Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Ik woon al ruim 20 jaar op mezelf, maar pas sinds dit jaar heb ik voor het eerst een tuin. Groene vingers heb ik nog niet, het gevoel voor het goed verzorgen van planten moet zich nog ontwikkelen. Maar ik merk wel hoe leuk ik het vind om in mijn tuin bezig te zijn. Ik vind het heerlijk om in de aarde te wroeten en nieuwe plantjes neer te zetten, onkruid te trekken en het gras te maaien. Af en toe verplaats ik een plantje en zet ik er een ander plantje voor terug om een mooiere compositie te krijgen.

Bijen, vlinders & afwatering

Mijn voorkeur gaat uit naar planten die bijen en vlinders trekken en ik ben helemaal gek van lavendel. Wat ik ook per se in mijn tuin wilde hebben, was gras. Wij hebben grote betontegels laten leggen, maar ik wilde niet alleen maar tegels in mijn tuin. Ik vind dat ten eerste niet mooi staan, je krijgt dan één grote betonvlakte, en ten tweede is gras beter voor de afwatering. Ik heb gelezen dat gras in je tuin ook nog eens beter is voor je border, omdat er dan meer vocht in de grond zit en dat is weer goed voor je beplanting.

Graszoden

Voordat wij onze tuin gingen aanleggen, waren er rondom borders. Er was maar heel weinig zitruimte. Wij hebben nu twee terrassen gecreëerd waar je kan zitten. Zo heb je altijd een schaduw- en een zonplek om te zitten. In het midden hebben we graszoden. Deze hebben wij kant en klaar gekocht. We hebben eerst de ondergrond geëgaliseerd en daarna de graszoden neergelegd. Na het leggen, heb ik de eerste twee weken het gras meerdere keren per dag besproeid. Ik merkte dat het gras al heel snel vast zat aan de ondergrond. Na twee weken ging ik het voor het eerst maaien en nu maai ik het gras twee keer per week. Een klusje wat ik echt leuk vind om te doen. 

Overzicht van mijn tuin:

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Planten in mijn border:

In onze nieuwe tuin hebben wij nog maar één border. Maar wel een grote border die bijna de hele lengte van de tuin beslaat. In de border staan al heel wat planten en verder hebben we ook nog twee struiken en twee bomen. 

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Linkerkant van de border met een Japanse roos, munt plantjes en de lijsterbes boom.

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Japanse roos (Camellia japonica). Helaas zijn de bloemen al een beetje verwelkt, maar tot voor kort waren de bloemen echt prachtig. Er zitten nog een paar knoppen in die nog moeten uitkomen, dus er zullen vast weer mooie bloemen aankomen.

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Munt plantjes (Menta marocchina). Ik ben gek op munt thee en eerst had ik munt plantjes in pot, maar nu mijn tuin aangelegd is, heb ik munt plantjes in de border.

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Het midden gedeelte – het grootste gedeelte – van mijn border met lavendel, vlambloemen, een rhododendron en een laurier struik. 

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Lavendel plantjes: lavendel Toscane. Ik ben dus helemaal gek op lavendel en heb meer dan 10 lavendel plantjes in mijn tuin. Lavendel doet me denken aan Frankrijk, het ruikt heerlijk en het is goede beplanting voor de bijen. 

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Vlambloemen. Ik heb twee soorten vlambloemen in mijn tuin: Phlox subulata Emerald Cushion Blue en Phlox subulata Fort Hill. Ik heb gelezen dat vlambloemen nachtvlinders aantrekken, daarnaast ziet deze plant er natuurlijk super gezellig uit in de border.

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Lavendel planten: lavendel Felice. Deze heb ik afgelopen week geplant en deze moeten nog uitkomen. Behalve de lavendel Toscane en Felice heb ik ook nog lavendel plantjes van het type Fantasia easy purple in de border. 

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

De tweede vlambloem. 

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Rhododendron. Toen ik deze plant kocht, zaten er alleen nog knoppen aan en nu zitten er prachtige bloemen aan. Deze plant is nu nog heel erg klein, maar zal een stuk groter worden. 

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Skimmia’s. Het is haast niet te zien dat dit skimmia’s zijn, want ik heb ze pas gesnoeid. Er komen nu nieuwe takjes en blad aan. 

Waar heb ik op gelet bij het kopen van planten? 

Bij het kopen van de planten heb ik erop gelet dat de planten op een zonnige plaats mogen staan. Onze border staat namelijk een groot deel van de dag in de zon. De lavendel planten worden wat hoger en de vlambloemen gaan kruipen. De Japanse roos en de rhododendron kunnen groot worden en moeten gesnoeid worden. De Japanse roos en de rhodendendron heb ik links en rechts gezet en daar tussenin heb ik de andere planten gezet. 

Bomen en struiken in mijn border:

De bomen en struik in onze border stonden er al toen we het huis kochten. We zijn er echt ontzettend blij mee.

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Lijsterbes. Deze boom staat pal voor ons keukenraam, dus ik heb altijd een mooi uitzicht. Nu is de boom groen, pas zat er nog een prachtige, witte bloesem in. In het najaar komen hier oranje besjes in waar vogels dol op zijn. Op dit moment hebben we zelfs een vogelnest in de lijsterbes. Vroeger zei ik al: als ik een tuin heb, wil ik er een boom in. Dat is goed gelukt. Ik vind een boom een tuin echt een mooie uitstraling geven, het is goed voor de dieren en je hebt een natuurlijke parasol. 

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Laurier. Tot voor kort zat hier een witte bloesem in. In deze struik zitten heel veel bijen. Deze laurier is een mooie, groene afscheiding tussen onze tuin en die van onze buren.

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Hulst. Ik kon deze struik niet goed op de foto krijgen, maar in het echt is deze hulst nog veel mooier. 

Mijn eerste tuin & voor het eerst tuinieren, mama lifestyle blog

Sierappel. Ook in deze boom zat pas nog een mooie bloesem, maar deze is nu weg en nu zit er alleen maar blad in. In het najaar komen er kleine, gele appeltjes in de boom. Vogels zijn dol op deze appels, wij iets minder, want onze tuin ligt altijd bezaaid met appeltjes. Toch vinden we het een mooie boom.

Onze tuin is qua meubilair nog niet af, maar qua beplanting bijna wel. Ik wil nog een paar potten met klimplanten tegen de schutting aan zetten. Persoonlijk houd ik namelijk helemaal niet van schuttingen, dus die wil ik het liefst wat wegwerken. Ik kijk er nu al naar uit om heerlijk in mijn tuin te zitten, een boekje te lezen en gezellig samen te eten met mijn gezin. 

Geniet jij ook zo van je tuin en houd jij ook van tuinieren? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *