik had verder geen problemen zoals spruw of tepelkloven. Bovendien groeide mijn kindje goed op de moedermelk. Maar wat als het nu niet goed gaat met je borstvoeding? Of als je überhaupt geen borstvoeding wilt geven? Dan moet je als moeder toch vrij zijn om je kindje flesvoeding te geven? Je zou je zeker niet bezwaard moeten voelen. Of jezelf een slechte moeder vinden. 

Ook wanneer jij je baby flesvoeding geeft, om wat voor reden dan ook, ben jij een moeder die het beste wilt voor je kindje. Of jij je kindje nu kunstvoeding geeft, omdat je problemen hebt met je borsten of met de melkproductie of dat je je niet prettig voelt bij het geven van borstvoeding. Als moeder zou je je niet hoeven te verontschuldigen om het feit dat je je kindje flesvoeding geeft. 

Wat als je nu tegen je gevoel in door zou gaan met het geven van borstvoeding? De problemen rond borstvoeding stapelen zich dan misschien wel op of je kindje krijgt misschien wel te weinig voeding binnen. Of wat als de borstvoeding op zich wel goed gaat, maar je je niet prettig voelt bij het voeden aan de borst? Wanneer je je baby eigenlijk alleen maar borstvoeding geeft, omdat het zo zou “horen”? Dan zit jij daar met tegenzin je kindje te voeden aan de borst. Wat heeft een baby nu aan een ongelukkige moeder? 

Wanneer je problemen met je borstvoeding hebt en er echt voor wilt gaan, doe dat dan vooral. Eventueel met behulp van een lactatiedeskundige. Maar wanneer je gevoel eigenlijk zegt dat je liever zou stoppen en niet achter het geven van borstvoeding staat, stop dan vooral. 

Borstvoeding geef je je kindje alleen wanneer je er zelf voor 100% achterstaat. Ik heb mijn eerste kindje bijna acht maanden borstvoeding gegeven en mijn tweede kindje vijf maanden. Beide keren ben ik er zelf mee gestopt, omdat ik er zogezegd klaar mee was. Ik heb al die maanden met heel veel liefde mijn kinderen gevoed, maar na die acht en vijf maanden wilde ik liever overstappen op kunstvoeding. En dat is prima.

Wanneer je je baby geen borstvoeding geeft, maar de fles, ben je dus echt geen slechte moeder. Laat je zeker niet gek maken door mensen die een andere mening hierover hebben, maar volg vooral je eigen gevoel. 

Heb jij ooit te maken gehad met negatieve meningen van vrienden/kennissen/familie toen je besloot te stoppen met borstvoeding of toen je aangaf je baby geen borstvoeding te gaan geven? Hoe ging je hiermee om? Praat erover mee bij de reacties. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Eén reactie

  • Yvonne

    Ik snap überhaupt niet dat dit in bloggersland blijkbaar een issue is. Ik heb flesvoeding gegeven (vooraf voor gekozen) en veel vriendinnen met mij. In mijn omgeving is dit heel normaal. Heb er nog nooit iemand over gehoord.
    Ik zeg er toch ook niets van als iemand anders kind sap drinkt ipv water (mijn kind drinkt alleen water dus wat betreft vergelijkingen zou ik hier wat over kunnen zeggen natuurlijk…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *