Borstvoeding geven in het openbaar: raar?

Borstvoeding geven in het openbaar: raar? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Zojuist las ik een bericht over borstvoeding geven in het openbaar. Een jonge moeder legde publiekelijk haar hongerige en huilende baby aan de borst. Dit stuitte een aantal omstanders tegen de borst, want die vonden het maar vies en raar dat deze vrouw in het openbaar haar kindje de borst gaf. Borstvoeding geven in het openbaar: is het nu werkelijk zo raar? Ik vind van niet. Sterker nog: ik vind het de normaalste zaak van de wereld.

Negatieve reacties

Ik sta altijd versteld van die negatieve reacties over vrouwen die in het openbaar hun kindje voeden. Ik vraag me af of er ook zo wordt gereageerd als er een vrouw topless op het strand ligt, een blootblad in de schappen ligt of als er naar hitsige video’s wordt gekeken. Het gaat om borstvoeding! Functioneel bloot. Borstvoeding is verre van sexy, voor veel moeders en baby’s is het een zeer belangrijk iets. Het is de voeding waar een kindje van leeft. Onderdeel van de dagelijkse en soms ook nachtelijke routine. Het hoort bij het leven van veel jonge moeders, die hun uiterste best doen om hun kindje te kunnen voeden.

Ik voedde mijn kinderen ook in het openbaar

Ik heb mijn kinderen ook gevoed. Mijn eerste kindje heb ik acht maanden gevoed en mijn jongste kindje vijf maanden. Het liefste gaf ik thuis borstvoeding, maar soms was ik genoodzaakt om ook in het openbaar mijn kindje de borst te geven. Thuis vond ik het fijnst, daar voelde ik me tijdens het voeden helemaal op mijn gemak. In het openbaar had ik er niet echt moeite mee, maar vond ik het voeden toch wel wat minder prettig.

Ik heb zelf nooit vreemde blikken of negatieve reacties gehad tijdens de keren dat ik mijn kinderen in het openbaar borstvoeding gaf, maar het gebeurt dus blijkbaar wel. Erg jammer, want voor een moeder is het natuurlijk veel fijner om privé haar kindje te voeden.

Ik wilde zelf liever ook niet publiekelijk mijn kindje voeden. De keren dat ik in het openbaar borstvoeding gaf, was omdat ik binnen korte tijd geen andere locatie had om mijn kindje te kunnen voeden en ik ondertussen met een hongerige en huilende baby zat. Een baby die heel graag gevoed wilde worden. Dus in mijn ogen zat er toen niets anders op dan in het openbaar mijn kindje aan de borst te leggen.

Wanneer ik mijn kindje in het openbaar voedde, deed ik mijn best om zo min mogelijk bloot te laten zien. Niet vanwege de mening van anderen, maar puur voor mezelf, mijn privacy. Ook al was ik heel handig in het bedekken van mijn borsten, een stukje bloot zal waarschijnlijk toch niemand ontgaan zijn. Maar is dat nu werkelijk zo erg? Wie doe je er nu eigenlijk kwaad mee wanneer je je kindje in het openbaar voedt?

Stop met veroordelen van in het openbaar voedende moeders

Ik vind het jammer dat ik nog steeds hoor en lees dat er zo negatief wordt gereageerd op het geven van borstvoeding in het openbaar. Geen enkele moeder geeft haar kindje borstvoeding in het openbaar om te willen shockeren. Mensen moeten ophouden met het veroordelen van deze moeders. Deze moeders die hun borsten in het openbaar moeten ontbloten, misschien met tegenzin, om hun kinderen, die rammelen van de honger, te voeden. Hulde aan deze dappere moeders!

Mijn oproep aan mensen die zich ergeren aan moeders die in het openbaar hun kindje voeden: veroordeel deze moeders niet, staar ze niet met boze blikken aan en als je het inderdaad zo raar vindt: houd je ongenoegen lekker voor je. Je hoeft niet alles te zeggen wat je denkt.

Deze moeders handelen in het belang van hun kind en niet in hun eigen belang. Ga na: wat als je zelf honger hebt? Dan wil je toch ook zo snel mogelijk van die lege buik af? Misschien dat er tussen al die in het openbaar voedende moeders ook wel moeders tussen zitten die juist heel veel moeite hebben met het ontbloten van hun borsten, maak het alsjeblieft niet extra lastig voor ze.

Na acht en vijf maanden voeden ben ik gestopt met het geven van borstvoeding. Ik vond het een heel fijne periode en ik was blij dat ik mijn kinderen zo lang heb mogen en kunnen voeden, ook in het openbaar….  Ondanks dat het publiekelijk voeden van een leien dakje ging, vond ik het persoonlijk toch ook wel weer fijn dat ik nooit meer in het openbaar hoefde te voeden…

Heb jij je kindje wel eens borstvoeding gegeven in het openbaar? Heb jij negatieve reacties hierop ontvangen? Of juist helemaal niet? Ik lees het graag bij de reacties.

Lees hier mijn complete borstvoedingsverhaal.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

MAMA LIFESTYLE BLOG  |  HOME

 

5 thoughts on “Borstvoeding geven in het openbaar: raar?

  1. Ik heb nooit borstvoeding gegeven, laat staan dat ik het in het openbaar het gedaan ;). Heb er echter totaal geen problemen mee als iemand anders het doet. Ik begrijp alleen nooit zo goed waarom het nodig is en ik verdenk sommige mensen om die reden wel eens van provocatie. Ik heb mijn zoontje ook nooit de fles hoeven geven op een (vol) terras of in een restaurant (daar ging ik sowieso niet heen met baby). Hij kreeg op vaste tijdstippen de fles (regelmaat!), ik neem aan dat dit met borstvoeding ook zo gaat?
    Kortom: ik heb er geen problemen mee als het echt functioneel is en niet om te provoceren.

    1. Mijn kinderen hadden geen vast voedingschema, maar ik voedde ze op verzoek Josje. Met borstvoeding is het altijd lastig te bepalen hoeveel je kindje gedronken heeft en dus ook wanneer je kindje weer honger heeft. Met een flesje is dat goed te zien en is het makkelijker om een vast schema te hanteren. Dat vond ik wel fijn toen ik overstapte van borst- naar flesvoeding.

  2. Ik vind borstvoeding in het openbaar walgelijk. Het gaat niet om het zien van een tiet, maar ik hoef geen getuige te zijn van zoiets dierlijks. Vaak gaat het gepaard met vieze geluiden, ook kotst zo’n baby soms de helft weer uit. Dat ga je toch niet doen waar andere mensen bijvoorbeeld zitten te eten? Behoorlijk egocentrisch. Laatst zat ik ergens te lunchen waar een moeder ook nog even haar baby op haar stoel ging zitten verschonen! Als je geen rekening kunt houden met andere mensen, blijf dan thuis. Of zoek een toilet op. Er bestaat ook nog zoiets als fatsoen, iets wat veel ouders in dit land steeds meer lijkt te ontgaan.

    1. Volgens mij vielen die afschuwelijke geluiden bij mijn kinderen wel mee Ardi. En ook kotsten ze gelukkig niet de hele voeding er weer uit. Je baby verschonen onder de neus van anderen vind ik te ver gaan. Dat is nou niet echt bevorderlijk voor je eetlust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *