De juf van mijn zoontje was ziek

De juf van mijn zoontje was ziek, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Het is maandagochtend en ik breng mijn kinderen naar school. Wanneer ik de klas van mijn zoontje binnenstap, kan ik zijn juf nergens bekennen. Wel zie ik een voor mij onbekend gezicht. Het blijkt dat de juf van mijn zoontje ziek is en er vandaag een invaller is. Ik heb daar geen moeite mee, omdat ik ten eerste weet dat mijn zoontje er ook geen moeite mee zal hebben en ten tweede omdat ik blij ben dat de school vervanging heeft kunnen vinden. Lang niet altijd lukt het een school een invaljuf- of meester te vinden wanneer een juf of meester ziek is. Laatst nog stond de directrice voor de klas van mijn dochter, omdat haar meester ziek was. De kinderen vonden dat super leuk, gelukkig mogen ze de directrice graag. 

Kinderen naar huis gestuurd

Steeds vaker lees ik dat hele klassen naar huis worden gestuurd wanneer een juf of meester ziek is of dat er gevraagd wordt naar oppasouders om op de kinderen te letten. Ik kan mij niet herinneren dat ik vroeger thuis mocht blijven of naar huis werd gestuurd wanneer een leerkracht ziek bleek te zijn. Dat ik het erg jammer vind dat er te weinig mensen in het onderwijs werkzaam zijn, is een understatement. School is zo ontzettend belangrijk voor kinderen. 

Vierdaagse schoolweek

Pas nog koos een school in de Zaanstreek voor een vierdaagse schoolweek, omdat ze niet genoeg leerkrachten hebben. In dat opzicht is een vierdaagse schoolweek misschien beter. Mits je dan als school kan garanderen dat er op die vier dagen ook echt iemand voor de klas staat en dat de kinderen ook echt les krijgen. Dan rijst bij mij wel de vraag: haal je met zo’n vierdaagse schoolweek wel het verplichte aantal lesuren per jaar of komt dat in gevaar? Een ander probleem is de kinderopvang. Wie zorgt er voor je kind op de vijfde doordeweekse dag? Is er wanneer je als ouder moet werken een familielid die je kind kan opvangen of is er een BSO die dan open is en jouw kind kan opvangen?  

Zelf voor de klas staan

 Mijn vriend vroeg me nog: is het onderwijs misschien niet iets voor jou? Ik vind het leuk om mijn dochter te helpen met haar huiswerk en ik maak zelfs handige leerboekjes voor haar en haar beste vriendin, maar voor de klas staan is toch iets heel anders. Ik weet niet of ik het geduld kan opbrengen om 20 tot 30 leerlingen in het gareel te houden. Ik heb soms al de grootste moeite om die twee van mij in toom te houden. Daarnaast heb ik ook niet het juiste vakkenpakket gekozen toen ik op de HAVO zat, dus de PABO volgen is sowieso geen optie. Als ik wel het juiste vakkenpakket had gehad, weet ik ook niet of ik me had willen laten omscholen. 

ZZP juf of meester

Er zijn ook juffen en meesters die voor zichzelf zijn begonnen. Zij laten zich inhuren door scholen. Op zich prima zou je denken, ware het niet dat scholen forse bedragen voor deze ZZP juffen en meesters neertellen. Het voordeel van het inhuren van een ZZP juf of meester is wel dat je niet aan contracten vast zit. Ik kan me herinneren dat wanneer een juf of meester uit de invalpool wordt ingeschakeld elke oproep als contract geldt. En volgens mij mag je als school zijnde een juf of meester maar een aantal keer oproepen en dan moet je hem/haar een vast contract aanbieden. Voor scholen zou het wenselijker zijn dat je een juf of meester uit de invalpool vaker mag inschakelen en misschien zou dat ook de voorkeur hebben van zo’n leerkracht die ingeschakeld wordt. Het nadeel is dan wel dat een juf of meester uit de invalpool dan langer moet wachten op een vast contract en zich misschien aan het lijntje gehouden voelt. Voor een kind betekent het wel dat een school vaker dezelfde leerkracht kan inschakelen en een kind dus minder vreemde gezichten ziet. 

Kan mijn kind straks nog elke dag naar school wanneer er geen vervanging is? 

Ik ben erg benieuwd welke kant het op zal gaan. Nu kunnen mijn kinderen nog elke dag naar school, maar wat als er geen vervanging te vinden is? Voor mij is dat organisatorisch geen probleem, omdat ik zelfstandig ondernemer ben en vanuit huis werk, maar dat is het niet voor alle andere vaders en moeders die buitenshuis voor een baas werken. Maar het belangrijkste: een kind mist onderwijs. Wanneer een kind te weinig uren onderwijs krijgt per jaar, mist het toch bepaalde lesstof of krijgt het niet alle noodzakelijke toetsen en dat kan natuurlijk weer gevolgen hebben voor het advies voor de middelbare school. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Maak jij je ook weleens zorgen of er vervanging is wanneer de juf of meester van jouw kind ziek is/wordt? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

One thought on “De juf van mijn zoontje was ziek”

  1. Vooral bij invallers moet je maar afwachten of ze les krijgen of bezig gehouden worden.

    Mijn oudste heeft in de bovenbouw heel veel zieke en overspannen juffen gehad en merkt dat nu heel erg bij Nederlands op de middelbare!
    Kreeg vandaag nieuwsbrief van school waarin ze ouders met onderwijsbevoegdheid oproepen om zich te melden. Slechte ontwikkeling. Naar huis sturen van bovenbouwers gebeurd ook hier helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *