De eerste zwemles van mijn zoon

Mijn zoontje had vandaag zijn eerste zwemles. Hoe lang heeft hij op de wachtlijst gestaan, praktische info over zwemles en hoe vond hij zijn eerste zwemles? mamablog, mamablogger

Mijn zoontje stond vanaf zijn vierde verjaardag op de wachtlijst voor zwemles. Ik dacht dat het nog wel even zou duren voordat hij aan de beurt zou zijn, maar twee weken geleden ontving ik bericht dat er een plekje voor hem was. Sneller dan verwacht, want uiteindelijk heeft hij maar vier maanden op de wachtlijst gestaan. Vandaag was het zover: zijn eerste zwemles. Hoe bereidden we ons voor? Hoe ging het? Hoe vond mijn zoontje het en wat heeft hij gedaan tijdens zijn eerste zwemles?

Voorbereiding op zwemles

Mijn zoontje had vanmiddag om 16 uur zijn eerste zwemles. Hij krijgt zwemles volgens de diepwatermethode wat betekent dat hij gelijk in het diepe water leert zwemmen met behulp van een speciaal pakje met drijvers. Om 15.40 uur moesten wij ons melden in het zwembad om pakjes te passen. Een zwempakje moet natuurlijk wel op maat zitten en zeker niet te groot zijn.

We reden gelijk vanuit school door naar het zwembad en waren ruim op tijd aanwezig zodat mijn zoontje rustig kon acclimatiseren. In de auto had hij al een tussendoortje gegeten en wat gedronken. Gisteravond had ik al de zwemtas klaargezet met daarin zijn zwembroek, mijn badpak, twee badlakens en een haarborstel. Waarom ik ook mijn badkleding had meegenomen, was omdat ik de eerste zwemles mocht mee zwemmen met mijn zoontje.

Om niet in de rij te hoeven staan, had ik vorige week al het lesgeld betaald en ook had ik al het zwemvestje betaald. Dat scheelde vandaag niet alleen tijd, maar ook stress. Ook had ik gisteren al voor vanavond gekookt. Mijn zoontje heeft van 16 tot 17 uur zwemles. Dar betekent dat we pas om 17.30 uur thuis zijn. Het is dan heel fijn en ontspannen als we zo aan tafel kunnen.

Praktische informatie van de zwemjuf

Stipt om 16 uur begon de eerste zwemles. De zwemjuf liep met ons een rondje door  het zwembad. Ze liet aan ons zien waar het dichtstbijzijnde toilet was zodat de kindjes wisten waar ze kunnen plassen. Daarna legde ze ons uit waar we de volgende les (en alle lessen daarna) kunnen verzamelen voordat de zwemles begint. Vanaf het verzamelpunt worden we opgehaald door de zwemjuf en de ouders gaan daarna weg.

Wij kunnen dan plaatsnemen in de hal of gaan zwemmen tegen gereduceerd tarief. En je kunt natuurlijk ook even weg om een boodschapje te doen, al vind ik dit zelf niet echt een prettig idee. Ik denk dan altijd: stel dat er iets gebeurt met mijn kindje en ik ben niet in het zwembad. Ik lees dan liever een boek.

Na afloop van de zwemles mogen de ouders bij de douches verzamelen waar de kinderen door de zwemjuf naartoe worden gebracht. Na de praktische mededelingen van de zwemjuf gingen we dan eindelijk het water in.

Wat heeft mijn zoontje gedaan tijdens zijn eerste zwemles?

De zwemjuf vind ik echt een heel fijne instructrice. Op een heel kinderlijke manier legde ze de oefeningen uit en ook de oefeningen waren heel speels. Eerst moesten de kindjes met hun handjes aan de zwembadrand hangen en eerst naar rechts en dan naar links gaan. Ze mochten ook van de glijbaan, waarbij ze opgevangen werden door hun vader of moeder die mee zwom. Vervolgens zwommen de kinderen met hun ouders heen en weer in het zwembad, moesten de kindjes badeendjes vervoeren naar de andere kant van het zwembad, moesten ze onder een “brug” (gebogen slang) zwemmen, maar de brug ging pas open als ze bellen gingen blazen in het water en gingen ze slapen in het water, oftewel: op hun rug drijven. Kortom: veel leuke oefeningen en spelletjes tijdens de eerste zwemles.

Hoe vond mijn zoontje het?

Mijn zoontje vond zijn eerste zwemles aan de ene kant heel leuk, maar aan de andere kant ook heel spannend. Met name wanneer hij van de glijbaan af ging of het water in moest springen. Hij vindt het eng om in het water te zijn zonder dat ik hem vasthoud. Hij laat zich het liefst heel voorzichtig in mijn armen glijden in plaats van een bommetje in het water te maken. Maar dat is prima. Het is tenslotte pas zijn eerste zwemles. Hopelijk wordt hij steeds vrijer in het water. Het opvolgen van instructies ging prima, ondanks dat mijn zoontje pas een paar maanden vier is. Hij begreep precies wat de zwemjuf van hem vroeg en gaf hier ook gehoor aan.

De volgende/tweede zwemles

Volgende week zwem ik niet mee tijdens de zwemles, maar mag ik wel kijken. Dit is voorlopig voor het laatst, want daarna mogen de ouders alleen kijken bij de speciale kijklessen die een paar keer per jaar zijn. We krijgen de volgende les ook nog wat extra uitleg. Ik ben erg benieuwd hoe mijn zoontje zijn tweede zwemles zal vinden.

Zit jouw kindje ook op zwemles en hoe ging zijn/haar eerste zwemles? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

 

2 thoughts on “De eerste zwemles van mijn zoon

  1. Mijn kinderen leren ook zwemmen volgens de diepwatermethode, maar dan met kurkjes in plaats van met zo’n pakje. Dat maakt verder niet uit natuurlijk. Ze leren er wel heel snel en goed door zwemmen. Bij ons mogen de ouders wel altijd kijken. Dat is niet altijd even fijn, afgelopen week gooide de meester mijn dochter in het water zonder kurkjes, terwijl ze dat nog nooit gedaan had (zonder kurkjes zwemmen). Ze ging direct kopje onder. Ik helemaal in de stress! Maar hij is natuurlijk ook niet gek 🙂 Ze zwom zo weg, en was apetrots. Dan kun je maar beter niets zien.

    1. Dat lijkt me inderdaad schrikken Sjoukje, wanneer je dochter zo in het water gegooid wordt. In onze woonplaats zijn twee zwembaden die bij elkaar horen. In het zwembad waar mijn zoontje lest, mag je alleen kijken tijdens de kijklessen. In het andere zwembad mochten ouders eerst elke les kijken, maar dat hebben ze snel afgeschaft. Kinderen zijn soms snel afgeleid en ouders bemoeien zich soms met hun kinderen tijdens de les. In dat andere bad zijn ze trouwens ook pas overgestapt van zwempakje naar kurkjes. Waarom dat nu weer is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *