Een linkruil doen als blogger?

een linkruil doen als blogger, mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf

Laatst ontving ik per mail een verzoek voor een linkruil. Een linkruil kan interessant zijn, omdat het wat nieuwe bezoekers kan opleveren. Wanneer mijn site vermeld wordt op een andere site levert dat niet alleen extra verkeer op, maar heeft dit ook invloed op de Google zoekresultaten. Wanneer iemand bijvoorbeeld een artikel schrijft over mamabloggers of over moeders met een eigen bedrijf en hierin mijn blog inclusief URL vermeldt, kan dit een positieve invloed hebben voor Google. Google ziet dit namelijk als een aanbeveling voor mijn blog.

Wanneer er alleen een linkje zonder bijbehorend artikel lukraak ergens op de site wordt vermeld, bijvoorbeeld in de sidebar, kan Google dit beschouwen als een onnatuurlijke link en daar houdt Google niet van. Dit kan een negatieve invloed hebben op je rankings sinds de Penguin Update die Google in 2012 lanceerde. Google maakt hierbij onderscheid tussen natuurlijke links en linkspam. Hoe aantrekkelijk linkruil misschien ook klinkt, houd in je achterhoofd dat Google je mogelijk afstraft hiervoor en dat jouw blog misschien keldert in de zoekresultaten.

Bedenk ook wat voor relatie de website van de andere partij heeft met jouw website. Zijn beide websites gericht op hetzelfde vakgebied? Dan zou het vermelden van een link een positieve invloed kunnen hebben. Is de site van de ander een kwalitatief goede website of bevat deze maar weinig inhoud die misschien ook nog eens sterk verouderd is? Hoeveel andere links staan er op de andere website? Allemaal zaken om goed over na te denken voordat je een linkruil met iemand aangaat. Het belangrijkste is dat linkruil een toegevoegde waarde heeft voor jouw site en dat je niet door Google wordt afgestraft.

Ik ben zelf erg voorzichtig met linkruil. Ik richt mij liever op natuurlijk verkeer naar mijn blog, tenzij een ander mijn blog in een artikel noemt. Met wat redactionele aandacht of free publicity is niks mis. Het grote nadeel vind ik niet alleen dat je door linkruil (of linkspam zoals Google dat ziet) kunt dalen in de zoekresultaten, maar dat ik zelf ook een uitgaande link op mijn blog moet plaatsen. En dat vind ik zelf niet echt natuurlijk en dat voelt niet fijn. Wanneer de site raakvlakken heeft met mijn blog, zou ik het plaatsen van een link misschien kunnen overwegen, maar dan alleen  in een inhoudelijke blog en niet bijvoorbeeld in de sidebar.

Hoe kijk jij aan tegen linkruil? Plaats jij weleens links op jouw site en laat jij links naar jouw blog plaatsen op andermans site? Laat het me weten bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *