42 bespaartips / budgettips: hoe kun je als gezin geld besparen?

42 bespaartips / budgettips: hoe kun je als gezin geld besparen? mamalifestyleblog, mamablogger

Toen ik, heel lang geleden, een “jongvolwassene” was en nog bij mijn ouders woonde, waren mijn maandelijkse lasten niet zo hoog. Mijn telefoonkosten waren toen best laag, want de mobiele telefoon was destijds nog niet zo populair als nu (we spreken over 1999) en als ik belde, gebruikte ik bijna altijd de huistelefoon. Ik spendeerde alleen geld aan kleding en uitgaan en toen ik begon met mijn eerste fulltime baan kwam daar kostgeld bij. Dat was het. Een jaar lang kon ik maandelijks heel wat sparen. Na een jaar fulltime te hebben gewerkt, ging ik het huis uit en nam ik een goed gevulde spaarpot mee.

Toen ik op mezelf ging wonen was het financieel andere koek. Van sparen kwam de eerste jaren niets meer terecht. Ineens vloog mijn geld eruit naar gas, water, licht, tv, internet en vergeet vooral de boodschappen niet. Toen kwam ik erachter hoe duur het leven wel niet is. Vanaf het moment dat ik kinderen kreeg, kwamen daar ook de kosten voor het kinderdagverblijf, voeding, luiers en baby-/kinderkleding bij.

Omdat ik graag (weer) geld wil sparen én wil consuminderen probeer ik te letten op mijn uitgaven. Maar waar kan ik op besparen? Waar gaat mijn geld naartoe? Gooi ik af en toe geld over de balk of denk ik eerst goed na over mijn aankopen? Hoe kun je besparen op je variabele lasten? In dit artikel neem ik mijn uitgavenpatroon onder de loep en deel ik mijn bespaartips/budgettips met jou. Hopelijk kan ik jou een eindje op weg helpen in het creëeren van een mooi spaarpotje en bouw ik er zelf ook één op. 

Bespaartips variabele lasten:

 1. Speelgoed hoef je heus niet allemaal nieuw te kopen. Op Marktplaats, in bepaalde verkoopgroepen op Facebook of op de rommelmarkt slaag je vaak stukken goedkoper voor speelgoed. Zorg ervoor dat, wanneer je naar de rommelmarkt gaat, je er lekker vroeg bent. Dan zijn de leukste items nog verkrijgbaar.
 2. In onze stad is een ruilwinkel. Speelgoed of andere items die je niet meer gebruikt, kun je ruilen voor andere artikelen. Ook voor speelgoed. In deze ruilwinkel kun je dus shoppen zonder je beurs te hoeven trekken.
 3. Bij de spel-o-theek kun je spelletjes lenen. Je hoeft dus geen spelletjes te kopen. 
 4. Wil je een bepaald soort speelgoed toch nieuw kopen? Dat kan natuurlijk. Wat ook kan, is het als sinterklaascadeau geven.
 5. Kinderboekjes kun je nieuw kopen in de winkel, maar ook net zo goed lenen bij de bibliotheek. Het bespaart je een hoop geld en ook nog eens ruimte. Daarnaast is het voor je kind natuurlijk hartstikke leuk om telkens andere boekjes te kunnen lezen. Kinderen kunnen trouwens gratis lid worden van de bieb. Een lidmaatschap bij de bieb levert niet alleen jouw kindje leesplezier op, maar ook jou. Ik betaal € 42,- per jaar en kan onbeperkt boeken en tijdschriften lenen. Wanneer ik boeken en tijdschriften in de winkel koop, ben ik veel meer geld kwijt. 
 6. Wil je toch boeken kopen voor je kindje? Kijk eens bij de Action, daar liggen heel vaak leuke kinderboeken voor heel lage prijzen.
 7. Goedkoop knutselen? Bewaar eens cadeaupapier of kookmagazines van supermarkten. Dit is ideaal materiaal voor je kinderen om in te knippen en mee te plakken. Het kost niets en je kinderen kunnen zich lekker creatief uitleven.
 8. Koop luiers zoveel mogelijk in de aanbieding. Dat scheelt echt heel geld. Houd dus de folders goed in de gaten.
 9. Badschuim, wasgels etcetera: ik gebruikte dit echt niet voor mijn kinderen toen zij nog baby waren. Ik deed alleen een drupje badolie in het babybad. Nog steeds gebruiken wij nauwelijks douchegels en dergelijke.
 10. Een goedkoop huis-tuin-en keukenmiddel bij luieruitslag en ook nog eens spotgoedkoop is maïzena. Binnen een paar dagen is de luieruitslag weg en maïzena is een stuk goedkoper dan dure zalfjes.
 11. Houd de opruiming in de gaten. Kleding en schoenen kun je zoveel goedkoper inslaan wanneer je deze in de aanbieding koopt. 
 12. Kleding kun je eventueel ook tweedehands kopen, bij bijvoorbeeld kledingbeurzen of via Facebook.
 13. Probeer zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes te koken. Het is een stuk gezonder en het bespaart ook nog eens geld.
 14. Koop geen sapjes en frisdrank. Ik kocht eerst altijd sapjes, zoals appelsap en jus d’orange. Deze sapjes kosten niet alleen geld, maar bevatten ook nog eens veel suiker en zijn slecht voor je gebit. Nu drink ik altijd alleen maar water: gratis en het beschadigt mijn gebit niet.
 15. Prinsessenkoekjes, Sponge Bob koekjes: het ziet er allemaal heel aantrekkelijk uit voor je kind. Maar deze koekjes zijn niet alleen slecht voor het gebit, maar ook nog eens duur. Ik kies altijd voor een rol volkorenbiscuit. Mijn kinderen vinden dit net zo lekker.
 16. Koop brood voordelig in. Bij de Albert Heijn in mijn woonplaats is het bijvoorbeeld op dinsdag brooddag. Voor € 5,- koop je dan drie broden.
 17. Buk wat vaker in de supermarkt. In de onderste schappen liggen altijd de goedkoopste artikelen. Ga ik bijvoorbeeld rijst kopen, dan ligt de duurdere rijst op ooghoogte en de goedkoopste helemaal onderaan.
 18. Doe weekboodschappen. Wanneer je meerdere keren per week of zelfs dagelijks boodschappen doet, geef je ongemerkt meer geld uit.
 19. Koop alleen wat er op het boodschappenlijstje staat.
 20. Betaal al je uitgaven contant. Toen ik nog met mijn pin betaalde, wapperde ik om de haverklap met mijn pinpas. Soms had ik niet eens goed in de gaten hoeveel geld er wel niet uit ging. Sinds ik alles alleen nog maar contant betaal, let ik veel meer op mijn uitgaven.
 21. Bestel je boodschappen online. Op die manier sta je niet bloot aan allerlei lekkere verleidingen in de winkel. Je bestelt alleen wat er op je lijstje staat. Je betaalt wel servicekosten (bij mijn supermarkt € 2,50), maar je koopt geen onnodige dingen en je kunt online rustig de prijzen van de producten met elkaar vergelijken.
 22. Bedenk bij elke aankoop die je wilt doen of je het artikel of product echt nodig hebt. Ik was echt een ster in impulsaankopen. Houd je aankopen bij in een kasboekje zodat je meer inzicht krijgt in je uitgaven.
 23. Ga je een dagje uit? Neem dan eigen eten mee in plaats van dat je snacks of broodjes in een pretpark koopt. Je bent stukken (en vaak ook ongezonder) uit en wat kost het nu eigenlijk voor moeite om even broodjes te smeren?
 24. Wil je een bezoekje aan een pretpark brengen? Via veel supermarkten kun je voor korting op je dagje uit sparen.
 25. Stroom is meer een vaste last, alhoewel het stroomverbruik varieert. Elk jaar krijg jij een afrekening van het afgelopen jaar en dit kan soms vies tegenvallen. Een behoorlijke tegenvaller is het wanneer je moet bijbetalen, omdat je te veel stroom verbruikt hebt. Heb jij een stroommeter met een hoog en laag tarief? Probeer dan zoveel mogelijk tijdens de goedkope uurtjes te wassen, dus ’s avonds na een bepaald tijdstip en in het weekend.
 26. Probeer zo min mogelijk de wasdroger te gebruiken. Ik was bijvoorbeeld vaak ons beddengoed op dagen dat het niet regent zodat ik het beddengoed buiten te drogen kan hangen. Houd dus de weersvoorspellingen in de gaten. In de winter moet ik helaas wel de droger gebruiken, omdat wij geen zolder hebben waar ik de was kan ophangen. Heb jij wel een zolder: hang dan gerust een waslijn op. In mijn nieuwe huis ga ik even uitzoeken of ik ook ergens een waslijn op kan hangen. 
 27. Water en gas zijn zowel vaste- als variabele lasten. Voor beiden kun je aan het eind van het jaar een naheffing verwachten wanneer je verbruik te hoog is geweest. Houd dus het verbruik in de gaten wanneer je gaat douchen of de verwarming aanzet. Zorg ervoor dat je niet te lang onder de douche staat. Zet desnoods een wekker aan. Ik zet altijd de wekker op 8 minuten. Dat is lang genoeg om me te douchen en mijn haren te wassen. 
 28. Wanneer je het fris krijgt, trek dan een vest aan of leg ’s avonds op de bank lekker een dekentje over je heen. Zo hoef je de verwarming niet al te hoog te zetten. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
 29. Met het oog op onze naderende verhuizing ben ik flink aan het opruimen in huis. Met als gevolg dat ik flink wat spullen overhoud die ik niet wil meenemen naar ons volgende huis. Denk aan boeken en kinderspeelgoed. Dit soort items kun je prima doorverkopen op bijvoorbeeld Marktplaats, in bepaalde verkoopgroepen op Facebook of op Koningsdag.
 30. Probeer je binnen je woonplaats zoveel mogelijk te voet of per fiets te verplaatsen. Een stuk goedkoper dan alles met de auto te doen, beter voor het milieu en goed voor je conditie. Na de verhuizing wil ik ook zoveel mogelijk op de fiets naar school. Vanaf ons nieuwe huis naar de school van mijn kinderen is het een half uur fietsen. Prima te doen. Bij regen zal ik ongetwijfeld de auto pakken, maar de keren dat we gaan fietsen zijn toch mooi meegenomen. 
 31. Een fiets of auto hoef je echt niet nieuw te kopen. Mijn auto’s en fietsen heb ik altijd tweedehands gekocht. Zo heb ik op een heel degelijke fiets van nog geen € 150,- bijna 10 jaar gefietst en met een auto die ik voor € 1.400,- had aangeschaft heb ik zo’n zes jaar zonder reparaties en zorgen gereden.
 32. Wanneer je ergens met de auto naartoe gaat waar het betaald parkeren is, probeer je auto dan een stukje verderop te parkeren waar je geen kaartje hoeft te kopen. Een stukje lopen scheelt niet alleen geld, maar is ook goed voor je lichaam en geest.
 33. Je huis inrichten kun je zo duur, maar ook zo goedkoop mogelijk maken als je zelf wilt. Kies je voor een dure bank of koop je deze voor een prikkie tweedehands op Marktplaats? In mijn huis heb ik heel veel tweedehands meubels die prima nog een volgende ronde mee kunnen. De meubeltjes zien er leuk uit en zijn stukken voordeliger dan wanneer ik alles nieuw zou kopen. Check de meubels natuurlijk wel op eventuele beschadigingen. Check ook mijn artikel met budget interieur tips: hoe ik mijn woonkamer heb ingericht voor nog geen € 400,-. In ons nieuwe huis zullen we een aantal nieuwe meubels kopen. We houden dan natuurlijk ook de aanbiedingen in de gaten. 
 34. Een eettafel kun je duur kopen, in de aanbieding of tweedehands kopen. Je kunt ook zelf een eettafel maken. Wij willen misschien een betonnen tafel maken. Mijn vriend is handig genoeg om er één te maken en het bespaart aardig wat geld. 
 35. Koop je taart bij de bakker, bij de HEMA of maak je het zelf wanneer je jarig bent of de verjaardag van je man/vriend/kind viert? Ik schrok me wezenloos toen ik eens € 50,- voor twee taarten moest aftikken bij de bakker. Dat nooit weer. Taarten bij de HEMA zijn een stuk goedkoper en ook zeer smakelijk. Maar het allergoedkoopste is zelf taart maken. Wij bakken/maken op onze verjaardagen altijd zelf appeltaart en mon-chou taart. Onze gasten komen hier maar wat graag van onze zelfgemaakte taarten smullen.
 36. Met een partijtje kun je ook geld besparen. Vier je het partijtje bij een binnenspeeltuin, dan ben je zomaar een tientje per kind kwijt. Je kunt het partijtje ook thuis vieren. Het bespaart veel geld en is ook nog eens heel erg gezellig. Koop wat knutselspullen bij de Action, bak wat cupcakes, doe wat spelletjes en de middag is zo voorbij. Lees ook mijn artikel met tips voor kinderpartijtjes thuis.
 37. Geef je kindje geen pakjes drinken mee naar school, maar een beker met water, desnoods met een druppeltje limonade. Stukken goedkoper, geen of zo weinig mogelijk suiker en beter voor het gebit.
 38. Koop voer voor je huisdieren in een zo groot mogelijke voordeelverpakking. Ik koop altijd een 7,5-kg zak kattenvoer. Als ik het vergelijk met de kleinere verpakking, krijg ik verhoudingsgewijs meer voer voor minder geld.
 39. Ga je op vakantie of een weekendje weg? Je kunt een kattenoppas inhuren voor ongeveer € 9,-  per dag, maar je kunt ook de buren of vrienden vragen om je katten eten te geven. Misschien kun je aanbieden dat je als wederdienst ook graag een keer hun huisdieren/planten/post wilt verzorgen wanneer zij op vakantie zijn.
 40. Kattenspeelgoed? Mijn katten en poezen hebben dit nog nooit aangekeken. Wat ze wel heel interessant vinden, zijn knikkers. Als je kinderen hebt, heb je vast knikkers in huis. Je kunt ook een klein propje maken van bijvoorbeeld aluminiumfolie of papier, dit vinden mijn poezen althans ook super leuk om mee te spelen. En het kost niets.
 41. Ben je van plan om kattenkleedjes-, mandjes of een krabpaal te kopen? Ga dan niet naar de dierenwinkel, maar loop eens de Action binnen. Je slaagt daar heel goedkoop voor je dierenbenodigdheden.
 42. Heb je twee katten (of meer)? Laat ze tegelijk inenten. Ik heb twee poezen en doordat ik ze jaarlijks tegelijk laat inenten (in één afspraak), krijg ik korting bij de dierenarts. Alle beetjes helpen. 

Probeer jij ook op je uitgaven te letten en te sparen? Heb jij nog bespaartips die niet in dit rijtje staan? Laat het me weten bij de reacties. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *