Doorwerken in de vakantie als ondernemer? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger
Mama onderneemt / werkt

Doorwerken in de vakantie als ondernemer?

Sinds 10 jaar ben ik ondernemer. In die 10 jaar heb ik hooguit vier weken vakantie gehad. Alle andere jaren heb ik gewoon doorgewerkt. Alhoewel gewoon, zo gewoon is dat natuurlijk niet. Tenzij je net als ik een bedrijf hebt dat het hele jaar door draait, ook in de vakanties. In die 10 jaar ben ik ook maar twee keer op vakantie geweest. Het lukt ons niet om de tent te sluiten en weg te gaan. Omdat ik het voor mijn kinderen belangrijk vind om op vakantie te gaan, heb ik voor later dit jaar een weekje weg geboekt. Mijn laptop gaat natuurlijk mee, dus helemaal vrij heb ik niet. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Toen we nog een seizoensplaats op een camping hadden, werkte ik ook daar door, wel op een iets lager pitje. 

De meeste ondernemers werken door in de vakantie

Ik ben lang niet de enige ondernemer die doorwerkt tijdens vakanties. Een meerderheid van de ondernemers laat zijn/haar bedrijf niet los tijdens vakanties en werkt gewoon door. Zo blijkt uit onderzoek van Allianz. Maar vier op de 10 ondernemers neemt een echte break van zijn/haar bedrijf tijdens vakanties. Maar 4% van de doorwerkende ondernemers vindt het vervelend om met zijn/haar bedrijf bezig te zijn. 25% zou liever niet doorwerken, maar vindt nu eenmaal dat zaken zaken zijn. 7 op de 10 ondernemers neemt meer dan 10 dagen vrij in de zomer. 30% neemt zelf 15 dagen op en maar één op de zeven neemt slechts vier vrije dagen op. 

Hoe werk ik in de vakantie?

Ik hoor bij de ondernemers die liever niet zou doorwerken, maar vindt dat zaken nu eenmaal zaken zijn. De telefoon moet beantwoord worden, maar dat kan ook – net als vandaag – wanneer ik met mijn kinderen in de speeltuin ben. Op mailtjes kan ik ook reageren wanneer ik bijvoorbeeld een middag bij een indoor speeltuin ben. Ik probeer ook elke dag één à twee uurtjes thuis te werken. Gelukkig zijn mijn kinderen wat ouder en wat zelfstandiger, dus één of twee uurtjes zichzelf vermaken is op zich geen punt. Wel is het soms lastig wanneer ze niet goed gehumeurd zijn of ruzie maken. Ik kijk niet voor niets uit naar het einde van de schoolvakantie. Wanneer mijn kinderen weer naar school zijn, kan ik in alle rust weer hele dagen werken. 

Volgend jaar zomer op vakantie?

Voor volgend jaar zomer denk ik erover om een paar weken geen opdrachten in te plannen en eindelijk met ons gezin op zomervakantie te gaan. Lastig omdat ons bedrijf seizoensgebonden is, maar ik ga wel proberen om dit te regelen. Helemaal vrij zal ik dan ook niet hebben. De laptop gaat dan wel mee op vakantie en de telefoon blijft dan gewoon aan. Maar ik wil in ieder geval onze vakantie niet thuis vieren en geen opdrachten uitvoeren. 

Ben jij ook ondernemer? Werk jij in de vakanties door? Check jij bijvoorbeeld regelmatig je mails in je vakantie? Of maak jij je helemaal los van jouw bedrijf tijdens jouw vakantie? Hoe doe jij dit als ondernemer? Praat erover mee bij de reacties. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *