Verkeerde opleidings- en beroepskeuze en beroepen die ik dolgraag had willen uitoefenen. Als tiener heb ik helaas de verkeerde opleidingskeuze gekozen. Nu pas weet ik wat ik echt leuk vind. Voor welke beroepen had ik beter kunnen kiezen? mamablog, mamablogger, lifestyleblog, lifestyleblogger
Mama & lifestyle

Een verkeerde opleidings- en beroepskeuze & beroepen die ik dolgraag had willen uitoefenen

Als kind was ik altijd bezig met het schrijven van verhalen. Rond mijn puberteit raakte deze hobby in het slop en vergat ik blijkbaar wat ik nu echt leuk vond. Ik deed zat leuke dingen daar niet van. Aan winkelen, uitgaan en lol trappen met mijn vriendinnen besteedde ik maar al te graag al mijn vrije tijd. Maar schrijven was duidelijk naar de achtergrond verschoven.

Toen ik op de HAVO een beroepsopleiding moest kiezen, ging ik flink de mist in. Ik koos voor een toeristische opleiding, omdat ik absoluut niet op kantoor wilde werken en geen 9 tot 5 baan wilde hebben. Toen ik na mijn opleiding als receptioniste aan de slag ging bij een hotel maakte ik heel wat mee. Het was echt een super leuke job, zolang ik vrijgezel was. Bijna elk weekend en elke feestdag moest ik werken, maar dat vond ik helemaal niet erg.

Tot het moment dat ik mijn vriend, nota bene bij dat hotel, leerde kennen en binnen twee maanden al met hem ging samenwonen. Wanneer ik na een avonddienst thuiskwam, lag hij al te slapen en ’s ochtends was hij al naar zijn werk wanneer ik ontwaakte. En als ik een vroege dienst had, was ik al voor dag en dauw de deur uit, nog voordat hij wakker was. En dan moesten we elkaar in het weekend dus ook meer dan regelmatig missen. Dat beviel me helemaal niet. Ik hield het dan ook snel voor gezien bij het hotel. Daarna werkte ik nog een jaartje bij een reisbureau, maar daar miste ik persoonlijk echt de uitdaging. Ook daar was ik dus heel snel weg.

Baan zonder passie

Wat volgde was een loopbaan als secretaresse/management assistent/directiesecretaresse/office manager of hoe je die functie ook noemen wilt. Een leuke functie waar ik veel plezier aan beleefde. Alhoewel ik een echte regeltante ben en organiseren dus in mijn bloed zit, waren niet alle werkzaamheden die ik moest uitvoeren echt mijn passie. Per functie en bedrijf verschilde het takenpakket en soms miste ik wel iets in mijn baan. Ik moet toegeven dat ik niet in alle management ondersteunende functies die ik heb vervuld mijn ei kwijt kon. Mijn passie, mijn creativiteit.

Maar van sommige functies denk ik juist achteraf: had ik deze maar niet opgegeven, was ik maar gebleven. Maar ook al vond ik deze banen nog zo leuk en had ik deze heel graag willen behouden, het was gewoonweg of een hele opgave vanwege de lange reistijd of onmogelijk vanwege het aantal uren. Bij mijn laatste baan wilde ik bijvoorbeeld na mijn zwangerschapsverlof het aantal werkdagen wijzigen van vijf naar drie en dat was in die functie helaas niet mogelijk.

Verkeerde opleidings- en beroepskeuze en beroepen die ik dolgraag had willen uitoefenen. Als tiener heb ik helaas de verkeerde opleidingskeuze gekozen. Nu pas weet ik wat ik echt leuk vind. Voor welke beroepen had ik qua interessesbeter kunnen kiezen? mamablog, mamablogger, lifestyleblog, lifestyleblogger

Verkeerde opleidingskeuze & advisering van/als ouders

Toen ik als puber een beroepsopleiding “moest” kiezen, heb ik niet echt advies gehad. Ik heb bijvoorbeeld geen diepgaande gesprekken gehad met mijn ouders. Zij hadden mij misschien nog kunnen vragen of ik echt wel zeker wist dat ik deze opleiding wilde doen. Zij hadden mij wellicht eraan kunnen herinneren dat ik vroeger altijd uren op mijn kamertje zat om te schrijven en mij kunnen vragen waarom ik daar niets mee deed. Maar goed, het is natuurlijk ook eigen schuld dikke bult natuurlijk. Wat ik wel weet, is dat wanneer mijn kinderen een beroepsleiding gaan kiezen, ik een aantal goede gesprekken met mijn kinderen hierover ga voeren. Juist omdat ik een verkeerde opleiding heb gekozen. En misschien laat ik ze ook een beroepskeuze test doen, al zegt zo’n test misschien ook niet alles. Ik denk dat het belangrijkste is om naar je kind te kijken. Zo is mijn dochter altijd bezig met tekenen. En met haar zeven jaar tekent ze al zo ontzettend mooi. Als tekenen haar passie is, hoe zonde is het als ze daar niets mee zou doen? Hoe mooi zou het zijn als zij met haar hobby later haar geld zou kunnen verdienen?

Op latere leeftijd een deeltijd opleiding volgen

Vlak voordat ik mijn eerste kindje kreeg, heb ik een deeltijd HBO opleiding communicatie gedaan, omdat ik dacht dat PR en communicatie wel iets voor mij zou zijn. Mijn deeltijd opleiding volgde ik naast mijn fulltime baan. Van maandag tot en met vrijdag werkte ik, op zaterdag ging ik naar school en in de avonduren maakte ik huiswerk. Een pittige combinatie, maar wel te doen. Ik behaalde mijn diploma en kort daarna werd ik zwanger en startte ik samen met mijn vriend een eigen bedrijf. Van het opbouwen van een carrière in de PR en communicatie kwam niets meer terecht. Op zich ben ik hier niet zo rouwig om, want alhoewel ik het stukje communicatie als in het schrijven van teksten en het organiseren van evenementen helemaal te gek vind, spreekt het maken van communicatieplannen mij wat minder aan. Waarschijnlijk omdat ik hier onervaren in ben. Sommige werkzaamheden die ik voor ons bedrijf doe, hebben te maken met PR en communicatie, maar dat is natuurlijk op een heel kleine schaal.

Welke beroepen passen qua interesses beter bij mij?

Sinds ik niet meer voor een baas werk, maar een eigen bedrijf run, heb ik mij meer op andere vlakken kunnen ontwikkelen. Ik ben creatiever bezig dan toen ik nog in loondienst werkte. En sinds ik blog, geef ik ook gehoor aan mijn drang om te schrijven. En hoe langer ik blog, hoe fijner ik het vind om te schrijven en hoe vrijer ik mij erbij voel. Ik ben erachter gekomen dat ik iemand ben die graag creëert. Ik vind het geweldig om foto’s te bewerken en om video’s in elkaar te zetten. Jammer dat ik dit inzicht nog niet had toen ik tiener was en voor die moeilijke opleidingskeuze stond. Beroepen waarbij ik veel meer in mijn element was geweest en waar ik mij beter voor had kunnen laten opleiden zijn:

 • schrijver/journalist: deze noem ik niet voor niets als eerst, want dit is echt mijn grootste passie. Vroeger zat ik urenlang op mijn ouderwetse typemachine verhaaltjes te typen. Heerlijk vond ik het om mijn fantasieën om te zetten in teksten. Jarenlang heb ik niet meer geschreven, totdat het vorig jaar bij mij behoorlijk begon te borrelen. Ik heb er wel niet mijn beroep van kunnen maken, maar ik ben ontzettend blij dat ik heerlijk elke dag kan schrijven voor mijn blog. Dat geeft mij zo ontzettend veel voldoening. Daar doe ik het voor. Ik heb mijn droom dus toch een klein beetje waar kunnen maken.
 • websitebouwer: ik vind het niet alleen heerlijk om bezig te zijn met mijn eigen website, maar ook om te knutselen met onze zakelijke website. De liefde voor het maken van websites ontstond ergens in 2004 toen ik gevraagd werd een intranetsite te maken voor het bedrijf waar ik voor werkte. Ik had nul ervaring, ik had enkel een map van Frontpage (oubollig hè?). Ik zou één dag op Frontpage cursus gaan en zo ijverig als ik was/ben, nam ik alvast de inhoud van de map door. Toen ik op cursus kwam, bleek dat ik mezelf alles al eigen had gemaakt door de map uitvoerig door te nemen. Sindsdien ben ik heel graag bezig met alles wat met websites te maken heeft. Het ontwerpen, het bewerken van foto’s, het schrijven en vooral ook de technische uitdagingen, want die zijn zó leerzaam. Ik begon met Publisher, daarna ging ik voor de zakelijke website aan de slag in Weebly en toen ik vorig jaar mijn blog begon, ging er een wereld voor mij open in WordPress. Op het gebied van het maken van websites kom ik nu dus met een zakelijke website én met mijn blog aardig aan mijn trekken dacht ik zo.
 • evenementenorganisator: toen ik bij L’Oréal werkte, organiseerde ik de meest dynamische evenementen. Dit deed ik naast mijn management ondersteunende taken. Hoe gaaf had het mij geleken om alleen maar met het organiseren van evenementen bezig te zijn? Mij hier volledig op te kunnen focussen en de mooiste en best geplande evenementen in elkaar te zetten? Evenementenorganisator zal ik niet meer worden, want het is best een veeleisende en onregelmatige baan. Een baan die misschien lastig te combineren is met de zorg voor twee kinderen.

Doe jij het werk dat jij het liefste wilt doen? En is het ook de baan waar je voor opgeleid bent of heb jij een carrière switch gemaakt? Of twijfel jij nog wat jij nu echt het leukste vindt om te doen? Waar jouw passie ligt? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

4 Reacties

 • Josan

  Momenteel ben ik even thuis. Maar het is wel iets wat mij bezighoudt voor als ik ga solliciteren. Te vaak heb ik mee gemaakt dat de baan tegenviel. De dingen in sollicitatiegesprek rooskleuriger werden gepresenteerd dan het in werkelijkheid is. En dan heb ik het nog niet eens over de sfeer maar in sommige gevallen was de apparatuur waar ik mee moest werken ernstig verouderd…en dan willen ze er wel topprestaties mee….

 • Martine

  Ik ben momenteel ook even thuis. Na bijna 16 jaar op een reisbureau gewerkt te hebben, heb ik in maart besloten om mijn baan op te zeggen. Het werk gaf me geen voldoening meer en ik voelde de laatste jaren de druk alleen maar toenemen. Achteraf had ik nooit meer gekozen voor een toeristische opleiding maar een bredere studie met meer keuzemogelijkheden. Net als jij ga ik dit later met mijn eigen kinderen anders aanpakken. Nu ben ik aan het bedenken wat ik wel zou willen doen in de toekomst maar vind dit nog best lastig. In de tussentijd geniet ik wel volop van de extra tijd met mijn 2 meiden!

 • tineke

  Oh, wat een herkenbaar probleem. Ik merk het nu bij mezelf, na zoveel jaar thuis moet je voor alle banen omscholen. Ik had op mijn 15e toen ik klaar was met de mavo geen idee wat ik wilde worden en ik wilde het liefst ook niet te veel leren want daar was ik niet zo goed in. Ik ben toen op een of andere manier op het leerlingstelsel bloemschikken terecht gekomen. Ik vond het leuk, maar was geen talent. Toen mijn oudste dochter een half jaar was ben ik gestopt. Nu wil ik weer werken en ben begonnen bij een bloemenwinkel, maar ik mis 10 jaar ervaring en creativiteit. Voor andere banen moet ik een hele omscholing doen. Mijn dochter zit nu in VMBO 3 en heeft ook nog geen idee. Ze gaat wsch Havo doen nog als ze het vmbo klaar heeft als het lukt om die keuze uit te stellen.. Want wat zijn ze nog jong om een keuze voor het leven te maken..

 • Hélène

  Na een studie Communicatie te hebben afgerond dacht ik: ‘hier nooit een baan in’. Ik wilde ook graag journalist en schrijver worden en ik heb dat gewoon gedaan. Geld verdienen met domme studentenbaantjes en verder elke seconde vrije tijd die ik had steken in vrijwilligerswerk bij de lokale omroep. Daar leerde ik alles, ik heb echt gebeuld. Het duurde niet lang tot ik via die weg meerdere topbanen in de journalistiek bereikte. Zonder bachelor of master in de journalistiek dus. Als je het echt wil, talent hebt en bereid bent offers te brengen, is veel mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *