Dit is het laatste jaar dat ik mijn dochter in Sinterklaas laat geloven. Maar hoe en wanneer ga ik haar vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? mamablog, mamablogger
Kind & opvoeding

Ik heb mijn dochter verteld dat Sinterklaas niet bestaat

Vorig jaar november, vlak voor de Sinterklaasperiode, schreef ik dat het afgelopen Sinterklaasfeest de laatste keer zou zijn dat mijn dochter in Sinterklaas zou geloven. Zij zat toen in groep 4 en de juffen hadden aangegeven dat in groep 5 het Sinterklaasfeest anders gevierd zou worden (ik denk met surprises?). Hoogstwaarschijnlijk zou mijn dochter er dan achter komen dat Sint niet bestaat. Prima, want op een gegeven moment moet je het je kind wel zeggen dat Sinterklaas niet bestaat.

Dit is het laatste jaar dat ik mijn dochter in Sinterklaas laat geloven. Maar hoe en wanneer ga ik haar vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? mamablog, mamablogger

Mijn idee was om mijn dochter in de zomervakantie het echte verhaal te vertellen over Sinterklaas. Mooi voordat de speelgoedgidsen uitkomen en zo heeft zij nog een paar maanden om eraan te wennen dat Sinterklaas niet bestaat voordat de Goedheiligman aankomt in Nederland. Maar ja, de zomervakantie vliegt voorbij, want dit is alweer de voorlaatste week voor ons. Volgende week heeft mijn dochter al genoeg aan haar hoofd met het Vakantiespel waar ze aan mee doet (spelletjesweek voor 1700 kinderen).

Gisteren kwamen we met zijn drietjes (mijn kinderen en ik) terug van de camping en gisteravond kwam ook mijn vriend thuis van zijn werk. Omdat ik vind dat je zo’n gesprekje over Sinterklaas beter met twee ouders kunt voeren en we even alleen zaten met onze dochter, omdat zoonlief al naar bed was, dacht ik dat dit een goed moment was om mijn dochter de waarheid te vertellen. Stiekem appte ik mijn vriend met de vraag of we onze dochter nu zouden vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. De enige manier om met zijn tweetjes even te “overleggen” zonder dat mijn dochter het doorheeft, dacht ik. Maar mijn dochter is behoorlijk bij de pinken, had direct door dat wij met zijn tweeën aan het appen waren en vroeg waar het over ging. Toen vertelden we haar maar dat het over een kinderfeest ging.

We wilden het Sinterklaasverhaal voorzichtig inleiden, want een kind kan er best van schrikken wanneer het na jaren geloven ineens hoort dat de Sint helemaal niet bestaat. Of een kind kan boos worden, of net doen alsof het de waarheid niet gelooft en voet bij stuk blijft volhouden dat Sint wel bestaat. Kortom: we wilden het voorzichtig brengen. We vertelden haar dat er allerlei (kinder)feesten zijn die gevierd worden, zoals Sint Maarten en Kerstmis. Mijn dochter weet dat de Kerstman niet bestaat en toen kwamen we op Sinterklaas uit. We vertelden haar dat Sinterklaas een echt kinderfeest is waarbij kinderen allemaal leuke cadeautjes krijgen, maar dat Sinterklaas eigenlijk niet bestaat en dat wij alle cadeautjes voor haar kopen.

Ze keek ons met grote ogen aan, maar aan de andere kant had ze ook wel een donkerbruin vermoeden. Afgelopen Sinterklaasfeest had ze heus wel gezien dat de baard van de Sint niet echt was. Ze vond het wel een machtig idee dat wij al die cadeautjes voor haar uitzoeken. Vervolgens moest ze ook wel lachen dat de hand van Piet eigenlijk de bezemsteel was waarmee papa op het raam sloeg, dat alle brieven, verlanglijstjes en tekeningen van haar aan Sint bij ons op de kledingkast liggen en dat mama fungeert als rommelpiet. Het is nu echt duidelijk voor mijn dochter: Sinterklaas bestaat niet. Wij hebben haar wel gevraagd om dit niet tegen haar broertje te zeggen. Mijn zoon is nu vijf en ik zou het wel heel erg leuk voor hem vinden als hij nog een paar jaar in Sinterklaas kan blijven geloven.

Gelooft jouw dochter of zoon nog in Sinterklaas of heb jij hem/haar al verteld dat Sinterklaas niet bestaat? Hoe heb jij dit verteld aan je kind? Laat het me weten bij de reacties.

 

12 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *