Dreumesmelk/peutermelk of gewone melk? En vanaf welke leeftijd? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog ,mamalifestyle
Kind & opvoeding

Dreumesmelk/peutermelk of gewone melk? En vanaf welke leeftijd?

Tot hun eerste verjaardag kregen mijn kinderen opvolgmelk voor zuigelingen. Daarna stapte ik over op gewone melk, oftewel koemelk. Ik had ook over kunnen stappen op dreumesmelk of peutermelk speciaal voor kinderen van één tot drie jaar en door fabrikanten van opvolgmelk aangeduid als “logisch vervolg op opvolgzuigelingenvoeding”. Ik vond het zelf eigenlijk niet meer nodig om mijn kinderen nog speciale opvolgmelk te geven en bedacht me dat zoveel andere mensen ook groot zijn geworden met koemelk. Maar is dat nu wel zo? Kan het geen kwaad om je peuter koemelk te geven in plaats van opvolgmelk voor peuters? En wat voor voordelen heeft peutermelk ten opzichte van gewone melk? Ik zocht het voor je uit (tekst gaat verder onder de video).

PEUTER OPVOLGMELK & EEN GEZOND EETPATROON

De Consumentenbond en het Voedingscentrum zijn hier heel duidelijk in en zeggen dat speciale peutermelk niet nodig is wanneer je kindje één is.  Opvolgmelk zou tekorten van bepaalde voedingsstoffen bij je dreumes/peuter aanvullen, althans zo menen de fabrikanten van opvolgmelk, maar kinderen bouwen juist tekorten op door slechter, minder of niet gevarieerd te eten. Het gaat om tekorten van ijzer, DHA (visvetzuur) en vitamine D.

Alhoewel producenten van opvolgmelk anders suggereren, heeft je kindje niet opeens geen tekorten meer wanneer het peutermelk drinkt, want in dreumesmelk of peutermelk zit niet voldoende van deze voedingsstoffen. Als voorbeeld: wanneer je kindje een beker peutermelk drinkt, krijgt het maar 8 milligram DHA binnen, terwijl het enkele honderden milligrammen op een dag nodig heeft. Dat is veel te weinig dus. Het belangrijkste is dat je je kindje gezond en gevarieerd laat eten en dat je ervoor zorgt dat je menu uit ingrediënten bestaat die rijk zijn aan ijzer, DHA en vitamine D.

VITAMINE D

De fabrikant veronderstelt dat een kind met peutermelk voldoende vitamine D binnenkrijgt, maar ook van vitamine D krijgt het slechts een fractie binnen van wat het werkelijk nodig heeft. Je kindje heeft tot zijn/haar vierde verjaardag extra vitamine D nodig die toegediend kan worden in tablet- of druppelvorm. Ook wanneer een kindje wel peutermelk drinkt, heeft het extra vitamine D nodig. Vitamine D kun je gewoon in de supermarkt kopen in druppelvorm van bijvoorbeeld Davitamon of van een huismerk. Extra vitamine D is nodig voor sterke botten en tanden.

IJZER

IJzer zit in vlees en vleeswaren en is belangrijk voor de hersenen van je kindje. Zorg ervoor dat er dus regelmatig vlees op het menu staat. Goed om te weten is dat ijzer met name in rundvlees zit en niet in kippenvlees. IJzer vind je ook in brood- en graanproducten, aardappelen, groenten en in appelstroop, maar ijzer van plantaardige herkomst wordt minder goed opgenomen dan ijzer van dierlijke herkomst. Drink bij voorkeur geen melk tíjdens de maaltijd, calcium gaat namelijk de opname van ijzer tegen. IJzer wordt juist beter opgenomen in combinatie met etenswaren of drinken met vitamine C, zoals vruchtensap met vitamine C, groenten of fruit.

DHA

DHA vind je in vis en is net als ijzer belangrijk voor de hersenen. Ik moet toegeven dat wij te weinig vis eten. Eigenlijk zou vis wekelijks op mijn menu moeten staan. Je hoeft trouwens geen verse vis te kopen, vis uit blik of uit de vriezer is net zo gezond. Wanneer je een salade maakt, zou je bijvoorbeeld een blikje tonijn kunnen toevoegen. Toevallig heb ik dit afgelopen week gedaan en mijn kinderen vonden het heerlijk. Maar ook gerookte zalm door de pasta of een plakje zalm op brood is heerlijk en draagt bij aan de behoefte aan DHA. Of haal eens een verse portie kibbeling bij de viswinkel of op de markt. Mijn kinderen storten zich altijd direct op de tas met kibbeling, zo lekker vinden ze het.

MISLEIDENDE CLAIMS

Laat je niet misleiden door de prachtige claims op de verpakkingen peutermelk, want volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit zijn de etiketten op de verpakkingen van peutermelk niet altijd helemaal nauwkeurig. 2/3 van de verpakkingen voldeed aan de wetgeving het overige deel niet. Op sommige verpakkingen stond vermeld dat er geen suiker aan de opvolgmelk toegevoegd was, terwijl dit voor de consument misleidend kan zijn, omdat er wel van nature aanwezige suikers in peutermelk zit, omdat peutermelk lactose (melksuiker) bevat. Dit laatste moet duidelijk vermeld worden op de verpakking, zodat ouders goed geïnformeerd zijn en een weloverwogen keuze kunnen maken tussen peutermelk en gewone melk.

Peutermelk mag ook niet de naam opvolgmelk dragen. Opvolgmelk is namelijk alleen kunstvoeding voor zuigelingen tot 12 maanden. Zo waren er ook verpakkingen peutermelk waarop de vermelding groeimelk stond en dat de peutermelk goed zou zijn voor een goede groei en ontwikkeling, terwijl dit niet bewezen is en het voor de consument onduidelijk is welke voedingsstoffen in de melk verantwoordelijk zijn voor welke groei en ontwikkeling.

Ouders zijn op deze manier niet goed geïnformeerd en kunnen dus denken dat peutermelk beter voor hun kindje zou zijn dan gewone melk. Fabrikanten doen er natuurlijk alles aan om ouders te laten kiezen voor peutermelk. Aan kwetsbare ouders, zij willen immers het beste voor hun kindje, te overtuigen, kunnen zij veel geld verdienen. Dat peutermelk duurder is dan gewone melk staat als een paal boven water, terwijl het niet bewezen is dat peutermelk ook daadwerkelijk beter zou zijn dan koemelk. Daar zijn tenminste de meningen over verdeeld, blijkt uit nieuw onderzoek.

NIEUW ONDERZOEK

Nieuw onderzoek verricht door kinderartsen van het Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis, AMC, VUmc en Erasmus MC meent dat peuters wel baat zouden hebben wij het drinken van peutermelk. Het onderzoek is gefinanceerd door Nutricia, dus de objectiviteit is wellicht twijfelachtig, maar ik wilde de uitkomsten in dit artikel vermelden, ongeacht of deze wel of niet representatief zijn. De kinderartsen stellen dat 12 procent van de onderzochte kinderen last heeft van een ijzertekort en 23 procent een gebrek heeft aan vitamine D. Tekorten aan vitaminen hebben nadelige gevolgen voor de groei van botten, het afweersysteem en de neurologische ontwikkeling. Wanneer een peuter 150 milliliter peutermelk (één beker) zou drinken, zouden deze tekorten voorkomen kunnen worden, zo staat in deze studie. De kinderartsen zeggen dat het eenvoudiger is een peuter vitaminen in te laten nemen via (peuter)melk dan via voeding, want een peuter zou lang niet altijd 100 gram groenten en 50 gram vlees of vis per dag eten. Het Voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde kunnen zich niet vinden in de uitkomsten van het onderzoek en zijn het niet eens met het advies je kind een beker peutermelk te geven.

Denk jij dat peutermelk beter is dan koemelk? Geef jij jouw kindje dreumesmelk/peutermelk of gewone melk en waar heb jij jouw keuze op gebaseerd? Praat erover mee bij de reacties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *