Buitenspelen: zo leuk en belangrijk voor je kind!

Buitenspelen: zo leuk en belangrijk voor je kind! Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger, mamalifestyle

Mijn kinderen vermaken zich binnen opperbest, maar vinden het ook heel erg leuk om buiten te spelen. Misschien vinden ze buitenspelen zelfs nog wel leuker dan binnenspelen. Elke schooldag spelen ze meerdere keren buiten: een keer ’s ochtends, tussen de middag bij de tussenschoolse opvang (overblijf) en nog een keer ’s middags. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Wanneer de regen met bakken uit de hemel komt, blijven de kinderen binnen.

Buiten school om probeer ik mijn kinderen ook zoveel mogelijk buiten te laten spelen. Wij hebben aan de ene kant de pech dat we in een appartement wonen en dus geen tuin hebben. Aan de andere kant hebben we het geluk dat er pal voor ons appartement een speeltuin is. Mijn kinderen zijn dus heel vaak daar te vinden. Het voordeel van spelen in de speeltuin is dat er vrijwel altijd ook andere kinderen spelen, dus ze hebben behalve elkaar ook vaak andere speelkameraadjes om mee te spelen.

Buitenspelen: zo leuk en belangrijk voor je kind! Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger, mamalifestyle
Lekker klimmen op het speeltoestel

 

Buitenspelen is dus niet alleen goed voor mijn kinderen, omdat ze dan lekker in de buitenlucht zijn en bewegen, maar ook goed voor hun sociale contacten en ook voor hun creativiteit en fantasie. In de speeltuin staan speeltoestellen, maar ook zonder speeltoestellen vermaken mijn kinderen zich heel erg goed. Hun fantasie wordt buiten echt geprikkeld.

Buitenspelen: zo leuk en belangrijk voor je kind! Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger, mamalifestyle
Kabouterhuisjes van takken en mos

Als je mijn blog wat langer volgt, weet je misschien dat wij regelmatig naar de camping gaan. Wij hebben een seizoensplaats en proberen er zoveel mogelijk weekendjes te vertoeven. Wanneer we daar zijn, spelen mijn kinderen de hele dag buiten. We zíjn daar ook gewoon de hele dag buiten. Het enige wat we niet buiten doen, is slapen. En ook daar merk je dat mijn kinderen het geweldig vinden om lekker buiten te zijn en dat ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Zo bouwden mijn kinderen laatst kabouterhuisjes van takken en mos. Niet alleen mijn kinderen genieten ervan, ook ik geniet er enorm van wanneer mijn kinderen zo fijn buitenspelen.

Ik ben zeker niet de enige ouder die buitenspelen belangrijk vindt. Uit onderzoek is gebleken dat bijna elke ouder (98%) buitenspelen heel belangrijk vindt voor de gezondheid en ontwikkeling van hun kind en dat 72% rust ervaart wanneer hun kind buitenspeelt. Ook dit kan ik beamen. Wanneer mijn kinderen buitenspelen, heb ik meestal een momentje voor mezelf. Ik kan even rustig een boekje lezen of een beetje opruimen in huis. En soms speel ik samen met mijn kinderen een potje hockey of ik duw mijn zoontje op de schommel.

Of buitenspelen veilig is, daar zijn de meeste ouders minder positief over. 84% van de ouders vindt dat hun omgeving 10 jaar geleden veiliger was dan nu en dat is natuurlijk ook zo. Als ik alleen al kijk in mijn omgeving, dan is het hier best onveilig. Dat komt met name door de hoeveelheid auto’s dat er rijdt en ook de snelheid waarmee automobilisten rijden. Gelukkig is de speeltuin omheind met een hek en zijn mijn kinderen wat ouder. Toen mijn kinderen nog jonger waren, ging ik altijd met ze mee naar de speeltuin.

Dat doe ik trouwens nog steeds af en toe. Dan gaan we naar een heerlijk parkachtige speeltuin op zo’n tien minuten fietsen. Mijn kinderen vermaken zich op de speeltoestellen, in de zandbakken en rennen lekker in het rond en ik kan even relaxen op een bankje in de zon of op een schaduwrijk plekje onder één van de bomen en ondertussen van mijn kinderen genieten.

Buitenspelen: zo leuk en belangrijk voor je kind! Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger, mamalifestyle
Lekker met zand spelen op het strand

Wanneer ik met mijn kinderen naar het strand ga of naar een andere plek waar water is, verlies ik ze natuurlijk geen seconde uit het oog. Ik neem dan ook geen boekjes mee en pak mijn telefoon er alleen maar bij wanneer ik een foto van ze wil maken, maar verder is mijn focus alleen op mijn kinderen gericht. Met name omdat mijn zoontje nog geen zwemdiploma heeft, maakt dat ik dan super waakzaam ben.

Buitenspelen: zo leuk en belangrijk voor je kind! Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger, mamalifestyle
Een schepje en een emmertje staat garant voor een hele dag plezier!

Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat er te weinig speelvoorzieningen zijn. Nu heeft de speeltuin bij ons in de straat ook niet meer dan een glijbaan, twee schommels en een wip, maar gelukkig hebben mijn kinderen niet veel nodig om zich te kunnen vermaken. Af en toe nemen ze krijtjes mee,  maar meestal zelfs dat niet eens. Op de camping zijn er meer voorzieningen, zoals een trampoline, zandbak, speelhuisje, schommels en skelters. Vooral de skelters zijn behoorlijk in trek bij de kinderen. De camping is natuurlijk dé plek bij uitstek om veilig met een skelter te rijden. Dat is in de stad wel anders.

Buitenspelen: zo leuk en belangrijk voor je kind! Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, lifestyle blog, lifestyleblogger, mamalifestyle
Samen op de “reuze” schommel

22% van de ouders geeft in het onderzoek aan dat speeltoestellen van onvoldoende kwaliteit zijn. Volgens mij moeten alle speeltoestellen die geplaatst worden, gekeurd zijn en misschien worden deze zelfs na plaatsing nog wel regelmatig aan een keuring onderworpen. Maar je moet natuurlijk ook zelf aan de bel trekken bij de gemeente wanneer je opmerkt dat een speeltoestel een mankement heeft. En geef je kind ook regels bij het buitenspelen. Zo mag er op de trampoline maar één persoon tegelijk op en mogen er geen salto’s gemaakt worden. Bij ons op de camping houdt bijna geen enkel kind zich aan deze regel, behalve míjn kinderen. Die staan soms beteuterd aan de zijkant te kijken, omdat wij ze deze regels hebben ingepeperd en zij zich er keurig aan houden. Eigenlijk moet je als ouder zelfs toezicht houden wanneer je kind op de trampoline springt. Ik moet eerlijk bekennen dat wij dat nooit doen, maar wij zijn niet de enige ouders die dat niet doen.

Je moet je kind niet alleen uitleggen hoe het zo veilig mogelijk een trampoline kan gebruiken, maar ook hoe je de glijbaan gebruikt of een speelhuisje. Laat je kind niet op de glijbaan lopen, maar laat het er alleen maar vanaf glijden en laat het niet op daken van speelhuisjes klimmen. En is je kindje nog klein, blijf er altijd bij. Mijn kinderen zijn nu bijna vijf en acht en kunnen zelfstandig speeltoestellen gebruiken, maar toen ze peuter waren, begeleidde ik ze altijd bij het spelen op speeltoestellen.

Niet alleen de meeste ouders vinden buitenspelen zó leuk en belangrijk voor hun kind, ook Nickelodeon en Jantje Beton vinden dit en juichen buitenspelen dan ook toe. Vandaag organiseren zij namelijk voor de tiende keer de Nationale Buitenspeeldag.  Een dag die tien jaar geleden georganiseerd werd om kinderen veilig buiten te spelen, maar die nu vooral in het teken staat van kinderen laten ervaren hoe leuk en belangrijk het is om buiten te spelen. Om deze dag kracht bij te zetten, gaan de televisiezenders Nickelodeon en Nick Jr. vandaag tussen 13.00 en 17.00 uur op zwart. Een super goed initiatief! Laat de kinderen maar lekker buitenspelen in plaats voor de buis hangen! Wil je meer lezen over de Nationale Buitenspeeldag? Klik dan hier.

Ook wij gaan vanmiddag lekker naar buiten. Omdat het ontzettend mooi weer is, ga ik met de kinderen en hun vriendje en vriendinnetje naar het strandje. Daar kunnen de kinderen lekker rondrennen, zwemmen en plezier maken met hun vriendjes.

Probeer jij jouw kinderen ook zoveel mogelijk buiten te laten spelen? En ga jij vanmiddag lekker naar buiten met je kinderen? Laat het me weten bij de reacties.

 

Bron: onderzoek door Motivaction, in opdracht van Viacom Benelux, het bedrijf achter kinderzender Nickelodeon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *