Fietsen zonder zijwieltjes

Fietsen zonder zijwieltjes. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.`

Het is zover: mijn zoontje fietst zonder zijwieltjes! Weer een mijlpaal in zijn nog jonge leventje. Het gebeurde eigenlijk heel spontaan. Mijn zoontje gaf namelijk aan dat hij weleens zonder zijwieltjes wilde fietsen. Ik vond dat een goed idee, want hij is inmiddels vier jaar en negen maanden. Dus een mooie leeftijd om het eens te leren. Ik demonteerde gelijk de zijwieltjes en we gingen samen naar de speeltuin om te oefenen met fietsen. Daar liggen namelijk rubberen tegels, dus als hij zou vallen, dan valt hij tenminste op een zachte ondergrond. Maar wat bleek? Hij hoefde niet eens te oefenen, want hij fietste zo weg! Hij kon gewoon meteen fietsen zonder zijwieltjes!

De volgende dag  ging hij gelijk op zijn fiets – zonder zijwieltjes – naar school. Daarvoor ging hij namelijk ook al op zijn eigen fiets naar school en omdat het fietsen zonder zijwieltjes meteen zo goed ging, durfde ik de uitdaging wel aan. En ook dat gaat super goed. Ik houd hem natuurlijk wel aan de kraag van zijn jas vast om te voorkomen dat hij te ver van mij af fietst. We zijn nu twee weken verder en hij is geen enkele keer gevallen. Hij gaat nu overal mee naartoe op zijn eigen fietsje, mits het natuurlijk niet te ver fietsen is, want dan gaat hij gewoon nog achterop bij mij.

Mijn zoontje is er zo blij mee dat hij nu zonder zijwieltjes kan fietsen. Na zijn eerste rondje zei hij “ik kan het!”, met een glimlach van oor tot oor. Hij was super trots op zichzelf, en ik was nog trotser.

Bij mijn dochter verliep het eigenlijk hetzelfde. Ook haar hoefde ik helemaal niet te leren fietsen zonder zijwieltjes, want ook zij sjeesde zo van mij vandaan. Zou het misschien komen doordat ook zij al wat ouder was? Zij was namelijk ook al ruim vier.

Mijn zoontje fietst nu op het fietsje van zijn grote zus. Deze fiets was ook haar eerste fietsje en deze hebben wij overgespoten in blauw. Dit fietsje is namelijk een 14 inch fietsje, dat is een niet heel gangbare maat. Omdat onze kinderen allebei groot zijn voor hun leeftijd en ook altijd zijn geweest, gingen wij voor een 14 inch fiets. Een 12 inch fietsje was namelijk veel te klein en 14 inch was perfect op hun maat. Mijn zoontje fietst vanaf ongeveer zijn vierde verjaardag op dit fietsje en inmiddels merk ik dat het 14 inch fietsje aan de vrij kleine kant is geworden voor hem, maar voorlopig laat ik hem toch nog op dit fietsje fietsen. Ik vind het namelijk heel erg belangrijk dat hij goed met zijn voetjes bij de grond kan. Liever op een te kleine fiets dan op een te grote fiets fietsen. Zeker in het drukke verkeer. En op tijd van huis gaan ’s morgens is heel belangrijk. Ik neem graag de tijd om naar school te fietsen. We kunnen dan rustig fietsen en ik kan de verkeersregels uitleggen aan mijn kinderen.

Ook dit keer hoefde ik mijn kind dus niet te leren fietsen zonder zijwieltjes, maar deed hij het zelf. Soms zie ik mensen oefenen met hun kind en soms komen er zelfs bezemstelen aan te pas die ze op de bagagedrager monteren zodat ze de fiets kunnen vasthouden, maar wij zullen dit niet meer meemaken.

Fietst jouw kindje al zonder zijwieltjes? Reed jouw kind ook zo weg of moesten jullie samen oefenen? Ik lees het graag bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

3 thoughts on “Fietsen zonder zijwieltjes

  1. Mijn zoontje fietst vanaf zijn 3de verjaardag zonder zijwieltjes. (We hebben gewoon nooit zijwieltjes erop gezet en door zijn lokfiets had hij al geleerd balans te houden.) Nu is hij ruim 3 en half en wil ik binnenkort gaan oefenen op straat naast mij te laten fietsen. Best spannend lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *