Mijn dochter is 10 jaar! Het moederschap van baby tot tiener.

Mijn dochter is 10 jaar! mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moeder

Mijn dochter is vandaag 10 jaar geworden! Een hele mijlpaal en heel cliché: wat zijn de afgelopen 10 jaar omgevlogen! Ik weet nog als de dag van gisteren dat ze vijf weken te vroeg werd geboren. Ze was, zoals dat heet, een randprematuur. Ondanks haar vroeggeboorte was ze prachtig op gewicht, want ze woog zo’n 3 kilo. Pittig was ze toen ook al, want ze liet goed van zich horen en trok het infuus uit haar hoofd en de sonde uit haar neus. Na twee weken in het ziekenhuis mocht ze eindelijk mee naar huis. Ik weet nog goed dat ik in de eerste week al gelijk een nacht alleen met haar thuis was. Ik temperatuurde mijn dochter en dacht ze onderkoeld was, dus ik hield haar op mijn borst met een dikke deken over ons heen. Bleek dat ik de thermometer niet goed had gebruikt. Inmiddels heb ik na 10 jaar moederschap heel wat meer ervaring.

Borstvoeding, middagslaapjes, snotneuzen, wekadviezen na valpartijen, zindelijkheidstraining, altijd weer die kapotte knieën, de peuter- en de kleuterpuberteit en nu de “echte” puberteit die voor de deur staat. Elke leeftijd is leuk. Met een baby is het heerlijk om te knuffelen en om samen als het ware in een coconnetje te zitten. Een dreumes zet zijn/haar eerste pasjes, een peuter gaat nog meer op ontdekkingstocht en de wereld van een kleuter wordt nog groter wanneer hij/zij naar de basisschool gaat. Niet alleen voor een kleuter gaat dan een nieuwe wereld open, ook voor de ouders. Een heel nieuwe wereld van speelafspraakjes, vriendenboekjes, juffendagen, klassenouders, luizenpluizen, traktaties, partijtjes en schoolreisjes. Helemaal bij het eerste schoolreisje van mijn dochter had ik er best moeite mee om haar los te laten. En dat loslaten gaat nu steeds meer gebeuren. 

Omdat mijn dochter 10 is, krijgt ze steeds meer vrijheid en steeds meer haar eigen leven. Ze speelt haast niet meer met speelgoed, maar is meer met haar telefoon bezig. Tiktok en Snapchat zijn haar favorieten. Wanneer ze een vriendinnetje te gast heeft, wordt er niet meer gespeeld, maar zitten ze samen op haar kamer te kletsen of op hun telefoon. Het mag dan eigenlijk ook geen speelafspraakje meer heten. Sinds we zijn verhuisd van een stad naar een dorp heeft mijn dochter nog meer vrijheid gekregen. Ze mag nu alleen naar de speeltuin, naar haar vriendinnetjes, een boodschapje halen of skeeleren. 

10 jaar vind ik een magische leeftijd. Voor mijn gevoel wordt mijn dochter steeds meer tiener, ze heeft haar eigen mening en is echt een uniek persoon met haar eigen karakter en kwaliteiten. Ik ben super trots op haar. Afgelopen jaar was het niet altijd even makkelijk voor haar, omdat ze naar een andere school ging en haar vriendjes en vriendinnetjes moest achterlaten. Inmiddels heeft ze helemaal haar draai gevonden hier, heeft ze allemaal nieuwe vriendschappen gesloten en heeft ze af en toe nog contact met haar “oude” vriendjes en vriendinnetjes.  

Heb jij ook een kind van 10 of is jouw kind al ouder? Hoe vond jij het toen je kind 10 werd? Vond jij dat ook zo bijzonder? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *