Hoe is het om geen borsten te hebben & (gratis) borstvergroting overwegen?

Het niet hebben van borsten maakt mij soms erg onzeker. Wat als ik een gratis borstvergroting zou kunnen ondergaan. Zou ik dat doen? mamablog, mamablogger, lifestyleblog, lifestyleblogger, mama lifestyle blog

Borsten. Ze zijn er in alle soorten en maten. Groot en klein. Het gezegde “klein is fijn” gaat wanneer het over borsten gaat niet op. In ieder geval niet in mijn geval. Als je wat langer mijn blog volgt, weet je misschien al dat ik geen borsten heb. Ik schreef al eerder een artikel over dat ik mij zo onzeker voel in bikini omdat ik geen borsten heb. Ook schreef ik dat ik eindelijk een badpak gevonden heb dat goed bij mijn dunne bovenlichaam past. Het niet hebben van borsten is iets waar ik mij in de loop van de jaren grotendeels bij heb neergelegd, maar ook iets wat me af en toe behoorlijk steekt en me onzeker laat voelen. Alsof mijn lichaam niet compleet is, alsof ik niet 100% vrouw ben.

Laatbloeier?

Ik heb geen kleine borsten, maar ik heb dus helemaal niets. Toen ik puber was, dacht ik dat ik een laatbloeier was en dat die borsten nog wel zouden komen. Ik hield mezelf voor dat ik er wat langer op moest wachten dan mijn vriendinnen. Maar nu ik in de dertig ben, wacht ik nog steeds op die borsten.

Borstvoeding

“Breastwise” was de borstvoedingsperiode een heel fijne periode. Tijdens mijn zwangerschap groeiden mijn borsten en kwam er al wat melk uit mijn tepels. Toen mijn kinderen geboren waren, wilde ik dolgraag proberen hen zelf te voeden. Ik had nooit gedacht dat ik 8 en 5 maanden borstvoeding zou kunnen geven. Ik was zo blij en trots op mijn borsten. Ik voedde mijn kinderen gerust in het openbaar zonder mijn borsten hermetisch af te dekken. Zonder enige vorm van schaamte of onzekerheid. Heerlijk om eindelijk eens wat rondingen te hebben en trots te kunnen zijn op mijn borsten. Wat was de teleurstelling groot toen het volume uit mijn borsten verdween nadat ik was gestopt met borstvoeding. Ik had zo gehoopt mijn nieuwe borsten te kunnen behouden. Ik baalde als een stekker….

Geen borsten hebben

Hoe het is om zonder borsten door het leven te gaan, kun je je denk ik eigenlijk alleen goed voorstellen als je in hetzelfde schuitje zit als ik. Ik heb me -op mijn zwangerschap en borstvoedingsperiode na – nooit echt heel vrouwelijk gevoeld. Het maakt me onzeker wanneer ik in het zwembad of op het strand geconfronteerd word met vrouwen die wel borsten hebben. En ik weet echt dat niemand perfect is. Ik zie ook heus wel dat andere vrouwen misschien soms dikker zijn dan ik, net als ik putjes in hun benen hebben en net als ik ook zo’n vreselijk ontsierende spatader op hun benen hebben en ga zo maar door. En sommige vrouwen die ik daar dan spot hebben ook kleine borsten. Alhoewel het woordje “ook” de plank wel mis slaat, want helaas is het niet ook, want ik heb niets. Zelfs geen kleíne borsten.

Sexy lingerie

Shoppen voor leuke, sexy lingerie heb ik nooit kunnen doen. Ik pas in niets. Ja in zo’n jurkje, als het geen cups heeft. Maar zoiets past dan misschien wel lichamelijk, maar niet geestelijk. Ik heb me er maar bij neergelegd dat er voor mij geen passende beha is om mij verdere teleurstellende en nog meer onzeker makende shopping- en pas sessies bij de lingeriewinkel te besparen. Ik draag nu sinds een tijdje sportbeha’s van de HEMA. Niet charmant, maar wel met vulling en deze beha sluit bijna naadloos aan.

Zelfverzekerder in een badpak

Jarenlang droeg ik een bikini, maar daar voelde ik me allesbehalve prettig in. Vooral ook omdat die bikini’s altijd te groot waren en dus niet aansloten. En dan heb ik het niet eens over bikini’s met een cup, maar over triangel bikini’s met ook nog eens vulling. Een tijdje geleden vond ik een badpak waarin ik me wat aangenamer in voel. Als ik buk, is er wel een gapend gat te zien dus daar moet ik rekening mee houden.

Borstvergroting: in een gezond lichaam laten snijden & voorbeeldfunctie

Klinkt dit verhaal je als geklaag in de oren?  Ik ben gezond (ik klop dit gelijk even af) dus ik zou toch dankbaar moeten zijn? Ik heb twee prachtige, gezonde kinderen mogen dragen, baren en voeden dus ik zou juist trots moeten zijn op mijn lichaam? Dat klopt allemaal als een bus, maar toch kan ik niet blij zijn met het stukje bovenlichaam waarvan iets mist.

Waarom laat je dan niet “gewoon” je borsten vergroten? Probleem opgelost toch zou je denken? Een borstvergroting is nogal een dingetje. Het is zeker niet zo dat ik “even” mijn borsten laat vergroten. Ik laat wel in een gezond lichaam snijden wanneer ik een borstvergroting zou ondergaan. Wat haal ik me allemaal niet op mijn hals? Wat als er complicaties ontstaan? Wat als de implantaten gaan lekken? In de media komen regelmatig verhalen voorbij van vrouwen die gezond waren totdat ze hun borsten lieten vergroten. Hun lekkende implantaten waren een sluipmoordenaar die deze vrouwen ontzettend ziek maakte. Juist dit is waar ik zo bang voor ben. Ik wil mijn gezondheid niet op het spel zetten. Daarnaast lijkt het mij ook vreemd om iets kunstmatigs mee te dragen in mijn lijf.

En dan is er nog het psychische bezwaar wat ik heb. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen en hen meegeven dat ze tevreden moeten zijn met hun lichaam. Wat voor signaal geef ik aan mijn kinderen af als ik aan mezelf laat sleutelen? Als ik in mijn gezonde lichaam laat snijden?

Twijfel of ik mijn borsten zal laten vergroten

En toch… vorig jaar zag ik in een televisieprogramma hoe gelukkig een vrouw werd door een borstvergroting te ondergaan. Dan begin ik toch te twijfelen. Zal ik het wel of niet laten doen? Zou ik me er echt zoveel blijer door voelen? Zou ik dan lekkerder in mijn vel zitten en tevreden zijn met mijn lichaam? Ach, eigenlijk valt het reuze mee hoe erg ik in het dagelijks leven zit met het gebrek aan borsten…. Toch?

In mijn hoofd blijf ik toch altijd nee zeggen tegen een borstvergroting. Dat komt ook door het prijskaartje wat aan zo’n borstvergroting hangt. Een tijdje terug las ik dat vanaf 2017 de basisverzekering borstvergrotende operaties vergoedt aan vrouwen die geen borstgroei hebben. Ik denk dat ik wel in dit “hokje” val.  Als ik dan zo’n bericht lees, steken de twijfels weer de kop op en dan ga ik er toch weer over nadenken. Zal ik wel/niet….. Ik zou het misschien zo doen als ik de garantie zou hebben dat ik er niet ziek van zou worden, maar die garantie zal ik nooit krijgen….

Heb jij “dingen” aan je lichaam die je onzeker maken en waarvan je droomt dat deze verfraaid zouden kunnen worden? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

10 thoughts on “Hoe is het om geen borsten te hebben & (gratis) borstvergroting overwegen?

 1. Wat een mooi, persoonlijk verhaal! Ik begrijp je dilemma heel goed, misschien dat een borstvergroting een stukje onzekerheid kan wegnemen. Zelf ben ik nogal onzeker over mijn neus, die steekt behoord uit (vind ik). Toch doe ik ook geen neusoperatie. Dan denk ik bij mezelf, mensen nemen me maar zoals ik ben en zolang ik gezond en happy ben ga ik niks veranderen.

 2. Wat een mooi open stuk. Ik ben zelf gezegend met een flink paar, dus ik weet niet hoe het is om in jouw schoenen te staan. In principe ben ik tegen het laten verbouwen van jezelf, maar ik kan me voorstellen als je gewoon geen borsten hebt, dat het wel een issue is. Je kunt je altijd laten informeren toch?

 3. Ik heb het ‘geluk’ dat mijn dillema zelf op te lossen is, namelijk overgewicht. Ik zou niet weten wat ik zou doen als mijn onzekerheid alleen met een operatie opgelost zou kunnen worden. Misschien zou ik, nadat ik kindermeisje heb gehad dat dan wel doen. Als het mijn vreugde in het leven verbeterd

 4. niet het punt van je blogpost maar je zei dat je de sport bh’s van Hema draagt nu, je hebt van Calvin Klein hele mooie setjes van bralette’s. die zitten super fijn en zijn best mooi! je hebt bij hunkemoller ook kanten bralette’s en die zijn wel chic!

 5. Ik heb mijn borsten laten vergroten en daar ben ik nog dagelijks blij mee. Ik ben er echt gelukkiger door geworden. Weet wel: de silliconen zitten er niet levenslang in. Moeten iedere 10-15 jaar vervangen worden. Het is dus een terugkerende investering. En ook zeer pijnlijk. Maar voor mij zeker waard!

 6. Erg stoer dat je dit deelt met ons! Dit had ik geschreven kunnen hebben.. zo ontzettend herkenbaar. Ook 2 kinderen op de wereld gezet en nu weer terug bij af…plat…niks nada… vreselijk:( Ik twijfel ook nog steeds enorm. Bang voor idd de complicaties, de pijn,de narcose…
  We zijn inmiddels een tijdje verder, ben je er al anders in gaan staan?

 7. Hey ik was daarnet precies mijn eigen levensverhaal aan het lezen ? Hier hetzelfde probleem! Nog niet eens klein maar gewoon helemaal niets. Ik ben ondertussen 27. Er zijn nu eenmaal vrouwe met dit probleem. Een operatie lijkt leuk maar heeft toch veel nadelen in alle opzichten. Geen borsten heeft ook nadelen maar je bent ten minste safe van complicaties en de rest. Ik probeer steeds pushups te dragen. Daar voel ik mij het beste mee. Ik heb het geleerd te accepteren. Af en toe zit ik er wel even mee maar dat gaat weer over ba een tijdje. My body is my best friend. Dit is helaas niet te veranderen.

 8. Wow…als of ik het zelf heb geschreven.
  Hier ook geen borsten maar wel zes borst gevoede kinderen.
  Zelfde gedachten als jij, alleen heb ik besloten de huisarts te gaan bezoeken om te zien of die vergoeding mogelijk is, want ik heb na ons zesde kindje 10 mnd borstvoeding nu geen borsten maar wel grote tepels die dus dubbelgeklapt in mijn bh zitten en ik heb hier behoorlijk last van.

 9. Mooi verhaal zeg… ik begrijp je gevoel volledig, vandaag weer is wezen kijken voor een leuk bhtje alleen alles is te groot helaas.. twijfel zelf heel erg over een borstvergroting alleen ja het geld en of het wel goed gaat blijven toch in mijn hoofd spoken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *