Een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Wat is beter voor het milieu?

Een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Wat is beter voor het milieu? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Al jarenlang hebben wij met Kerst een echte kerstboom staan. We kopen de kerstboom altijd na Sinterklaas, meestal zijn we rijkelijk laat en kopen we de boom vlak voor voor Kerstmis. Ongeacht hoe vroeg of hoe laat de kerstboom staat, op 1 januari ben ik de boom helemaal zat. Het eerste wat ik op Nieuwjaarsdag doe, is de ballen en lampjes uit de boom halen en de boom op straat leggen. Onze kerstboom is meestal de eerste boom die er dan ligt. De boom blijft er dan trouwens niet liggen, er zijn dan altijd kinderen die langslopen om kerstbomen in te zamelen. 

Kerstboom met kluit

Ook dit jaar zijn we weer laat met het kopen van een kerstboom. Ik heb wel een mini kerstboompje met kluit gekocht bij de supermarkt. Deze staat nu in een pot in onze woonkamer. Na Kerst willen we dit kleine boompje in onze voortuin planten. We hebben altijd gezegd dat we, wanneer we in een huis met een tuin zouden wonen, onze eerste kerstboom in de tuin zouden planten. We zijn pas verhuisd, dus dat gaan we zeker doen. Niet in de achtertuin, maar in de voortuin dus.

Echte kerstboom of kunstkerstboom?

De grote kerstboom die we gaan kopen, gaat niet de tuin in, maar belandt op Nieuwjaarsdag bij de container om opgehaald te worden. Eigenlijk best zonde om een kerstboom maar heel even neer te zetten en dan vervolgens weer weg te doen. Daarom en omdat ik het jaarlijkse gesleep zat ben, denk ik er weleens over na om een kunstkerstboom te kopen. Een kunstkerstboom kun je in gedeelten opzetten en afbreken en je hebt geen last van naalden. 

Dennengeur

Maar dan bedenk ik me weer dat een kerstboom “echt” moet zijn en niet van plastic. Niets gaat boven die heerlijke dennengeur, al zou je dit luchtje ook vast in een busje kunnen kopen. Dan toch liever een echte kerstboom. Ook al ben ik dan misschien duurder uit. Wanneer je een kunstkerstboom koopt, betaal je eenmalig een groot bedrag en daarna kun je jaren vooruit met zo’n boom. Bij een echte kerstboom moet je elk jaar tientallen Euro’s neerleggen voor een beetje boom. 

Wat is beter voor het milieu?

Een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Ik denk dat het iets persoonlijks is. Maar afgezien van je smaak of je budget, wat is nu beter voor het milieu? Is dat een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Olivier Honnay, professor conservatiebiologie van de KU Leuven, zegt in De Morgen dat je 20 jaar met je imitatieboom moet doorbrengen eer die zijn voetafdruk goedmaakt. Om een kunstkerstboom te maken is er aardolie nodig en daarnaast is een kunstboom moeilijk te recyclen. Bovendien worden kunstkerstbomen meestal gemaakt in China met energie die opgewekt wordt door vervuilende steenkool. Wanneer je de boom wegdoet, belandt deze meestal alsnog bij het afval. Kunstkerstbomen zijn dus niet goed voor het milieu. Daarnaast worden echte kerstbomen speciaal voor Kerst gekweekt, dus het is niet erg voor de natuur wanneer je voor een echte kerstboom kiest. Je kunt dus beter voor een echte kerstboom kiezen wanneer je een boom wilt die minder schadelijk is voor het milieu. 

Wat heb jij: een echte kerstboom of een kunstkerstboom? En waarom heb je voor een echte boom of een kunstboom gekozen?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *