Dry January challenge - 30 dagen zonder alcohol, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger
Mama & lifestyle

Dry January challenge – 30 dagen zonder alcohol

Het nieuwe jaar is de aftrap voor de jaarlijkse Dry January challenge. De bedoeling van deze uitdaging is om 30 dagen geen alcohol te drinken. Dry January is in 2013 in Engeland gestart om mensen bewust te maken van hun drinkgewoonten en te laten minderen met alcohol.

30 dagen zonder alcoholconsumptie opent je ogen, want de positieve gezondheidseffecten zijn na slechts een maand al enorm. Je krijgt een betere conditie, je concentratievermogen verbetert en je nachtrust wordt beter. Zelfs eventuele darmklachten verminderen of verdwijnen na het 30 dagen laten staan van de alcohol. Kortom: na de Dry January challenge realiseer je je dat overmatige drankconsumptie meer kapot maakt dan je lief is.

Droog staan versus alcohol misbruik

Voor mij is de Dry January challenge absoluut geen uitdaging. Ik sta namelijk bijna het gehele jaar droog. Alleen als ik uit eten ga, drink ik een wijntje, maar verder niet. Waarom? Ik heb gewoonweg geen behoefte aan het drinken van alcohol. Een kopje thee of glaasje water vind ik net zo lekker en lest voor mij beter de dorst dan een glas wijn. Saai, zul je misschien denken. Nou dan ben ik maar saai.

Liever saai dan wat ik het afgelopen jaar heb zien en horen gebeuren. Dan heb ik het niet over volwassenen die met mate een wijntje of een biertje drinken, maar over volwassenen die alcohol misbruiken. Die er trots op zijn meerdere flessen wijn achterover geslagen te hebben. Die het gore lef, ik heb er echt geen ander woord voor, hebben om met alcohol op achter het stuur te kruipen. Die daarmee zichzelf en andere weggebruikers de dood in kunnen jagen. En dan heb ik het hier dus over volwassenen en zelfs over volwassenen met kinderen. Zelfs volwassenen die met alcohol op een auto besturen met kinderen op de achterbank en dan vervolgens ontkennen dat ze met een slok op in de auto zijn gestapt. Het is gewoon misdadig. Zo’n ouder zou niet meer voor zijn/haar kinderen moeten mogen “zorgen”. Waar zijn we nu helemaal mee bezig? Moeten wij dit allemaal maar “normaal” vinden? Is alcoholmisbruik zo ingeburgerd in onze maatschappij?

Jongeren en alcohol

Leuk bedacht de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het mogen kopen van alcohol, maar iedereen weet dat dit een wassen neus is. Iemand van 16 heeft altijd wel een vriend of vriendin van 18+ die bereid is wijn en bier te kopen. En anders behoort het thuis indrinken nog altijd tot de andere opties. Thuis is er immers altijd wel drank voorhanden.

Waarom is de leeftijdsgrens in hemelsnaam 18 en geen 24 of 25 jaar? Je hersenen ontwikkelen zich immers tot de leeftijd van 24 jaar en iedereen weet toch dat alcohol een slechte invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen?

Wat jongeren tegenwoordig vaak doen is het combineren van energy drinks met het overmatig consumeren met alcohol. Door het drinken van energy drinks krijgen ze energie en voelen ze de negatieve effecten van alcohol niet. Hierdoor gaan ze gewoon verder met alcohol drinken en drinken ze nog meer dan dat ze anders, zonder energy drinks, zouden doen. En dit zijn echt geen jongeren van 24+.

Drank is een maatschappelijk geaccepteerde drug, maar als je het overmatig gebruikt, misbruikt, dan is het toch echt een harddrug met schadelijke gevolgen. Waarom zou je dan ook alcoholgebruik bij jongeren promoten? Zo zag ik op televisie bij een reportage over de Nieuwjaarsduik een stel meiden met een fles wijn in hun hand. Schandalig dat zij lachend en giebelend met hun puberale koppies en in hun hand een fles wijn op tv komen. Een stel pubers met alcohol hoort niet normaal te zijn. Hadden ze niet een leuk stel meiden of jongens kunnen filmen met een fles Spa in hun handen? Of waren die niet te vinden op het dichtbevolkte strand?

Stel zelf het goede voorbeeld voor je kind

Vaak wordt alcoholgebruik al met de paplepel ingegoten, want sommige papa’s vinden het heel stoer als hun zoontje een teugje uit hun bierflesje drinkt. Kijk eens naar mijn zoon, een echte jongen hoor je ze denken.

Alcohol is niet normaal en drank kan bij misbruik zelfs meer kapot maken dan je lief is. Natuurlijk ben ik er echt niet op tegen als een volwassene zo nu en dan een glaasje alcohol nuttigt. Waar het mij om gaat, is dat kinderen, want dat zijn pubers nu eenmaal, zich helemaal klem zuipen. Waarom? Om erbij te horen? Waarbij dan? Bij hun zogenaamde vrienden? Ik hoop zo dat mijn kinderen niet zo worden. Dat zij het niet nodig zullen vinden om te zuipen om erbij te horen.

En een goed voorbeeld begint toch echt bij jezelf. Bij ons volwassenen. Dus extra schandalig is het dan ook als volwassenen, en dan met name de betreffende volwassenen uit dit artikel, zich helemaal vol laten lopen met alcohol, zelfs in het bijzijn van hun jeugdige kinderen. Ik hoop maar dat deze kinderen een stuk wijzer zijn dan hun ouders. Wat dat betreft is de Dry January challenge zeker een goed initiatief om een stukje bewustwording op het gebied van alcoholconsumptie te creëeren.

Doen jullie mee aan de Dry January challenge? Vinden jullie dat kinderen al te jong in aanraking komen met drank en hoe gaan jullie zelf om met drank?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *