Bezig om zwanger te worden: je omgeving wel of niet informeren?

Bezig om zwanger te worden: je omgeving wel of niet informeren. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog

Zwanger worden is een heel spannende fase. Samen met je partner ga je proberen een kindje te krijgen. Maar wat als je hebt besloten een gezinnetje te stichten, stel je hiervan je familie en vrienden op de hoogte? En vertel je het je werkgever en collega’s? Of houd je het juist voor jezelf?

Onze kinderwens: ons geheimpje

Toen wij onze kinderwens in vervulling wilden laten gaan, vertelden wij dit tegen niemand. Wij vonden dit echt iets tussen ons twee. Het was ons geheimpje.  Gelukkig was ik snel zwanger en konden we het heuglijke nieuws met onze naasten delen.  De tweede keer was het weer snel raak. Ook ditmaal werd ik probleemloos zwanger.

Wij hebben onze omgeving destijds niet verteld dat we bezig waren zwanger te worden. Toch kun je er ook voor kiezen om juist wel je familie en/of vrienden te informeren over deze spannende stap in jullie leven.

Je familie/vrienden wel/niet vertellen dat je graag een kindje wilt & wat als zwanger worden niet op de natuurlijke manier lukt?

Mocht het zwanger worden niet vlot gaan dan kan het daardoor misschien wel vervelend zijn als je naasten telkens vragen of het al gelukt is om zwanger te worden.

Als het zwanger worden niet op de natuurlijke manier lukt, ga je misschien wel het medische circuit in. Als je omgeving weet dat je in de medische molen zit, kunnen ze ook met je meeleven en je steunen. Het medische traject is namelijk ontzettend emotioneel en pittig. Toch zijn er ook stellen die deze periode liever samen beleven.

Maar ook als je anderen niet vertelt over je plannen om zwanger te worden, dan nog kun je natuurlijk de vraag verwachten of je een kinderwens hebt en wanneer je met kinderen wilt beginnen. Kinderen neem je niet, maar krijg je en het zou zomaar kunnen dat bij jullie zwanger worden niet vanzelf gaat. Dan is het heel pijnlijk als je die vraag gesteld krijgt. Misschien is het dan juist fijn als je omgeving weet dat je heel graag zwanger wilt worden, maar dat het niet lukt om (op de natuurlijke manier) zwanger te worden.

Je werkgever/collega’s wel/niet vertellen dat je zwanger wilt worden?

En wat doe je met je werk? Vertel je het je werkgever en collega’s dat je bezig bent in verwachting te raken? Mocht je een tijdelijk contract hebben, dan is het misschien niet handig om te vertellen dat je bezig bent met gezinsuitbreiding. Het zou kunnen dat je contract niet verlengd wordt, omdat je misschien wel een kindje gaat krijgen en daarom misschien wel minder wilt gaan werken.

Een (toekomstige) zwangerschap is geen geldige reden om een contract niet te verlengen, maar een werkgever kan natuurlijk een andere reden opvoeren om je contract niet te verlengen. Dus wil je dit risico niet lopen, dan kun je je plannen om zwanger te worden misschien beter nog even voor je houden. Maar elke werkgever reageert natuurlijk anders.

Stel je voor dat het zwanger worden niet vanzelf gaat en je in de medische molen belandt, dan is het misschien juist prettig wanneer je werkgever op de hoogte is. Je zult toch meerdere bezoekjes aan het ziekenhuis moeten brengen en misschien zelfs wel onder werktijd. Door je werkgever te informeren, creëer je toch begrip.

Heb jij het je familie en vrienden verteld toen je bezig was om zwanger te worden? En je werkgever? Of hielden jij en je partner jullie plannen liever geheim? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Pixabay

10 thoughts on “Bezig om zwanger te worden: je omgeving wel of niet informeren?

 1. Ik heb familie, vrienden en collega’s niet verteld dat we bezig waren. Voor mij heeft het niks met geheimpje te maken, maar het is meer zo dat ik dat nogal actief vind klinken. Mijn leven is geen reality soap waarin ik iedereen maar telkens alles moet meedelen. Of men daar maar iets van moet vinden. Wel heb ik tegen bekenden ooit gezegd dat ik gestopt was met de pil. Tuurlijk gaat iedereen dan meteen conclusies trekken, maar het was voor mij ook niet meteen zo dat ik nu direct rammelende eierstokken had of een enorme kinderwens. Ik had zoiets van; ik zie het wel, ik moet eerst maar eens zien dat er iets gebeurt. We gaan er nu wel vanuit dat ik daar zwanger van ga worden maar wie zegt dat dit mij gegeven is? Tot dan toen had ik er geen enkel bewijs voor.

  Ik zou me wel voor kunnen stellen dat ik zou vertellen bezig te zijn wanneer ik inderdaad te maken zou hebben met vruchtbaarheidsproblemen. Ook om mijzelf te beschermen voor pijnlijke vragen.

 2. Ik zou het niet vertellen. Zeker niet om de reden dat andere mensen misschien vragen zouden stellen. Ik zou dan antwoorden dat ik het een ongepaste vraag vind, dat dat iets is tussen mijn partner en mij. En dat als wij er iets over zouden willen zeggen, ze dat vanzelf wel zouden horen.
  Ik vind nl dat je daar niet naar hoort te vragen. Je weet nooit of het gevoelig ligt en het is iets tussen het stel.

 3. Wij zijn het momenteel aan het proberen. Een spannende tijd vind ik zelf. Vorige maand was ik ervan overtuigd dat ik zwanger was, ik voelde alle symptomen. Ik heb zelfs een test gedaan, maar helaas.
  Mijn schoonzusje is momenteel zwanger, ze zijn 2 maanden voor ons getrouwd. Mijn andere schoonzus en ik hebben altijd gezegd dat het leuk zou zijn om samen zwanger te zijn. Ik heb ze verteld dat we het gaan proberen, ook aan 2 vriendinnen.
  Ik merkte nu al dat ik her vervelend vind dat ze vroegen of ik al zwanger ben. We zijn pa net bezig en hebben ook niet op ovulatie gelet etc. Toch voelt het als falen.. ik vertel het verder aan niemand, maar hoop dat het snel lukt!

 4. Wij hebben het beide keren tegen onze beste vrienden verteld op zich zijn we daar redelijk open over maar ik zou het niet zomaar tegen jan en alleman gaan vertellen. Vind zoiets ook heel speciaal.

 5. Ik ben single, maar overweeg serieus om over een tijdje alleen voor een kind te gaan. Van de ene kant ben ik mijn werkgever natuurlijk niks verplicht, maar ik kan me vanuit mijn werk wel voorstellen dat het raar is als ik als single opeens aankondig dat ik zwanger ben. Bij een vrouw met relatie van een bepaalde leeftijd houden ze er denk ik altijd wel rekening mee dat het eraan kan komen, maar in mijn geval zou het compleet onverwacht kunnen zijn.

  1. Wow, wat spannend en stoer om alleen voor het moederschap te kiezen, Liv! Als je kinderwens zo sterk is en je geen partner hebt, kan ik heel goed voorstellen dat je besluit om in je eentje voor een kind te gaan. Waarom zou je niet alleen een kind kunnen opvoeden? Ik wens je heel veel succes en hoop dat het lukt om zwanger te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *