mamablog, lifestyleblog, mama lifestyle blog, Als moeder met een eigen bedrijf en zonder collega's leid ik een eenzaam bestaan. Misschien dat een parttime baan een oplossing is? Moeder met eigen bedrijf, eenzaam
Mama & lifestyle,  Mama onderneemt / werkt

Ik voel me soms eenzaam

Een eigen bedrijf hebben lijkt fantastisch. En dat is het voor een deel ook zeker. Het is heerlijk om je eigen baas te zijn en zelf je werk in te kunnen delen. En als je een gezin hebt dan kun je met een eigen bedrijf goed de zorg voor je kinderen combineren. Ik kan zelf mijn kinderen uit school halen, mijn kinderen hoeven in de schoolvakanties niet naar de buitenschoolse opvang en wanneer één van mijn kinderen ziek is dan kan ik hem/haar thuis houden zonder dat ik een dag vrij moet vragen aan mijn leidinggevende. Het klinkt allemaal heel mooi, maar toch heeft het hebben van een eigen bedrijf ook een keerzijde, in ieder geval voor mij. En dat is de eenzaamheid die ik soms voel, omdat ik als ondernemende moeder geen collega’s heb.

Werken in loondienst met collega’s

Voordat mijn vriend en ik ons eigen bedrijf startten, werkte ik al 10 jaar voor een baas. In die 10 jaar heb ik voor meerdere werkgevers gewerkt en met verschillende collega’s. Op maandag gezellig het weekend doornemen met je collega’s, koffie halen voor elkaar, samen lunchen, overleggen, vergaderen. Het zit er voor mij niet in als zelfstandig ondernemer. Het gevoel deel uit te maken van een groep, een gevoel van saamhorigheid hebben. Dat gevoel dat bijdraagt aan je identiteit. Dat gevoel mis ik het ene moment sterker dan het andere moment.

Alleen werken als ondernemer

Als zelfstandig ondernemer werk ik al zeven jaar alleen. Zonder collega’s om mij heen. De eerste jaren had ik er geen last van, maar ik merk dat ik het de laatste jaren soms als een gemis beschouw dat ik geen collega’s heb. Dat mij steeds vaker een gevoel van eenzaamheid bekruipt. Dat ik, ondanks dat ik genoeg te doen heb voor mijn bedrijf, toch uitkijk naar parttime vacatures.

Parttime baan combineren met eigen bedrijf

Wat dan volgt is een emotionele worsteling met mezelf. Zou een parttime baan wel te combineren zijn met mijn werk voor het bedrijf? Verzuip ik dan niet net als zes jaar geleden toen ik ook parttime werkte naast mijn bedrijf? Stagneert de groei van mijn bedrijf dan? Wat zijn de consequenties voor mijn gezin? Heb ik dan niet nog minder tijd om met mijn kinderen door te brengen? En kan ik die tijd dan wel benutten om aandacht te besteden aan mijn kinderen of ben ik dan aan het werk voor mijn bedrijf of bezig met het huishouden waar ik dan ook minder tijd voor heb? Het blijft een voortdurende tweestrijd waar ik maar niet uit lijk te komen.

Waarom ik nú de knoop moet doorhakken

Ondertussen tikt de klok door en met het verstrijken van de jaren word ik elk jaar ouder. Iets wat niet in mijn voordeel is bij het solliciteren. Nu met mijn 37 jaar op de teller is het voor mijn gevoel hét moment om knopen door te hakken. Hoe slecht ik hier ook in ben. Voor mijn gevoel is het nu of nooit. Als ik ooit weer gezelschap wil hebben van collega’s dan is dít het moment om mijn ogen open te houden voor vacatures.

Twijfel

Maar door alle kanttekeningen slaat dan toch weer de twijfel toe en vraag ik mezelf af of ik echt wel zo eenzaam ben, of de nadelen niet zwaarder wegen dan mijn gevoel en of ik het hebben van collega’s – na het jarenlang gebrek ervan – niet teveel romantiseer. Het rooskleuriger maak dan het is. Zo blijven mijn gevoelens alle kanten op deinzen en ondertussen blijf ik mij met vlagen eenzaam voelen.

Voel jij je ook weleens eenzaam? Heb jij net als ik een eigen bedrijf en geen collega’s en hoe ervaar jij dit? Werk jij in loondienst en heb jij leuk contact met collega’s en voel jij je absoluut niet eenzaam? Of ben jij thuisblijfmoeder en voel jij je af en toe ook alleen? En als jij je eenzaam voelt of voelde welke stappen heb jij ondernomen of ga jij zetten om van dit nare gevoel af te komen? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto: Pixabay

9 Reacties

 • Mathiske's mama blog

  Ik ben nu thuis en voel me inderdaad wel ns eenzaam. Gelukkig zijn er genoeg vrienden waar ik iets gezellige mee kan doen, maar er zijn ook weken bij dat ik maar in mn eentje zit te zitten. Wat eerlijk dat je dit zo schrijft! Mag ik vragen wat voor bedrijf je hebt?

  • info@mamaonderneemt.nl

   We hebben een bedrijf in coatings. Wij coaten o.a. zwembaden en waterglijbanen. Mijn vriend doet samen met ons personeel het uitvoerende werk en ik zit op kantoor.

 • Tessa

  Ik snap je gevoel goed. Als thuisblijfmoeder mis ik ook echt contact met collega’s. Als ik weer aan het werk ga t.z.t wil ik ook zeker weer in een team werken. Op dit moment probeer ik op andere manieren aan mijn portie sociale activiteiten te komen; vriendinnen, familie, kerk en vrijwilligerswerk dragen daaraan bij. Op zich kan ik heel goed alleen zijn en ben ik eigenlijk wel een beetje een einzelganger dus daar scheelt. Maar ik mis het soms ook hoor, die werkvloer met collega’s.

  • info@mamaonderneemt.nl

   Bij mij helpt vrijwilligerswerk ook wel. Ik ben er niet dagelijks mee bezig en zie de mede bestuursleden niet vaak, maar als we samen zijn is het erg fijn. Dat geeft me een goed gevoel. Gelukkig morgen weer een bestuursvergadering ☺

 • Jeannette Rijks

  Ha mamma’s! Als pionier op het gebied van eenzaamheid werk ik al ruim vijftien jaar alleen. Je verhaal herken is, misschien wel als geen ander, omdat ik niet alleen uit ervaring spreek, maar ook vanuit wetenschappelijke hoek snap hoe het werkt, met die eenzaamheid.
  Maar eerst: ga alsjeblieft niet part-tmie werken, tenzij je echt geen ambitie hebt om je eigen bedrijf te hebben/houden.
  En twee: dank je wel voor je inspiratie, ik ga meteen een speciaal artikel schrijven voor mensen als jij, op mijn eigen blog.
  Drie: eenzaamheid is niet zo maar een gevoel waar je wel aan zou moeten wennen. Eenzaamheid is een killer, dus jouw gevoel waarschuwt je niet voor niets. Je moet er dus echt wel serieus iets aan doen. Wat je eerst moet doen is je afvragen wat je liever wilt: zelfstandig ondernemer zijn of een baan hebben, los van dat gevoel van eenzaamheid. En als je kiest voor ondernemerschap, dan moet je dit weten: mensen hebben vaste patronen van verbinding nodig, met mensen die voor hen belangrijk zijn en omgekeerd.
  Dus die wederkerigheid en vaste patronen zijn belangrijk. Daarom is het misschien wel een idee om je aan te sluiten bij een ondernemersnetwerk in jouw buurt, of naar de open coffee bijeenkomsten te gaan. Zoek mensen die een vergelijkbaar leven hebben als jij, dat geeft een band. En zorg voor vaste tijdstippen waarop je elkaar ziet, dat maakt het makkelijk het ritme vast te houden, ook in de periode dat je nog niet zo veel voor elkaar betekent. Zo smeed je banden van mensen die elkaar ondersteunen, alleen al door er voor elkaar te zijn. We hebben het allemaal nodig!
  Onderschat het niet, kijk maar eens op de website hoe groot het probleem van eenzaamheid is… http://www.eenzaamheid.info
  Enne… hou vol!
  Jeannette

  • Yneke

   Jeannette, wat een waardevolle reactie! Die tip om aan te sluiten bij bijvoorbeeld een ondernemersnetwerk is ook een hele goede denk ik. Moet natuurlijk bij je passen, maar baat ’t niet, schaadt ’t niet. Ik werk bij een uitzendbureau en sluit geregeld aan bij dit soort netwerken, ze zijn volgens mij overal wel te vinden.

   En Daniëlle, wat een mooi, open artikel. Ik zou júist graag zelfstandig willen ondernemen en m’n parttime baan op den duur opzeggen. Ik heb leuke collega’s, dus die zou ik zeker missen. De vrijheid weegt daar voor mij op dit moment echter niet tegen op. Daarnaast werk ik ook graag alleen, maar af en toe even je ei kwijt kunnen is ook heel fijn. Je kunt elkaar vaak ook weer energie geven (als je fijne collega’s hebt ;-)). Ik ben benieuwd naar je vervolg-acties!

 • Marion

  Ik werk ook vanuit thuis en ik mis ook dan collega’s. Daarnaast vind ik het soms moeilijk om structuur aan te brengen en om niet doorlopend met mijn werk bezig te zijn en op iedere mail te reageren.
  Maar het heeft ook veel voordelen zoals jij noemt in je leuke blog.

  • info@mamaonderneemt.nl

   Bij mij gaat het zakelijke ook ’s avonds en op “vrije” dagen door. Enige scheiding tussen zakelijk en privé is er inderdaad niet echt. Ondernemen heeft zeker veel voordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *