Hebben we ons droomhuis gekocht? Is ons bod geaccepteerd?

Hebben we ons droomhuis gekocht? Is ons bod geaccepteerd? ondernemer, ZZP’er, mama onderneemt, mamalifestyleblog, voor ondernemende moeders (in spé), moeder eigen bedrijf, mompreneur

Pas schreef ik dat we een bod hebben uitgebracht op ons droomhuis: een huis groot genoeg voor ons gezin met kantoor aan huis en gelegen in een dorpje even verderop. Er waren helaas meerdere bieders, wat op zich niet echt verrassend is in de huidige woningmarkt. Vervelend was het wel natuurlijk voor ons. Je weet niet welk bod de andere bieders hebben uitgebracht en je wilt het liefste toch nog iets van de vraagprijs afsnoepen. Na eerst een paar dagen goed over een bod te hebben nagedacht, brachten we een bod uit. Gelukkig duurde de onzekerheid niet heel erg lang, want een dag later belde de verkoopmakelaar ons met een tegenbod. Wij stelden voor om te middelen en tussen het tegenbod en ons eerste bod te gaan zitten. We wilden niet dat de verkoop niet door zou gaan, omdat ons bod net iets te laag zou zijn. Weer een dag later kregen we uitsluitsel: de verkoper ging akkoord met ons tweede bod!

We waren natuurlijk superblij, maar de kans om het te vieren, hadden we niet. Er moest namelijk super veel geregeld worden. Met name omdat de oplevering al over een maand is. We moesten eerst onze gegevens opsturen naar de verkoopmakelaar, ik moest op zoek naar een notaris en contact opnemen met de geldverstrekker of de hypotheek zo snel geregeld kon worden.

Gelukkig had ik al drie maanden geleden ons inkomen laten berekenen. Als ondernemer heb je namelijk geen vast inkomen, elke maand varieert de omzet en ook de winst kan elk jaar weer anders zijn. Dat we dit al hadden laten berekenen, scheelde ons zomaar twee weken uitzoek- en regelwerk. Het belangrijkste voordeel was natuurlijk dat we hierdoor wisten wat we kunnen lenen en zo kun je gerichter zoeken naar een huis en ga je niet klakkeloos bieden op veel te dure huizen die je niet gefinancierd kunt krijgen omdat je te weinig zou verdienen.

Zodra de notaris geregeld was en ik de bank had geïnformeerd, ging ik als een speer verder met het regelen van de taxaties. Omdat de overdracht al zo snel plaatsvindt, moeten we op zeer korte termijn een hypotheekgesprek inplannen bij de bank. Stukken waar de bank om vraagt zijn onder andere de taxatierapporten. Zowel ons huidige huis als het huis wat we hebben gekocht moeten getaxeerd worden. Vooral het regelen van de taxatie van onze toekomstige woning was wel even stressen, want hiervoor waren we afhankelijk van de beschikbaarheid van de verkoopmakelaar. Ik kon opgelucht ademhalen, want de taxaties konden allebei al binnen een paar dagen plaatsvinden.

Op het moment van schrijven, is onze huidige woning net getaxeerd en wordt binnen een half uur van onze nieuwe woning de taxatiewaarde bepaald. De taxatie van ons huis verliep heel goed. Er kwam een heel mooie taxatiewaarde uit gerold. De makelaar gaf ons ook advies over welke vraagprijs we kunnen hanteren wanneer we ons appartement te koop zetten.

Straks de taxatie van ons toekomstige huis. Ik ben erg benieuwd wat de taxatiewaarde daarvan is. Tegenwoordig kun je maar 101% (en vanaf 2018 100%) van de woningwaarde lenen. Wanneer de woning iets lager wordt getaxeerd, is dat niet zo’n groot probleem. Maar mocht er een aanzienlijk verschil zijn tussen de koopsom en taxatiewaarde, krijgen we ongetwijfeld een probleem met de financiering. Ondanks dat ik zeker geloof dat de koopsom van het nieuwe huis marktconform is, ben ik pas helemaal gerustgesteld wanneer het taxatierapport dat ook bevestigt. Hopelijk weet ik snel of de taxatiewaarde positief voor ons uitvalt en hebben we weer meer zekerheid.

De foto in deze blogpost is van een kinderboerderij die voor ons huis is gelegen. We gaan er straks niet alleen qua ruimte, maar ook qua omgeving een heel stuk op vooruit.

Al met al waren het ontzettend drukke weken,  sowieso is de hele decembermaand heel druk. Maar omdat er met spoed zoveel zaken geregeld moeten worden voor de aankoop van het huis, schiet het bloggen er een beetje bij in.

Heb jij ook ooit een huis gekocht en/of verkocht en kostte het je toen ook aardig wat tijd en moeite om alles te regelen? Laat het me weten bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Lees hier alles over onze huizenjacht, de aankoop van ons droomhuis en de verhuizing:

1. Op zoek naar een nieuw huis: daarom kochten we niet ons droomhuis

2. Hoe krijg je als ondernemer een hypotheek?

3. Met mijn gezin in de stad blijven wonen of verhuizen naar een dorp?

4. We hebben een bod uitgebracht on ons droomhuis!

5. Hebben we ons droomhuis gekocht? Is ons bod geaccepteerd?

6. Sparen voor een verhuizing naar een (andere) koopwoning

7. Definitief huis gekocht & ons huis staat te koop

8. Ik ga met mijn gezin verhuizen van een stad naar een dorp

9. Thuiswerken vanuit kantoor aan huis

10. Verhuisblog 1: appartement verkocht, adreswijzigingen, keuken gekocht en verbouwingplanning

11. Waarom ik blij ben dat ik naar een dorp met amper winkels verhuis

12. Verhuisblog 2: verhuisservice regelen en de sleuteloverdracht van ons nieuwe huis

13. Schoonmaakroutine in mijn nieuwe huis (eengezinswoning)

14. Verhuisblog 3: verbouwingsupdate na 2 maanden + 39 foto’s van ons nieuwe huis!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *