Doen jongens langer over het halen van hun zwemdiploma dan meisjes?

Doen jongens langer over het halen van hun zwemdiploma dan meisjes? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Afgelopen maand zat mijn zoon precies twee jaar op zwemles. Stiekem had ik wel gehoopt dat hij intussen zijn zwemdiploma zou hebben gehaald, maar dat is dus niet zo. Ik vind het op zich helemaal niet erg dat mijn zoon zijn zwemdiploma nog niet heeft, ik zeg altijd maar ieder kind zijn eigen tempo. Het belangrijkste vind ik dat hij met plezier zwemt en er ook nog wat van opsteekt.

Gelukkig zijn we met zwemles begonnen in de tijd dat er nog een 60 weken garantie gold. Omdat wij toen zijn gestart, mag mijn zoon nog gebruik maken van deze 60 weken regeling. Een maand nadat mijn zoon begon met zwemles werd die regeling afgeschaft. Er waren ook nog pakketten die je kon afsluiten, bijvoorbeeld een pakket zwemdiploma A of zwemdiploma A en B. Met zo’n pakket kan je kind voor een vastgestelde pakketprijs zwemlessen volgen tot hij zijn zwemdiploma(‘s) heeft behaald. Ik koos daar destijds niet voor, omdat ik eerst wilde afwachten wat mijn zoon van zwemles vond. In het begin was hij namelijk best angstig om in het diepe te zwemmen. Bij een pakket verwachtte ik dat het dan toch lastiger, zo niet onmogelijk, zou zijn om een pauze in te lassen wanneer mijn zoon te bang zou zijn. 

Inmiddels zit mijn zoon al ruim over de 60 lessen heen.  60 lessen is ongeveer anderhalf jaar zwemles. In ons zwembad wordt er 44 weken per jaar zwemles gegeven. Alleen in de kerstvakantie en in de zomervakantie is er geen zwemles. Ik denk dat mijn zoon nu op zo’n 90 zwemlessen zit en het zal ook nog wel even duren voordat hij mag afzwemmen. Mijn zoon zit nu namelijk in groepje 3. Dit betekent dat hij eerst naar groepje 4 moet waar hij met kleding aan gaat zwemmen voordat hij mag afzwemmen. Wat dat betreft ben ik wel erg blij dat mijn zoon nog die 60 weken garantie heeft. Anders kost zwemles je toch maandelijks ruim 40 euro. 

Mijn dochter daarentegen had juist heel snel haar zwemdiploma’s A en B. Ze begon toen ze 4 jaar en 8 maanden oud was. Anderhalf jaar later had ze haar beide zwemdiploma’s. Voor B mocht ze helemaal snel afzwemmen, al na drie lessen. Toen mijn zoon net was begonnen met zwemles vertelde een badmeester mij dat jongens langer doen over het halen van hun zwemdiploma. Hij spreekt vast uit ervaring, dus misschien heeft hij wel gelijk. Om me heen zie ik dat vriendjes van mijn zoon en andere jongetjes ook best lang over zwemles doen. Ik hoorde zelfs van iemand dat haar zoon drie jaar nodig had om zwemdiploma te halen. 

Mijn zoon was 4 jaar en 4 maanden toen hij zijn eerste zwemles had. Misschien maakt de leeftijd dat een kind start met zwemles ook wel uit. Alhoewel mijn dochter bijna even oud was en toch best vlot haar zwemdiploma haalde. Natuurlijk heeft een ouder kind meer kracht en begrijpt het opdrachten beter. De reden dat onze kinderen op hun vierde al begonnen met zwemles, was omdat er we in een omgeving wonen met allemaal slootjes en je wilt toch dat je kind dan zo snel mogelijk leert zwemmen. 

Ik ben erg benieuwd wanneer mijn zoon door mag stromen naar groep 4 en wanneer hij uiteindelijk zijn zwemdiploma zal halen. Gelukkig heeft hij veel plezier in het zwemmen en kost het ons nu niets. 

Hoe lang deed jouw kind over het halen van zijn/haar zwemdiploma? Als jij zowel een zoon als een dochter hebt, merkte jij ook verschil in hoe snel je zoon en dochter hun zwemdiploma hadden? 

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *