Een dekentje over een kinderwagen kan levensgevaarlijk zijn

Een dekentje over een kinderwagen kan levensgevaarlijk zijn. Je kindje kan oververhit raken door de hoge temperatuur in een afgedekte kinderwagenbak. mamablog, mamablogger, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Toen mijn eerste kind, mijn dochter, nog een baby was, probeerde ik haar zoveel mogelijk uit de zon te houden wanneer zij in de kinderwagen lag. Ik liep altijd te stoeien met een parasol of een hydrofiele doek. De parasol moest ik telkens kantelen of verplaatsen en de hydrofiele doek bleef ook nooit goed zitten. Pas bij mijn tweede kindje, mijn zoontje, “ontdekte” ik de Dooky.

Een Dooky is, zoals de naam al verklapt, een doek. Deze doek heeft flexibele ringen waarmee je deze aan elke kinderwagen en wandwagen kunt bevestigen en hierdoor je kindje uit de zon kunt houden. De Dooky beschermt je kindje niet alleen tegen de zon, maar ook tegen regen, wind en sneeuw. Met een Dooky creëer je een rustige omgeving voor je kindje, zodat hij/zij rustig kan slapen in de kinder- of wandelwagen zonder dat hij/zij last heeft van prikkels van buitenaf.

De Dooky klinkt als een perfect hulpmiddel en dat is het ook zeker. Ik mocht willen dat ik deze doek al had bij mijn eerste kindje. Maar, afhankelijk van hoe je de Dooky gebruikt, kan deze ook gevaarlijk zijn. Maar niet alleen een Dooky kan gevaarlijk zijn, ook dekentjes, lakentjes of hydrofiele doeken kunnen gevaar opleveren voor je kindje.

Het afdekken van de kinderwagenbak kan zorgen voor oververhitting

Met een dekentje, hydrofiele doek, lakentje of Dooky kun je de kinderwagenbak afdekken. Hier schuilt het gevaar. De temperatuur in de afgedekte kinderwagenbak kan namelijk behoorlijk oplopen. De temperatuur kan zelfs 15 graden hoger liggen dan de temperatuur in een kinderwagenbak die niet afgedekt is. Deze hoge temperatuur kan er voor zorgen dat je kindje oververhit raakt, problemen krijgt met zijn/haar ademhaling en uiteindelijk zelfs kan komen te overlijden. Met name baby’s zijn extra kwetsbaar, omdat een baby door de warmte kan denken dat hij/zij in de baarmoeder is en hierdoor ineens kan ophouden met ademhalen.

In deze video staat een kinderwagen in de zon en is de kinderwagenbak afgedekt met een dekentje. Na 20 minuten schiet de temperatuur al voorbij de 37 graden.

Hoe kun je een dekentje, hydrofiele doek, lakentje of Dooky wel veilig gebruiken?

De meest simpele tip die ik je kan geven is: probeer in ieder geval de kinderwagen zoveel mogelijk uit de volle zon te houden en zoek een schaduwrijk plekje (voor zover dat er is). Dat ten eerste. En ten tweede:  dek je kindje nooit af met een dekentje, hydrofiele doek, lakentje of Dooky. Je kunt het dekentje, de hydrofiele doek, het lakentje of de Dooky ook van de bovenkant van de kinderwagenkap naar de duwbeugel spannen. Op deze manier blijft je kindje uit de zon en heeft hij/zij voldoende frisse lucht. Aan de onderkant van de Dooky hangen touwtjes waarmee je de doek heel makkelijk aan de duwstang kunt bevestigen. Een dekentje of lakentje kun je vastmaken met knijpers. Een hydrofiele doek is te klein om als hemeltje te spannen, maar wist je dat er ook extra grote hydrofiele doeken te koop zijn? Deze kun je onder andere bij de Hema, Prénatal en bij Bol.com kopen. Bij de laatste twee winkels kun je ook terecht voor een Dooky.

Hoe houd jij je kindje uit de zon? Gebruik jij doeken of juist een parasol? En wist jij dat het afdekken van de kinderwagen zo gevaarlijk kan zijn? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.

 

5 thoughts on “Een dekentje over een kinderwagen kan levensgevaarlijk zijn

  1. Goed punt zeg! Nooit over nagedacht! Dat de auto snel warm wordt, weten de meeste mensen wel, maar in zo’n kinderwagen is inderdaad ook niet veel ventilatie. Ze zijn toch meer gebouwd op het kind beschermen tegen kou dan tegen warmte.

    Toen mijn oudste heel klein was, gebruikte ik altijd het afdekding dat bij de kinderwagen hoorde, om over zijn dekentje te doen, omdat de kinderwagen er dan mooi uit zag. Heel handig als het regende en zo (en dat deed het nogal veel, de lente toen hij net geboren was). Ik deed dat op een warmere dag ook een keer, tot een vriendin me erop wees dat hij zweette. Oeps 🙂 Gelukkig was hij toen wat warmer dan nodig, maar nog niet oververhit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *