Een festival bezoeken met je kind of zwanger naar een festival? Niet doen!

Een festival bezoeken met je kind of zwanger naar een festival? Niet doen! mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Toen ik nog geen kinderen had, bezocht ik wel eens met mijn vriend een festival. Lekker overdag en ’s avonds dansen, genieten van de vette beats en niet ver na middernacht mijn bedje weer induiken. Stukken beter dan een hele nacht doorhalen. Het nadeel is wel dat zo’n festival letterlijk het water in kan vallen en dat wanneer het met bakken uit de hemel komt het echt niet fijn is om door de blubber te banjeren. Sinds ik moeder ben, heb ik geen festival meer bezocht. Echt heel erg jammer vind ik het niet, want ik mis het uitgaan niet en ik heb ook geen zin om mijn kinderen ergens onder te brengen zodat ik kan gaan feesten.

Een festival bezoeken met je kind of zwanger naar een festival? Niet doen! mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Je kind meenemen naar een festival

Toch zijn er heel veel ouders die elk jaar wel één of meerdere festivals bezoeken. Er komen steeds meer leuke festivals bij – voor ieder wat wils – en je kunt zelfs je kind meenemen naar zo’n feest. Je hoeft niet meer bij je ouders te leuren voor oppas, want de kinderopvang is te vinden op het festivalterrein of je kind feest gewoon gezellig met je mee. Wel met gehoorbescherming, zoals oordopjes of een koptelefoon, op natuurlijk. Top geregeld toch?

Niet dus! Koptelefoons of oordopjes kunnen verschuiven in het oor van je kind waardoor het oor niet goed wordt afgesloten. Het geluid wordt met gehoorbescherming 15 tot 20 decibel gedempt, terwijl het geluid uit de boxen op het festivalterrein maar liefst rond de 100 decibel ligt. Audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent vertelt dat het kinderoor tot 15 jaar nog in volle ontwikkeling is, dat kinderen evenveel geluid incasseren in hun kleine oren en dat ze dus een stuk gevoeliger zijn voor schade dan ouder mensen. Ook zegt hij dat geluid je kleintje niet alleen bereikt via zijn/haar oor, maar ook via het lichaam door trillingen.

Op de verpakking van gehoorbescherming staat meestal aangegeven tot hoeveel decibel het apparaat beschermt, maar hoe geloofwaardig is de vermelding op de verpakking? Wordt het soms niet rooskleuriger weergegeven op de verpakking? Je kunt je kindje gerust meenemen naar een festival, maar niet langer dan een paar uur en uiteraard met gehoorbescherming. Ga dan wel af en toe weg van het lawaai en zoek een wat rustigere plek op om bij te komen.

Zwanger naar een festival

Wat voor kleine kinderen en baby’s geldt, geldt ook voor baby’s in de buik. De oren van je ongeboren baby zijn al na drie tot vier maanden zwangerschap ontwikkeld en de buikwand houdt het lawaai niet tegen. Door het lawaai stijgen ook nog eens de bloeddruk, hartslag en het adrenaline peil van de aanstaande moeder en dat is ook nadelig voor de ongeboren baby. Steeds meer baby’s hebben een gehoorbeschadiging en waarschijnlijk komt dit door overmatige blootstelling aan geluid tijdens de zwangerschap. Bezoek wanneer je zwanger bent dus liever geen festival.

Bezoek jij wel eens met je kind een festival of regel jij een oppas? Of ben jij ooit zwanger naar een festival gegaan en was jij je niet bewust van de nadelige gevolgen die lawaai kan hebben op de baby in je buik? Praat erover mee bij de reacties.

 

Bron: HLN.be

One thought on “Een festival bezoeken met je kind of zwanger naar een festival? Niet doen!”

  1. En dan heb je het nog niet eens gehad over wat het betekent voor de andere feestgangers als ouders zo nodig hun nageslacht mee moeten slepen. Feesten tussen de luiers, snottebellen en jankpartijen…no thanks. Accepteer het gewoon: na het baren linea recta naar gezinspandemonia zoals speeltuinen en vakantieparken waar je anderen niet lastig valt met je voortplantingsdrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *