Couvadesyndroom/mannenkraambed: (aanstaande) vaders met zwangerschapsverschijnselen

Couvadesyndroom/mannenkraambed: (aanstaande) vaders met zwangerschapsverschijnselen. mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Tijdens mijn zwangerschappen had ik, net als elke andere zwangere vrouw, last van zwangerschapssymptomen. Beide keren was ik ontzettend moe, had ik last van ontstoken bloedvaten in mijn benen (een heel vreemde zwangerschapskwaal), harde buiken, voorweeën, verminderd zicht (bij de zwangerschap van mijn tweede kindje) en ongetwijfeld ben ik vast een aantal andere zwangerschapsverschijnselen vergeten te noemen. Kortom: ondanks dat ik geen ontzettend belemmerende zwangerschapskwaaltjes had, voelde ik me toch echt zwanger.

Sommige stellen zeggen als ze een kindje krijgen dat ze samen zwanger zijn. Bij ons was dat toch echt niet het geval. Mijn vriend was net als ik ontzettend blij dat er een kindje op komst was, maar wij waren toch echt niet samen zwanger. We waren beiden volop aan het werk en niet zo mega gefocust op de zwangerschap. Omdat ik zakelijk zo druk was, gaf ik mij op voor zwangerschapsyoga om in ieder geval één keer in de week een uurtje echt alleen maar met mijn zwangerschap en het kindje in mijn buik bezig te zijn.  Eén keer is mijn vriend mee geweest naar een partneravond en dat was het. De tweede keer heb ik niet gered, want toen was mijn dochter al (te vroeg) geboren. Bij de zwangerschap van mijn tweede kindje was mijn vriend op reis voor zijn werk, dus moest hij helaas verstek laten gaan bij de partneravond van de zwangerschapsyoga. Naar de verloskundige ging ik ook meestal alleen, omdat mijn vriend moest werken, maar ook dat vond ik niet erg.

Couvadesyndroom/mannenkraambed: (aanstaande) vaders met zwangerschapsverschijnselen. mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

De zwangerschap beleefde ik dus voornamelijk alleen. Niet alleen qua zwangerschapsyoga en andere dingen die met de zwangerschap te maken hadden, maar ook qua zwangerschapsverschijnselen. Wist je dat er mannen zijn die het gedrag en de kwaaltjes van hun zwangere partner overnemen? Dit syndroom heet het couvadesyndroom. Mannen met het couvadesydroom (ook wel het vaderkraambed of mannenkraambed genoemd) gedragen zich alsof ze zwanger zijn en kunnen last krijgen van zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, rugpijn, vermoeidheid, cravings, gewichtstoename, slapeloosheid, concentratieverlies, geheugenverlies, krampen, stemmingswisselingen en zelfs weeën aan het einde van de zwangerschap. Vaders kunnen zowel tijdens als na de zwangerschap last krijgen van kwaaltjes (pre en postnatale couvadeverschijnselen). Mannen kunnen zelfs depressies of paniekaanvallen krijgen.

Maar hoe komt het dat een man dezelfde symptomen ervaart als zijn zwangere vrouw/vriendin? Het couvadesyndroom kan ontstaan door hormonen. Tijdens de zwangerschap heeft een vrouw het geurhormoon (feromoon) om zich heen. Een aanstaande vader die zich heel sterk inleeft in de zwangerschap van zijn partner kan daardoor ook last krijgen van zwangerschapsverschijnselen. Daarnaast neemt tijdens de zwangerschap van een vrouw het testosteron gehalte bij de man af en neemt het moederhormoon prolactine juist toe. Vreemd dat een man een moederhormoon aanmaakt? Zeker! Maar een man maakt dit hormoon alleen aan wanneer zijn vrouw/vriendin zwanger is en het prolactineniveau kan tijdens de laatste drie weken van de zwangerschap tot wel 20% toenemen. De natuur bereidt een man op deze manier voor op het vaderschap. Ik noemde al dat het testosterongehalte afneemt. Een lager testosterongehalte verandert het gedrag van een man van agressief (voor zover iemand natuurlijk agressief is) naar verzorgend. Hij krijgt door de afname van testosteron meer geduld en kan beter reageren op het gehuil van zijn kindje.

Wanneer een aanstaande vader het couvadesyndroom heeft, ontstaat dit in het eerste trimester van de zwangerschap. In het tweede trimester wordt het vader- of mannenkraambed minder en in het derde en laatste trimester nemen de zwangerschapsverschijnselen bij de man juist weer toe.

“Zwangerde” jouw vriend of man mee tijdens jouw zwangerschap of juist niet? Had hij last van dezelfde symptomen als jij? Praat erover mee bij de reacties.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *