Geboortefotografie

Bij geboortefotografie maakt een beroepsfotograaf prachtige foto's van je bevalling. Maar hoe voelt dat nu zo'n vreemd iemand bij je bevalling? mamablog, mamablogger

Gisteravond zag ik op televisie een item over geboortefotografie. Steeds vaker huren aanstaande ouders een fotograaf in om foto’s te maken van de geboorte dan hun kindje. Toen ik beviel van mijn kinderen (zeven en vier jaar geleden) had ik nog nooit over geboortefotografie gehoord. Zelf heb ik jammer genoeg niet tot nauwelijks foto’s van de geboorte van mijn kinderen.

Van de bevalling van mijn eerste kindje, mijn dochter, heb ik een aantal foto’s. Eén niet zo’n charmante foto dat ik de persweeën weg puf’, een aantal foto’s van mijn pasgeboren dochter en ook nog een foto van de placenta. Deze foto’s zijn stuk voor stuk gemaakt door de verpleegster in het ziekenhuis.

Van mijn tweede bevalling heb ik alleen een paar foto’s van het moment dat ik weeën heb, maar van de geboorte en ook van net na de bevalling heb ik geen foto’s.  Mijn zoontje werd namelijk stil geboren en vanwege de paniek en angst was het laatste waar iedereen aan dacht het maken van foto’s. Gelukkig liep het goed af en lukte het de verloskundige om de ademhaling van mijn zoontje op gang te brengen. Maar ook toen mijn zoontje begon met ademen, maakten we geen foto’s. Mijn zoontje werd namelijk direct afgevoerd met de ambulance en ik daarna ook.

Het is natuurlijk logisch dat er van mijn tweede bevalling geen foto’s zijn, maar wat had ik het leuk gevonden als ik van de geboorte van mijn eerste kindje wat meer foto’s had gehad. Professionele foto’s. Foto’s die niet onscherp en af en toe bewogen zijn, maar een mooie fotoreportage waar je later samen met je partner en je kindje op terug kunt kijken.

Je zou je kunnen afvragen of je wel een vreemde fotograaf in je (verlos)kamer wilt hebben. Ik denk dat ik er persoonlijk geen problemen mee zou hebben gehad. Bij mijn twee bevallingen werd ik immers omringd door vreemden. Bij mijn eerste bevalling werd ik begeleid door een wildvreemde verloskundige in het ziekenhuis en een voor mij onbekende gynaecoloog. En bij mijn tweede bevalling kende ik ook de verloskundige en de kraamverzorgster niet, alsmede de hulpverleners die ons na de geboorte van mijn zoontje bijstonden. Ik had er geen moeite mee dat ik in handen was van vreemden. Bovendien zat ik zo in mijn eigen wereldje. Een vreemde fotograaf had ik waarschijnlijk niet eens opgemerkt en als ik hem/haar wel had opgemerkt, dan nog had ik er geen moeite mee gehad. Als ik voor mezelf spreek: op het moment dat ik aan het bevallen was, was ik echt wel de schaamte voorbij.

Bovendien is een geboortefotograaf natuurlijk niet helemaal vreemd wanneer je deze inhuurt. Vooraf maak je natuurlijk kennis. Eventueel kun je met meerdere geboortefotografen in gesprek gaan en de fotograaf uitkiezen waar je het meest een klik mee hebt en waarmee het contact het meest vertrouwd voelt.

Hoe denk jij over geboortefotografie? Zou jij een fotograaf inhuren wanneer je gaat bevallen? Of heb jij misschien zelfs een fotograaf ingeschakeld bij de geboorte van je kindje? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Pixabay

One thought on “Geboortefotografie”

  1. De foto’s die je ervan ziet, zijn wel altijd heel mooi. Vertellen echt een verhaal vind ik altijd 🙂 . Wij hebben er niet voor gekozen, hopelijk maakt mijn man wat mooie foto’s als ze eenmaal geboren is haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *