Het schrijnende verhaal van Marieke Noort die door haar drugsverslaving niet meer in staat was voor haar kinderen te zorgen en mijn eigen verhaal. Mamablog, mamablogger
Mama & lifestyle

Drugsgebruik & moederschap

De drugsverslaving van Marieke Noort

Ik las vandaag een artikel in Vrouw Glossy over Marieke Noort, de zus van schrijfster Saskia Noort. Marieke kwam toen zij begin 20 was in aanraking met drugs. Zij voelde zich somber en onzeker en misschien wel daarom vergreep zij zich aan drugs. Wat begon met het slikken van een XTC pil, vloeide over in een XTC verslaving en eindigde in een cocaïne verslaving. Daarbij nuttigde ze ook nog eens buitensporig veel alcohol. Marieke had ten tijde van haar verslaving een relatie, trouwde met haar geliefde, had een goede baan en kreeg zelfs kinderen. Al die tijd hield zij haar drugsverslaving en alcoholmisbruik verborgen en leidde zij een dubbelleven. Gelukkig had zij de wijsheid om geen drugs te gebruiken tijdens haar zwangerschappen. Uiteindelijk verloor zij meerdere malen haar baan, eindigde haar huwelijk in een echtscheiding en gingen haar kinderen bij haar ex-man wonen omdat zij door haar verslaving niet in staat was om voor hen te zorgen. Een vreselijk verhaal, maar gelukkig zorgde een afkickprogramma bij een kliniek in Zuid-Afrika voor de ommekeer en was dit uiteindelijk haar redding. Marieke is nu clean en kan weer moeder zijn voor haar kinderen. Toch heeft zij, voordat de kinderen bij haar ex-man gingen wonen, jarenlang onder invloed van drugs voor hen gezorgd. Hoe is het mogelijk?

Bekentenis….

Laat ik hier niet schijnheilig doen, maar eerlijk zeggen hoe het is. Ik heb ook ooit geëxperimenteerd met drugs… Toen ik begin 20 was heb ik een paar keer drugs gebruikt, om precies te zijn XTC. Ik weet dat ik me met deze bekentenis absoluut niet populair maak, maar nu ik dit artikel schrijf, moet ik ook gewoon de waarheid vertellen vind ik. Temeer omdat ik door mijn eigen ervaring weet hoe het voelt als je drugs hebt gebruikt en omdat ik toen ook zo onzeker was. Ik weet niet hoe het voelt als je cocaïne gebruikt hebt, maar ik weet wel hoe het voelt wanneer je onder invloed bent. Nu reageert natuurlijk iedereen anders op drugs, dus ik kan alleen uit eigen ervaring spreken.

Dat had ik niet van je verwacht…

Als je mijn blog volgt, had je deze bekentenis waarschijnlijk niet van mij verwacht. Ik zou het ook niet van mezelf verwachten. Ik ben altijd een keurig meisje geweest om het zo maar te zeggen en nog steeds kleur ik graag binnen de spreekwoordelijke lijntjes. Ik was geen losgeslagen puber, ben nog steeds samen met mijn eerste echte vriendje, maakte altijd netjes mijn huiswerk, haalde goede cijfers op school, hing niet op straat, rookte geen jointjes (sterker nog: ik heb nog nooit een sigaret opgestoken), verdiende al op jonge leeftijd een extraatje door folders rond te brengen, combineerde zelfs meerdere bijbanen met elkaar, spaarde voor de uitzet voor mijn eerste woning en nog steeds kun je mij een geheelonthouder noemen op het gebied van roken. Drinken doe ik trouwens zelden. Als ik één wijntje in de twee maanden drink, is dat voor mijn doen veel.  Best opvallend dat ik dan in het verleden toch een paar keer een pilletje heb geslikt. Want dat was het, een paar keer… Ik denk hooguit een keer of vijf. En dan heb ik het over een halve pil en niet eens een hele. Gelukkig viel het niet goed, anders was ik er misschien wel mee doorgegaan…. Zeker omdat ik me onzeker voelde, was ik misschien toch wat bevattelijker voor het gevoel dat drugs je kan bezorgen.

Marieke vs. Daniëlle

Juist vanwege mijn “profiel” herken ik mij in Marieke. Marieke had ook geen problematische jeugd, rookte niet en had alles op orde. Net als ik eigenlijk. Wel was Marieke somber en onzeker. Ik weet dat ik mij in die periode soms ook vrij onzeker voelde. Bij Marieke is het drugsgebruik begonnen uit nieuwsgierigheid. Ze wilde, net als ik, wel een keer een pilletje uitproberen. Maar waarom is het bij haar dan zo anders gelopen dan bij mij? Bij haar mondde dat ene pilletje uit in een cocaïneverslaving en bij mij niet. Het drugsgebruik was zelfs zo erg dat Marieke niet eens meer voor haar kinderen kon zorgen.

De eerste keer en de keren daarna

De eerste keer dat ik een (half) pilletje slikte, was hemels. Ik heb er geen beter woord voor. Het voelde alsof ik vloog, ik was vrij en al mijn zintuigen stonden op een positieve manier op scherp. Wat een heerlijk gevoel. Een verslavend gevoel…. Zo wilde ik mij elke dag wel voelen, maar natuurlijk slikte ik niet elke dag een pilletje. Ik keek wel één keer uit! Na die fantastische avond nam ik nog een aantal keer tijdens het stappen een half pilletje. Echter, de daaropvolgende keren voelde ik weinig en één keer viel het pilletje helemaal verkeerd. Ik had het gevoel alsof ik mezelf weg voelde glijden. Ontzettend beangstigend. Ik moest echt mijn best doen om “erbij” te blijven. Dit was ook meteen de laatste keer. Voor mij geen pilletjes meer. Nu was ik sowieso niet van plan om vaak drugs te gebruiken, maar dat dacht Marieke misschien ook. Want wat als Marieke alleen maar dat hemelse gevoel ervoer? Dan kan ik mij wel voorstellen dat het drugsgebruik uit de hand zou kunnen lopen.

Drugsgebruik en moederschap

De paar keer dat ik drugs heb gebruikt, was heel lang geleden. Lang voordat ik kinderen kreeg. Wat ik mij niet goed kan voorstellen, is dat je drugs gebruikt of onder invloed bent wanneer je bij je kinderen bent. Ik wil niemand en dus ook Marieke niet veroordelen, maar sinds ik moeder ben, wil ik überhaupt niets gebruiken wat mij onder invloed kan krijgen. Geen drugs, maar ook zo min mogelijk alcohol nuttigen (in mijn geval drink ik amper een druppel). Ik vond het al ontzettend zwaar om voor mijn kinderen te zorgen in de tijd dat ik zo’n last had van migraine. Tijdens die aanvallen voelde ik me zo tekort schieten in de verzorging van mijn kinderen. Laat staan als ik onder invloed van drugs zou zijn.

Twijfel of ik mijn drugsgebruik zou opbiechten

Ik heb even getwijfeld of ik dit artikel zou schrijven. Dit kwam omdat ik, wanneer ik dit artikel daadwerkelijk zou schrijven, uiteraard ook mijn eigen verhaal uit de doeken zou doen. Mijn drugsgebruik zou opbiechten. Ik had het kunnen verzwijgen, maar ik ben graag openhartig op mijn blog. Waarom ik dit artikel heb geschreven en dus ook mijn bekentenis met jou deel, is om te laten zien dat drugsgebruikers echt niet (allemaal) losgeslagen personen hoeven te zijn, maar dat het ook “doorsnee” personen kunnen zijn. Mensen zoals jij en ik.

Ik wil benadrukken dat ik drugsgebruik niet goed wil praten. Juist omdat ik zelf een paar keer drugs heb geprobeerd, weet ik uit ervaring dat drugs gewoon troep is. Ontzettend slecht voor je lichaam en geest, ondanks het hemelse gevoel wat het je misschien in het begin geeft. Dat had ik natuurlijk ook kunnen weten zonder het zelf te proberen, maar als je jong bent, ben je nieuwsgierig en probeer je soms wat uit.

Aan de andere kant ben ik ook een stuk wijzer geworden en kan ik mijn kinderen duidelijk vertellen wat drugs met je kan doen en waarom het zo slecht voor je is. Ik hoop dat mijn kinderen nooit drugs gaan gebruiken, alhoewel dat misschien uit mijn mond wat hypocriet klinkt. En mochten mijn kinderen het toch ooit proberen, wat ik dus echt niet hoop, hoop ik ze zo goed mogelijk te kunnen voorlichten en hoop ik dat het, net als bij mij, hooguit bij een paar keer uitproberen blijft en dat hun drugsgebruik niet, net als bij Marieke, uit de hand loopt….

Ik begrijp het als je bent geschrokken van mijn bekentenis, maar ik hoop dat ik het nu niet helemaal bij je heb verbruid… Heb jij ooit geëxperimenteerd met drugs en durf je dat te delen bij mijn reacties? Als ik voor mezelf spreek, is het nu niet bepaald iets waar ik persoonlijk trots op ben en graag voor uit kom, dus als jij dit ook zo voelt en je daarom jouw eigen ervaring hier niet durft te delen, begrijp ik je volkomen. En nogmaals: ik veroordeel niemand en respecteer ieders mening.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

Bron foto: Freepik

 

19 Reacties

 • Lisette

  Heftig verhaal zeg! Super dat je het deelt. Voor mensen is het hek belangrijk de achtergrond te snappen. Dus waarom je het deed. En wat betreft je kinderen… tja, vooral maar hopen dat ze verstandig genoeg zijn om niks te proberen!

 • Lisette

  Heftig zeg! Super dat je je verhaal durft te delen. Voor ons mooi om de achtergronden te kunnen begrijpen. En wat betreft de kinderen… hopen dat zij zo verstandig zijn om er niet aan te beginnen!

 • Josan

  Ik heb echt nog NOOIT drugs gebruikt. Ook niet gerookt. Wel waarschuw ik mijn kinderen er tegen omdat ik soms het idee heb dat er losser mee wordt omgegaan.Maar als ik het wel gebruikt zou hebben, zou ik dat ook gewoon zeggen. Ik ben erg voor dat mijn kinderen leren van mijn fouten en de lessen die ik er uit trok.

  • info@mamalifestyleblog.nl

   Goed dat je je kinderen waarschuwt Josan. Een tijdje geleden heb ik mijn dochter ook wat uitgelegd over drugs, dat kwam namelijk doordat er een aantal drugsdealers bij ons in de wijk werd gearresteerd en mijn kinderen waren daar getuige van. Mijn dochter ging toen toch vragen stellen.

 • Gera

  Wat goed dat je eerlijk durft te zijn en jezelf durft te laten zien. Juist omdat iedereen, ook al verwacht je het niet, drugs kan gebruiken. Ik denk dat we er beter eerlijk over kunnen zijn dan elkaar te veroordelen!

 • Vlijtig Liesje

  Net als Josan heb ik nooit drugs gebruikt en nooit gerookt. Maar het gevoel van onzekerheid vind ik zeker herkenbaar.

  En het is goed om te beseffen dat ook als je uit een stabiel en gelukkig gezin komt, drugs kunnen voorkomen.

 • Merel

  Nou, laten weten het niet zwaarder maken dan het is. In mijn tiener en twintiger jaren ook flink geëxperimenteerd. Nog steeds verslavingsgevoelig, maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt nog iets te gebruiken nu ik kinderen heb. Ik hoop dat je dit als positieve feedback kan gebruiken Danielle, maar het valt me op dat je wat zwaarder op de hand bent in je artikelen. Dit is op zich geen probleem, dat recht heb je, maar als trouwe lezer vind ik dat je soms van een mug een olifant maakt en het verliest mijn interesse. Het leven is niet heppiedepeppie dat snap ik ook wel, maar met bovenstaand artikel vind ik de link naar je zelf wat zwaar. Het mag dan informatiever als je het toch wilt aansnijden. Maar goed, misschien heb ik ff mijn dag niet 😉

  • info@mamalifestyleblog.nl

   Bedankt voor je reactie Merel. Het was me nog niet eerder opgevallen, maar misschien ben ik de laatste tijd in een serieuze bui? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik bang ben mijn site te luchtig te laten zijn, misschien dat ik daarom wat zwaardere artikelen schrijf? Ik betrek vaak situaties op mezelf en ik trek me vaak het leed van anderen aan. Wat als ik zelf in iemands schoenen zou staan? Of zou mij ook zoiets kunnen overkomen? Ik zal proberen wat vaker vrolijkere artikelen te plaatsen, bedankt dat je me erop attendeert. Voor morgen staat er in ieder geval een luchtiger artikel in de planning. Het is alleen maar goed hoor dat je je mening met me deelt, of je nu wel of niet je dag hebt 🙂 De reactiebutton is er niet voor niets 🙂

  • Miranda

   Helemaal mee eens, wat zijn een paar experimentele pilletjes nou? Ik ben ook een goed functionerend, ‘normaal’ iemand en ik heb zo’n beetje alles wel geprobeerd. Ik ken genoeg soortgelijke mensen die het ook af en toe doen. Wat mij betreft hoef je niet steeds te benadrukken dat je niemand wil kwetsen, als iemand aanstoot neemt aan jouw persoonlijke ervaringen dan zegt dat meer over hun dan over jou.

 • Sjoukje - meergeldminderstress.nl

  Heel stoer dat je dit opschrijft!
  En gelukkig dat je de goede kant op bent gegaan, eigenlijk door zo’n pilletje dat verkeerd viel.
  Ik heb het zelf nooit gedaan, ik ben nogal een controlefreak, en was (door enge verhalen in mijn jeugd – met dank aan mijn slimme ouders) altijd te bang dat ik door iets te gebruiken de controle kwijt zou raken. 🙂

 • Denise

  Hoi,

  Ik ben ook een “normaal iemand” maar wel lichamelijk beperkt, zit in een Electrische rolstoel. Heb toevallig vier maanden geleden een xtc pilletje geprobeerd waar ik alleen maar naar van werd en wen snuif cocaïne genomen. Gewoon om uit te proberen. De cocaïne was wel lekker maar ook niet geweldig. Ik heb niet zoiets van dat ga ik vaker doen, vins het ook zonde van mijn geld. Maar begrijp nu wel dat mensen verslaafd zijn aan cocaïne. Voor mij was het eenmalig. Maar dat waren de twee dingen die ik graag wilde proberen. Ben nu 33.

 • Marlies

  Wat dapper dat je dit deelt. Echt hoor! En je hebt het ook goed verwoord vind ik. Niet veroordelend, maar juist open en eerlijk.
  Zelf heb ik nog nooit drugs gebruikt, zelfs geen joint. Ik drink ook niet (meer, sinds ik 2 kleintjes heb), maar rook wel. Net als jij wil ik ook niet onder invloed zijn, als er 1 savonds wakker wordt wil ik niet met een drankadem boven hun bedje hangen. En zo lekker vind ik het niet eens, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *