Een auto leasen of kopen? De voor- en nadelen.

een auto leasen of kopen? de voor- en nadelen, mamalifestyleblog, mamablogger, mama onderneemt

Een auto leasen of kopen? De voor- en nadelen.

Ik voel me ineens heel oud nu ik dit opschrijf. Ik heb dit jaar al 21 jaar mijn rijbewijs. Na vier keer afrijden haalde ik op mijn 19e mijn rijbewijs. Direct na het behalen van het roze papiertje volgde mijn eerste eigen auto, een Fiatje. In al die jaren heb ik heel wat auto’s versleten. Het begon met kleine autootjes, maar vanaf het moment dat ik moeder werd koos ik voor typische gezinsauto’s. Op dit moment rijd ik in een stationwagon. Maar mijn auto is niet de enige auto die we hebben. Mijn vriend en ik hebben een heel wagenpark! Voor ons eigen bedrijf hebben we namelijk nog drie auto’s, bedrijfsbussen om precies te zijn. We kopen trouwens wel altijd occasions, omdat we nieuwe auto’s te duur vinden in aanschaf.

Maandelijks een vast bedrag & geen inbreng van spaargeld

Elk kwartaal zijn we voor alle vier de auto’s een behoorlijk bedrag kwijt aan autoverzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. Dat kan ook anders. Wanneer je een leaseauto rijdt bijvoorbeeld. Voor een vast bedrag per maand rijd je min of meer zorgeloos een nieuwe auto. Je hoeft niet je spaarrekening aan te boren voor de aanschaf (als je die al hebt natuurlijk). Elke maand weet je welk bedrag je kwijt bent aan je leaseauto. Financiële verrassingen zijn er eigenlijk niet. Is er een dure reparatie nodig? Geen nood! Want wanneer je een leaseauto rijdt zijn reparaties en onderhoud inbegrepen in het maandbedrag. Dit geldt ook voor onvoorziene reparaties. Wel kan er een eigen risico gelden.

Je leaseauto wordt niet van jou

Dit klinkt allemaal heel verleidelijk…. Ik zou het heerlijk vinden om mijn autokosten inzichtelijk te hebben en niet voor onverwachte en peperdure garagerekeningen op te hoeven draaien. Helaas kleven er aan het leasen van een auto ook nadelen. Het woord leaseauto zegt het eigenlijk al: je huurt de auto en bent of wordt geen eigenaar van de auto. Bij het aangaan van een leasecontract spreek je een bepaalde termijn af. Wanneer je bijvoorbeeld een leasecontract hebt van drie jaar betekent het niet dat je na drie jaar de auto in je bezit krijgt. Misschien dat je de auto wel voor een bepaald bedrag kunt overnemen, maar het leasen van een auto is dus wel degelijk anders dan het kopen van een auto met eigen geld of bijvoorbeeld via financial lease. In dat laatste geval koop je een auto met geleend geld, de auto is het onderpand en binnen een bepaalde termijn betaal je de auto af. Na de termijn is de auto afbetaald en van jou.

Geen opbouw van schadevrije jaren

Een ander nadeel van een auto leasen is dat de autoverzekering ook via de lease geregeld is. Nu is dat financieel natuurlijk heel prettig, maar het nadeel is dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Wanneer je na afloop van het leasecontract toch besluit een eigen auto te kopen, tellen de jaren dat je een leaseauto hebt gereden niet mee voor je no-claim korting. Tenzij je ook nog een andere auto reed die wel jouw eigendom was en die je wel zelf verzekerd had. Wanneer je alleen in je leaseauto hebt gereden en besluit een eigen auto te kopen, betaal je een hoger tarief voor je autoverzekering dan wanneer je tijdens de leasetermijn wel no-claim had opgebouwd. 

Te weinig of te veel gereden kilometers

Voor mij persoonlijk zou het leasen van een auto niet interessant zijn. Mijn auto staat namelijk vaker stil dan dat hij rijdt, omdat ik vanuit huis werk. Mijn ritjes met de auto blijven meestal beperkt tot het wekelijkse ritje naar de supermarkt, naar clubjes van mijn kinderen of naar mijn nieuwe huis. Het leasebedrag is gebaseerd op een bepaald aantal kilometers per jaar, meestal minimaal 10.000 kilometer. Ik durf een weddenschap met je af te sluiten dat ik nooit aan dit aantal kilometers kom. Terugbetaling van het aantal ongereden kilometers geldt niet bij het leasen van een auto, je betaalt voor het vooraf afgesproken aantal kilometers.

Of het leasen van een auto zakelijk gezien interessant voor ons is, is ook twijfelachtig. Zakelijk rijden we namelijk heel Nederland en België af voor opdrachten, dus maken we behoorlijk wat kilometers. Van tevoren kunnen we niet inschatten hoeveel ritjes we gaan maken en naar welke bestemming, dus we weten nooit van tevoren hoeveel kilometers we dat jaar zullen rijden. Bij het leasen van een auto moet je bij overschrijding van het aantal kilometers aan het eind van het jaar bijbetalen voor de extra gereden kilometers. Deze extra kilometers zijn meestal duurder dan de inbegrepen kilometers.

Een lagere hypotheek

Overweeg je een auto te leasen en heb je verhuisplannen? Wanneer je een leaseauto hebt en een huis wilt kopen, kan het zijn dat de bank of hypotheekadviseur je een lagere hypotheek verstrekt. In dat geval is het dus misschien wel verstandiger om een auto te kopen in plaats van te leasen. Tenzij je genoeg inkomen hebt en het bedrag wat in mindering wordt gebracht op het bedrag wat je aan hypotheek kunt krijgen jouw verhuisplannen niet in de weg staat, oftewel wanneer je ook met een lagere hypotheek jouw droomhuis kunt kopen.

Een auto leasen of kopen?

Nu doe ik in dit artikel wel heel veel nadelen uit de doeken, maar een leaseauto heeft dus zeer zeker ook voordelen. Je weet elke maand wat je financieel kunt verwachten en hebt geen omkijken naar onderhoud en verzekeringen. Weeg voor jezelf alle voor- en nadelen af en kijk ook naar de langere termijn. Besluit je toch zelf een auto te kopen en niet te gaan leasen, oriënteer je dan vooral op autoverzekeringen. Ga na welke autoverzekering op jouw auto het beste van toepassing is. Wil je alleen een WA verzekering of wil je ook de schade aan je eigen auto verzekeren? Gelijk je autoverzekering vergelijken en afsluiten kan heel eenvoudig online bij Centraal Beheer, op deze site zie je ook direct je premie. Check uiteraard ook of de auto die je op het oog hebt regelmatig onderhouden is, zit er bijvoorbeeld een onderhoudsboekje met kopiefacturen bij de auto? Is de tellerstand logisch? Koop je de auto van een particulier of van een autobedrijf? Ga in het laatste geval na of en hoe lang je garantie hebt. Een auto leasen of kopen: er komt heel wat bij kijken, dus laat je zo goed mogelijk informeren en denk goed na wat je besluit.

In wat voor auto rijd jij? Een eigen auto of een leaseauto?  En waarom heb je hiervoor gekozen?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

#MLBsamenwerking

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *