Nachtvoeding baby en wanneer slaapt je baby door? De nachtvoedingen van mijn baby vond ik behoorlijk pittig en slopend. Ik was namelijk altijd degene die de nachtvoedingen van mijn baby op mij nam. mamablog, mamablogger
Zwanger & baby

De nachtvoeding van je baby

Mijn kinderen zijn nu zeven en vier, het is dus al een tijdje geleden dat zij nog baby waren. Maar wat staat de tijd van nachtvoedingen nog vers in mijn geheugen. Naast gezellig, vond ik het toch ook wel behoorlijk pittig en slopend. Ik was namelijk altijd degene die de nachtvoedingen van mijn baby op mij nam. Meer hierover lees je in dit artikel.

Borstvoeding

Ik heb mijn kinderen acht en vijf maanden borstvoeding gegeven. Omdat ik borstvoeding gaf, was ik ook degene die er ’s nachts uit ging voor de nachtvoeding. Een andere optie wanneer je borstvoeding geeft, is dat je voor het slapen gaan nog even kolft en dat je partner dan (een keer) jullie baby ’s nachts een flesje gekolfte melk kan geven zodat jij even bij kunt slapen. Ik vond het zelf “prettiger” om ‘s  nachts toch zelf te voeden, omdat mijn borsten anders ’s ochtends overvol waren.

Nachtvoeding en (weer aan het) werk

Omdat ik vanuit huis werk en mijn eigen tijd kan indelen en mijn partner al vroeg op moet staan en lange werkdagen maak(te), kozen wij ervoor dat ik de nachtvoedingen op mij zou nemen. Ik had namelijk nog de mogelijkheid om overdag iets rustiger aan te doen en kon zelfs af en toe even liggen of een dutje doen, terwijl dit voor mijn partner absoluut niet mogelijk is. Als jij na je verlof weer aan het werk gaat, zou je de nachtvoedingen kunnen verdelen tussen jou en je partner zodat jullie allebei, bijvoorbeeld om de dag, kunnen genieten van een wat langere nachtrust.

Wanneer slaapt je baby door en waarom wordt je kindje ’s nachts wakker?

Mijn kinderen sliepen door toen ze ongeveer drie maanden en ongeveer vijf maanden waren. Wat was ik blij dat het moment van doorslapen eindelijk aangebroken was. Maar ik ken ook kinderen die bijvoorbeeld pas bij de leeftijd van één jaar doorsliepen. Elk kind is anders. Ga voor jezelf na waarom je baby eigenlijk wakker wordt. Heeft je baby echt honger, heeft hij/zij de nachtvoeding nog echt nodig? Wanneer je kindje geen nachtvoeding meer nodig heeft, zou je het flesje melk kunnen vervangen door een flesje met bijvoorbeeld afgekoelde kamillethee of water. Of wordt je kindje misschien ’s nachts wakker doordat hij/zij het koud heeft? Je zou dan bijvoorbeeld het raam dicht kunnen doen of je kindje een slaapzak met lange mouwen aan kunnen doen. Het kan ook zijn dat je kindje niet helemaal lekker is, last heeft van doorkomende tandjes of dat het wakker wordt uit gewenning. Ga in elk geval altijd naar je kindje toe en ga na wat er aan de hand is. Is er niets aan de hand en heeft je kindje ook geen nachtvoedingen meer? Geef je kindje dan een kus en een knuffel en ga dan weer weg. Zo geef je je kindje de mogelijkheid zelf weer in slaap te vallen.

Nachtvoeding: een knus moment en zelf in slaap vallen tijdens de voeding

Ik vond de nachtvoedingen best pittig, maar ook wel weer gezellig. Ik vond het heel knus om ’s nachts mijn kindje aan de borst te hebben, alleen wij met zijn tweetjes, terwijl iedereen sliep en er complete rust was. Soms vond ik het zelfs zo knus, dat ik zelf ook in slaap viel. Hier moet je trouwens wel mee opletten, met zelf in slaap vallen. Het gevaar schuilt hem in het feit dat je in je slaap misschien op je kindje gaat liggen. Bij mij ging het gelukkig goed. Meestal werd ik na een uurtje, of korter, weer wakker en lagen mijn kindje en ik nog precies zo als tijdens het voeden. Ik gaf ook nooit liggend voeding, maar zette mijn lattenbodem in de zitstand, ik voedde dus altijd zittend.

Slaaptekort door gebroken nachten: even bijslapen

Nachtvoeding kunnen heel slopend zijn. Vaak snakte ik er echt naar om even bij te slapen. Bij mijn eerste baby lukte bijslapen heel goed, want mijn dochter sliep na haar eerste voeding, haar ochtendvoeding, gewoon weer verder. Voor mij een gelegenheid om zelf ook weer mijn bed in te duiken. Sterker nog, meestal gaf ik de ochtendvoeding van mijn baby gewoon in mijn bed. En heel soms als ik heel erg moe was, deed ik wat later op de dag weer een dutje als mijn dochter ook sliep. Met baby nummer twee was dit eigenlijk niet mogelijk, omdat ik ook nog een peuter rond had lopen waar ik voor moest zorgen. Wat ook een optie is, is dat je partner jullie baby de laatste avondvoeding geeft, zodat jij extra vroeg je bed in kunt om even bij te slapen. Als je borstvoeding geeft, zou je een flesje melk kunnen kolven wat je partner dan kan geven.

Nacht nanny

Ben je helemaal op? Dan kun je ook nog een nacht nanny inschakelen. De nacht nanny zorgt voor je baby tussen 22.00 en 07.00 uur zodat je partner en jij even bij kunnen tanken. Hiervoor moet je wel diep in de buidel tasten, al zeg ik het zelf. Een nacht nanny rekent namelijk tussen € 100,- en € 300,- om je kindje ’s nachts te verzorgen. Maar als jij hier geld voor hebt en voor over hebt, dan is het wellicht een goede optie om een keer een nachtje heerlijk door te slapen.

Zit jij nog midden in de periode van nachtvoedingen? Wie gaat er bij jullie uit voor de nachtvoedingen, je partner of jij? Of verdelen jullie de nachtvoedingen? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Freepik

Eén reactie

  • Rachel

    Wat heerlijk dat je kindjes al zo snel door sliepen. Mn oudeste was ruim 1 toen hij eindelijk door sliep. De jongste is nog 3 maanden en gaat nu langzaam naar de 1 voeding ’s nachts.
    Wakker blijven is het grootste probleem. Ik wordt regelmatig een paar uur na het aanleggen wakker, met kind nog aan de borst. Breastsleeping schijnt helemaal nieuw, hip en goed te zijn, maar ik zou blij zijn als hij doorslaapt.
    Anders moeten we toch gaan sparen voor zo’n nacht nanny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *