Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger
Zwanger & baby

Hoe maak je mooie babyfoto’s: tips en 35 ideeën voor originele foto’s van je baby

Nog nooit maakte ik zoveel foto’s totdat ik mijn eerste kindje kreeg. Meerdere keren per dag pakte ik mijn fotocamera erbij om mooie foto’s van mijn baby te maken. Niet alleen om speciale momenten vast te leggen, zoals de eerste keer omrollen of zich kunnen optrekken, maar ook om babyfoto’s te maken van alledaagse momenten zoals eet- en speelmomenten. Pas kreeg ik een boek in handen over hoe je de mooiste foto’s van je baby kunt maken.

Dit is echt zo’n boek wat ik graag had willen hebben toen mijn eerste kindje geboren was. Er staan zoveel praktische en waardevolle informatie in van hoe je momenten met en van je baby kunt vastleggen. Toen ik het las, bedacht ik me dat ik van heel veel bijzondere momenten en periodes in het leven van mijn baby geen foto’s heb gemaakt. Of ik heb ze wel gemaakt, maar de foto’s hadden nog mooier kunnen zijn. Had ik dit boek dus maar veel eerder gehad. Omdat ik zeker weet dat jij deze tips net zo waardevol zal vinden als ik, deel ik ze in deze blog. Ik deel niet alleen algemene tips om de mooiste foto’s te kunnen maken, maar ook ideeën voor bijzondere babyfoto’s.

Algemene tips om mooie foto’s te maken van je baby:

 • Zorg voor niet te veel achtergrond. De achtergrond moet het verhaal van de foto versterken. Zo niet, dan leidt het alleen maar af van het onderwerp. Wanneer de achtergrond niet nuttig is voor de foto, kun je beter inzoomen of dichter bij je baby staan. 
 • Door de achtergrond onscherp/wazig te maken (portretmodus) te maken, maak je je foto rustiger.
 • Maak gebruik van natuurlijk licht. Maak je foto’s vlakbij het raam (natuurlijke lichtinval) en maak foto’s overdag. Fotografeer in de ochtend of in de late namiddag. Rond het middaguur staat de zon het hoogst waardoor je schaduwen onder de ogen en samengeknepen ogen krijgt. Je kunt je baby ook op de foto zetten met de zon achter hem/haar. 
 • Beton weerkaatst zon mooier dan gras. Zonlicht dat wordt weerkaatst door beton flatteert de huid. Maak dus eens foto’s op de stoep, plein of op een parkeerplaats (kijk wel uit voor auto’s).
 • Ga je toch fotograferen wanneer het eigenlijk te zonnig is? Zoek dan een schaduwplek op. 
 • Je kunt je baby centreren op de foto, maar je kunt hem/haar ook uit het midden fotograferen. Bij de “gulden snede” fotografeer je je baby op een derde van de boven- of onderkant of op een derde van de rechter- of linkerkant. Met de gulden snede maak je het verhaal van de foto sterker en dynamischer.
 • Ga jij of je partner op de foto met jullie baby? Fotografeer degene die met de baby op de foto gaat vanuit een hoek in plaats van recht van voren. Houd de camera een beetje hoger dan het gezicht van de volwassene die op de foto gaat. Zo vermijd je onderkinnen en dat een gezicht veel groter eruit ziet dan dat het in werkelijkheid is. 
 • Probeer naast geposeerde foto’s ook verhalende foto’s te maken. Foto’s met actie, emotie, opwinding, spanning of karakteristieke details zoals een haarkrul van je baby of een kale plek op zijn/haar achterhoofd door het liggen. Maak ook eens foto’s in de omgeving van je baby, bijvoorbeeld in het ouderlijk bed, het babybadje, in het ledikantje of in de box.
 • Probeer bij (newborn) foto’s met je baby zoveel mogelijk huid te laten zien. Laat je baby eventueel alleen een luier dragen of kies voor een wit babypakje. Ga jij op de foto met je baby? Draag eventueel een topje met spaghettibandjes om zoveel mogelijk huid te tonen op de foto. 
 • Zorg ervoor dat er een behaaglijke temperatuur is in de ruimte waar je foto’s gaat maken. Zet de verwarming eventueel aan of neem foto’s na het badje. Je baby heeft het na het badje namelijk lekker warm gekregen. 
 • Maak ook eens zwart-wit foto’s. Zwart-wit foto’s zijn tijdloos en intens en eventuele huidirritaties bij je baby vallen veel minder op dan op foto’s in kleur. 
 • Wil je een portretfoto maken, maar lukt het je niet om de aandacht van je baby te trekken? Houd een sleutelbos boven de lens van je camera en rammel met de sleutels om je baby in de lens te laten kijken.
 • Gebruik bij baby’s tot zes maanden kussens om hem/haar te ondersteunen bij het zitten. Laat dan wel iemand op je baby letten om hem/haar op te vangen wanneer je baby dreigt om te vallen. Datzelfde geldt wanneer je foto’s maakt van je baby op de trap, op tafel, op de commode of andere hoge meubels.
 • Wil jij je baby graag lachend op de foto? Praat dan tijdens het fotograferen van je baby breed glimlachend tegen je baby. Baby’s hebben namelijk de neiging om gezichtsuitdrukkingen na te doen. 
 • Zorg ervoor dat je baby gevoed is en een schone luier heeft zodat hij/zij tevreden is en het niet op een huilen zet tijdens het fotograferen. 

Fototip/idee 1 met newborn baby: de bijzondere momenten net na de bevalling

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Laat een assistent of iemand anders die bij de bevalling is zoveel mogelijk foto’s maken van je baby. Laat hem/haar de eerste ademhaling en de eerste schreeuw vastleggen of het moment dat je baby gewogen wordt. Heel bijzonder om later op deze bijzondere momenten terug te kunnen kijken.

Fototip/idee 2 met newborn baby: samen met je baby in bad

Binnen de eerste vijf weken van zijn/haar leven beweegt een baby nog heel rustig en concentreert een baby zich volledig op jou. Ideaal om samen met je baby in bad te gaan en dit vast te laten leggen door je partner. Maak de foto in zwart-wit of bewerk deze naderhand tot een zwart-wit foto. Een zwart-wit foto benadrukt namelijk de emotie. Laat je partner de foto van heel dichtbij maken en laat hem ervoor zorgen dat jouw armen en rug niet of zo min mogelijk in beeld komen. Het belangrijkste element op de foto zijn de ogen van je baby en het oogcontact met jou. 

Fototip/idee 3 met baby 0-3 maanden: neuzen tegen elkaar

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Maak een foto van je baby en jezelf (of je partner) met de neuzen tegen elkaar. Ga met je ellebogen op de knieën zitten en leg de baby in je handen. Buig iets naar voren zodat jouw neus lichtjes die van je baby raakt. Laat je partner de foto van heel dichtbij maken (of maak de foto zelf van dichtbij).

Fototip/idee 4 met baby 0-3 maanden: geeuwtjes van je baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Prachtige foto’s zijn foto’s waarop een baby geeuwt. Helemaal wanneer je als moeder samen met je baby op de foto gaat. De foto maak je wanneer je baby slaperig is omdat het bijna bedtijd is of na het badderen wanneer je baby lekker rozig is. Zorg voor zoveel mogelijk huid op de foto en goed licht en focus vooral op de mond van je baby. Wanneer je samen met je baby op de foto gaat, houd je hem/haar tegen je borst en maak de je de foto het beste van de zijkant.

Fototip/idee 5 met baby 0-3 maanden: de eerste babyhaartjes

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Fotograaf de eerste babyhaartjes binnen de eerste zes weken en wanneer je baby overdag slaapt. Eén ouder neemt de baby in de handen en de ander maakt een foto van heel dichtbij. De handen van de ouder mogen zichtbaar zijn op de foto. Zorg ervoor dat de kruin van je baby op de foto staat.

Fototip/idee 6 met baby 0-3 maanden: de kleine handjes van je baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Babyhandjes zijn zo ontzettend mooi en soms ook zo krachtig en dus bijzonder om vast te leggen op de gevoelige plaat. Eén van de ouders houdt het babyhandje vast zodat op de foto benadrukt wordt hoe klein het handje van jullie baby wel niet is.

Fototip/idee 7 met baby 0-3 maanden: je baby met papa of mama in het grote bed

Leg je baby bij je in bed en wacht tot hij/zij slaapt. Eén ouder gaat achter de baby liggen, met zijn/haar hoofd op één of meerdere kussens zodat zijn/haar hoofd goed zichtbaar is van opzij. De andere ouder maakt de foto van de zijkant. Gebruik bij voorkeur wit beddengoed voor  de foto en focus op het gezicht van jullie baby. 

Fototip/idee 8 met baby 0-3 maanden: een familieportret met een verhaal

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Maak eens een foto van jullie gezin die anders dan anders is. Je kunt jezelf vastleggen met jullie gezichten in beeld, maar je kunt ook een leuke foto maken van bijvoorbeeld jullie voeten op een rijtje waarbij de babyvoetjes duidelijk een stuk kleiner zijn dan jullie voeten. Zo’n foto is ook een originele manier om een zwangerschap aan te kondigen. Je zou dan een setje babyschoentjes bij jullie voeten kunnen neerzetten. 

Fototip/idee 9 met baby 3-6 maanden: je baby in slaap

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Niets is heerlijker om naar te kijken dan naar een slapende baby. Fotografeer je baby dan ook eens wanneer hij/zij in een diepe slaap is. Je kunt er als moeder ook bij op de foto gaan of je partner kunt erbij zitten of liggen. Dit laatste kan natuurlijk alleen als je je kindje in het grote bed laat liggen. 

Fototip/idee 10 met baby 3-6 maanden: je baby op de buik

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Een mijlpaal in de ontwikkeling van je baby is wanneer hij/zij op zijn/haar buik kan rollen. Probeer deze mijlpaal vast te leggen wanneer je baby bijvoorbeeld op de vloer ligt. De mooiste foto’s krijg je wanneer je zoveel mogelijk op de ooghoogte van je baby komt. Je zou je baby op zijn/haar buik op de commode of op de bank kunnen leggen. Zorg er dan wel voor dat er iemand naast je baby staat voor het geval je baby omrolt.

Fototip/idee 11 met baby 3-6 maanden: kiekeboe met je baby

Speel eens kiekeboe met je baby en leg dit vast op de foto. Probeer de verbaasde blik in de ogen van je baby in beeld te brengen. Eventueel laat je je partner jullie baby vasthouden.

Fototip/idee 12 met baby 3-6 maanden: het onvergetelijke babydetail

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Elke ouder heeft een favoriet lichaamsdeel van hun baby. Zo vind ik het kleine krulletje in de nek van mijn zoon heerlijk en vind ik het altijd jammer wanneer de krul door de kapper is afgeknipt. Maak een foto van het favoriete lichaamsdeel van je baby, zoals een krulletje in het haar, de bolle wangetjes of het kalende plekje op het achterhoofd.

Fototip/idee 13 met baby 3-6 maanden: je baby drukt zich op

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Maak deze foto wanneer je baby lekker actief is. Je kunt je baby eventueel ook op de eettafel leggen zodat je dezelfde ooghoogte hebt. Zorg er dan voor dat er iemand naast je baby staat voor het geval je baby van de tafel dreigt te vallen.

Fototip/idee 14 met baby 3-6 maanden: je baby en peuter samen op de foto

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Een prachtige foto van je kinderen samen is iets wat elke ouder bijzonder en waardevol vindt. Een foto van je baby en peuter samen maak je het beste wanneer je baby slaapt. Zorg ervoor dat je peuter rustig is. Laat je peuter zitten en leg de baby tegen hem/haar aan. Vraag of je peuter zijn/haar armen om je baby heenslaat en laat hem/haar eventueel het handje van de baby vasthouden zodat deze ook op de foto komt.

Fototip/idee 15 met baby 3-6 maanden: je baby zit rechtop

Laat je baby tegen jou of tegen je partner aanzitten terwijl jij of je partner op je/zijn zij ligt. Je kunt deze foto op bed maken, op de bank of op de vloer. Zorg in ieder geval voor een zo rustig mogelijke achtergrond en maak oogcontact met je baby.

Fototip/idee 16 met baby 3-6 maanden: de gezichtsuitdrukkingen van je baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Je hoeft je baby niet alleen lachend, geeuwend of slapen vast te leggen. Je kunt hem/haar ook goed fotograferen wanneer hij/zij huilt of gekke bekken trekt. 

Fototip/idee 17 met baby 3-6 maanden: je baby op eigen beentjes (maar nog niet helemaal)

Je baby vindt het geweldig om te staan, maar kan dit nog niet zelfstandig. Houd je baby vast en laat hem staan. De blik in de ogen van je baby spreekt vast boekdelen.

Fototip/idee 18 met baby 6-9 maanden: het favoriete speeltje van je baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Fotograaf je baby tijdens het spelen met zijn/haar favoriete speeltje. Dit hoeft trouwens geen speelgoed te zijn, maar mag ook iets anders zijn waarmee je baby graag speelt zoals een lepel, een slof of wat dan ook waarmee hij/zij plezier heeft.

Fototip/idee 19 met baby 6-9 maanden: je baby’s fascinatie voor zijn/haar eigen lichaam

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Maak een foto van je baby wanneer je merkt dat je kindje gefascineerd is door zijn/haar eigen lichaam. Wanneer hij/zij bijvoorbeeld heel vaak het puntje van zijn/haar tong uitsteekt. Leuk om dit vast te leggen voor later zodat deze herinnering je bij blijft.

Fototip/idee 20 met baby 6-9 maanden: de liefdevolle momenten met je baby tijdens de voeding

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Wanneer je je baby voedt, heb je heel veel intieme momenten samen waar je met een fijn gevoel op terug kijkt. Laat je partner een foto van jou en jullie baby maken tijdens het voeden. Wanneer je baby jou aankijkt of je aanraakt met zijn/haar handje.

Fototip/idee 21 met baby 6-9 maanden: de lenigheid van je baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Baby’s zijn super lening. Fotografeer je baby wanneer hij/zij bijvoorbeeld bijna een spagaat maakt of zijn/haar teentjes naar de mond brengt. 

Fototip/idee 22 met baby 6-9 maanden: de eerste keer zwemmen met je baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

De eerste keer zwemmen met je baby is een bijzonder moment dat natuurlijk vastgelegd moet worden voor later. Zorg ervoor dat je baby uitgerust en gevoed is wanneer je gaat zwemmen. Je kunt een foto maken van je baby in een zwemband, maar je kunt ook de mollige armpjes en beentjes vastleggen. 

Fototip/idee 23 met baby 6-9 maanden: je baby op eigen beentjes (helemaal zelf staan)

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Wanneer je baby zelf gaat staan aan de bank of salontafel is een mijlpaal die je wilt fotograferen. Een prachtige foto krijg je wanneer je de sokjes van je baby uit trekt en zijn/haar blote voetjes goed zichtbaar zijn.

Fototip/idee 24 met baby 6-9 maanden: je baby met jullie huisdier

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Huisdieren zijn vaak onderdeel van het gezin en meestal ontstaat een mooie band tussen je baby en jullie huisdier. Het contact tussen die twee levert geheid mooie plaatjes op. Zorg ervoor dat je de foto maakt op een moment dat je huisdier rustig is. Heb je een hond? Maak dan eerst een lange wandeling met je hond en laat hem uitrazen zodat hij ontspannen en rustig is voor de foto.

Fototip/idee 25 met baby 6-9 maanden: je kruipende baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Mijn dochter heeft het kruipen overgeslagen en mijn zoontje heeft maar heel kort gekropen. Daarom had ik het heel speciaal gevonden als ik een kruipfoto van mijn zoontje had gehad. Helaas heb ik deze nooit gemaakt. Maak dus altijd een foto van je kruipende baby, want voor je het weet is het kruipen voorbij en loopt je baby.

Fototip/idee 26 met baby 6-9 maanden: verschillende generaties

Een leuke herinnering voor later is een foto met verschillende generaties. Op deze foto staan jij en je baby en oma en eventueel ook overgrootoma. Wanneer je een zoontje hebt, kun je ook je partner op de foto laten gaan met jullie baby, baby’s opa en overgrootopa.

Fototip/idee 27 met baby 9-12 maanden: de mollige beentjes van je baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Vrijwel elke baby heeft van die heerlijke mollige beentjes. Zodra je baby één wordt, verdwijnen het vet langzaamaan, dus leg die lekkere beentjes op tijd vast. Je kunt je baby in zijn/haar geheel in beeld brengen, maar je kunt ook alleen de beentjes fotograferen.

Fototip/idee 28 met baby 9-12 maanden: de eerste babyschoentjes

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Fotografeer de (eerste) schoentjes die je baby draagt. Je kunt een foto maken van je baby die de schoentjes draagt, maar je kunt de babyschoentjes ook los fotograferen. Een zwart-wit foto zorgt voor een nog mooier effect.

Fototip/idee 29 met baby 9-12 maanden: alledaagse taferelen van je baby

Pak ook eens de fotocamera erbij tijdens alledaagse taferelen met je baby. Maak een foto wanneer je baby bijvoorbeeld in de kinderstoel, in zijn/haar bedje ligt of in het bad zit zodat je kindje later kan zien in welke omgeving hij/zij opgroeide en hoe de babykamer/woonkamer/badkamer eruit zag. 

Fototip/idee 30 met baby 9-12 maanden: je baby die knoeit

Persoonlijk vind ik de knoeifoto’s van mijn kinderen misschien wel de leukste foto’s. Hun snoetjes vol spinazie of appelstroop vastleggen en de vieze bekken die ze trokken wanneer ze voor het eerst een nieuwe smaak proefden en het wennen vonden. Prachtige foto’s levert dit op. 

Fototip/idee 31 met baby 9-12 maanden: je baby die voor het eerst de trap op klimt

Maak een foto van je baby wanneer hij/zij de trap op klautert. Zorg er uiteraard wel voor dat er iemand naast je baby is om hem/haar op te kunnen vangen. 

Fototip/idee 32 met baby 9-12 maanden: je baby als vliegende engel

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Je hebt vast wel eens een foto gezien van een vader of moeder die zijn/haar baby hoog houdt op het strand met op de achtergrond een prachtige zonsondergang. Zo’n foto is niet alleen mooi voor in het fotoalbum, maar ook perfect om uit te vergroten en aan de muur te hangen. Je kunt deze foto ook maken zonder zonsondergang, je hebt dan alleen geen silhouetten op de foto en natuurlijk niet de prachtige zonsondergang.

Fototip/idee 33 met baby 9-12 maanden: de vreemde dingen die je baby graag doet

Mijn dochter vond het als baby geweldig om haar beentjes tussen de spijlen van haar ledikantje te steken. Omdat ik daar foto’s van heb genomen, zal ik nooit vergeten dat dit iets was wat zij heel leuk vond om te doen. Heeft jouw baby ook iets “vreemds” wat hij/zij graag doet? Leg het vooral vast voor later.

Fototip/idee 34 met baby 9-12 maanden: alles wat grote zus/broer kan, kan baby ook

Een grote broer of zus is niet alleen groot in de zin van ouder en lichamelijk groter, hij/zij is ook een groot voorbeeld voor je baby. Je baby zal ongetwijfeld zijn/haar grote broer of zus na willen doen. Leuk om hier eens extra op te letten en er een foto van te maken.

Fototip/idee 35 met baby 9-12 maanden: de eerste verjaardag van je baby

Hoe maak je mooie babyfoto's: tips en 35 ideeën voor originele foto's van je baby, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Op de eerste verjaardag van je baby moeten er natuurlijk volop foto’s gemaakt worden. Probeer aan het begin van het feestje al foto’s te maken, want naarmate het feestje vordert hoe vermoeider je baby is. Tegenwoordiger kun je ook een cake smash doen, waarbij je baby met zijn/haar handjes taart mag eten. Op de eerste verjaardag van je baby is het een leuk idee om eens babyfoto’s van het afgelopen jaar terug te kijken met je partner. Wat is er veel gebeurd, wat is jullie baby groot geworden en wat heeft hij/zij zich razendsnel ontwikkeld!

In deze blog heb ik heel veel tips en ideeën uit het boek “De mooiste foto’s van uw baby” met je gedeeld. In dit boek zie je bij elk idee een voorbeeldfoto en lees je ook bij elke foto alle technische specificaties om net zo’n mooie babyfoto te kunnen maken. Dit boek vind ik echt een must have voor elke jonge ouder en ook een tip om cadeau te geven aan je zwangere of net bevallen zus/vriendin/collega. Had ik dit boek maar 10 jaar geleden gehad toen ik voor het eerst moeder werd. Hopelijk heb jij iets aan deze tips. Wil jij het boek bestellen, dat kan via deze link:

Hoe heb jij het eerste jaar van je baby vastgelegd? Vind jij het ook zo fijn om terug te kijken op de babyfoto’s?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

De foto’s in dit artikel zijn van Unsplash en Pexels.

Dit artikel bevat affiliate links. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *