Gevaren in huis voor kinderen: je huis kindveilig maken. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.
Kind & opvoeding,  Zwanger & baby

Gevaren in huis voor kinderen: je huis kindveilig maken

Je kent vast het gezegde “een ongeluk zit in een klein hoekje”. Dat is ook zo. Wist je dat veel ongelukken thuis gebeuren? Terwijl we buiten zo voorzichtig zijn met onze kinderen, ligt er in huis ook veel gevaar op de loer. Bij mij thuis zijn er ook meerdere ongelukken gebeurd, gelukkig kleine ongelukjes zonder ernstige gevolgen. Maar wat kan het thuis nu zo gevaarlijk maken voor je kind? Waar moet je op letten wanneer je een kindje krijgt en hoe maak je je huis kindveilig? Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Traphekjes en traplopen

Plaats op tijd een traphekje zowel boven- als onderaan de trap. Wacht niet totdat je kindje kan kruipen, maar zorg dat je voor die tijd al traphekjes opgehangen hebt. Als je kindje kruipt en jullie zijn boven, kan hij/zij zo van de trap afvallen.

Leer je kindje ook zo snel mogelijk traplopen. Ik liet mijn kinderen traplopen zodra ze konden lopen. En natuurlijk liep ik altijd samen met ze op de trap. Gingen ze naar beneden dan liep ik voor ze en gingen ze de trap op dan liep ik achter ze. Als je dit doet, kun je je kindje tegenhouden of opvangen wanneer hij/zij dreigt te vallen.

Thermostaatkranen en kranen terugdraaien

Kranen kunnen heel gevaarlijk zijn. Met name in het bad of in de douche. Zorg voor een thermostaatkraan zodat je de temperatuur kunt regelen en zodat de schakelaar geblokkeerd wordt zodra je kindje de kraan warmer dan ongeveer 37 graden wilt draaien.

Wanneer je geen thermostaatkraan hebt, laat je kindje nooit alleen douchen. Jonge kinderen moet je sowieso nooit alleen in bad laten. In een klein laagje water kunnen ze al verdrinken.

Heb je de kraan op een hete stand gedraaid om bijvoorbeeld de afwas te doen of omdat je lekker warm hebt gedoucht? Draai de kraan dan direct weer terug naar de koelere stand. Zo komt er nooit heet water uit mocht je kindje de kraan opendraaien.

Hete pannen op het fornuis en keuken afsluiten

Zet hete pannen nooit op de voorste pitten van het fornuis, maar altijd op de achterste. Wanneer je een koekenpan op het fornuis hebt staan, draai dan altijd de steel naar de muur achter het fornuis. Zo kan je kindje nooit de steel pakken.

Nog beter is het om de keuken voor je kindje af te sluiten wanneer je aan het koken bent. Dit kan met een speciaal traphekje, zoals een klemhekje dat je niet hoeft te schroeven en zo tussen twee muren of in een deurkozijn kunt klemmen. Wij hebben jarenlang zo’n klemhekje gebruikt. Super veilig, want niet alleen de hete pannen op het fornuis zijn een gevaar, maar wat dacht je er van als je een pan gaat afgieten en er opeens een kind achter je staat of voor je kruipt. Je moet er toch niet aan denken wat er dan kan gebeuren.

Messen en scharen veilig opbergen en niet mee lopen

Messen en scharen liggen meestal in keukenlades en liggen dus min of meer zo voor het grijpen voor je kindje. Bij winkels als Prénatal kun je clips kopen die je op je keukenlade kunt bevestigen zodat je kindje de lade niet open kan trekken.

Is je kindje al wat ouder en gebruikt  hij/zij een schaar om mee te knutselen of een mes om zijn/haar boterham mee te smeren? Laat je kindje dan nooit met de schaar of het mes lopen. Mocht je kindje vallen, dan zou de schaar of het mes in zijn/haar lichaam of oog terecht kunnen komen. In mijn omgeving is dit een keer gebeurd en gelukkig is het toen goed afgelopen met het kindje.

Koffiekopjes en theeglazen hoog zetten

Het gebeurt helaas maar al te vaak dat kinderen hete koffie of thee over zich heen krijgen en voor het leven getekend zijn met brandwonden. Zet kopjes of glazen met hete thee of koffie nooit binnen handbereik van je kindje. Zet deze bijvoorbeeld op de eettafel in plaats van op de salontafel waar je baby/dreumes/peuter zo bij kan.

En leg je kindje ook uit dat de kopjes heet zijn en dat hij/zij er nooit aan mag komen. Leg uit waarom het gevaarlijk is. Ik gebruik trouwens nooit dubbelwandige theeglazen.  Als je kindje zo’n glas aanraakt, heeft hij/zij er geen benul van dat de inhoud gloeiend heet is en denkt hij/zij misschien dat het geen kwaad kan. Ontzettend gevaarlijk.

Schoonmaakartikelen, toiletartikelen, wasmiddelen, batterijen en medicijnen buiten bereik van je kindje houden

Allemaal producten waar je kindje absoluut niet bij mag komen. Houd de schoonmaakartikelen in het gootsteenkastje buiten het bereik van je kindje door een clip op het kastje te bevestigen. Maar denk ook aan een toiletblok. Dit kan ook gevaarlijk zijn voor je kindje. Gebruik liever daarom geen toiletblok.

Batterijen kunnen levensgevaarlijk zijn voor je kindje zijn net als medicijnen. Bewaar beiden dus het liefst zo hoog mogelijk op een plek waar je kindje niet bij kan komen. Maar denk ook aan gevaarlijke toiletartikelen zoals nagellak remover en vloeibaar wasmiddel of wasverzachter. Houd dit ver weg van je kindje.

Meubels vastmaken aan muren

Misschien heb je wel eens verhalen voorbij zien komen op internet van kasten die op peuters zijn gevallen. Bevestig kasten van bijvoorbeeld Ikea altijd aan de muur en vertel je kindje dat hij/zij nooit op of in de kast mag klimmen. Leg uit wat er kan gebeuren.

Voorkom dat je kindje niet in de wasmachine of droger kruipt

Wees er altijd alert op of je kindje niet in de wasmachine of droger klimt. Het klinkt misschien gek, maar toch heb ik verhalen hierover in de media voorbij zien komen. Ik wil het je daarom toch meegeven.

Veilige babymeubels en goede indeling van de babykamer

Koop altijd speciale babymeubels waarbij de ruimte tussen de spijltjes van het babybed voldoet aan de veiligheidsnorm. Maak het babybedje altijd kort op volgens het advies van de verloskundige/kraamzorg. Zorg ervoor dat er geen rolgordijnkoordjes naast het bed hangen vanwege mogelijk verstikkingsgevaar en doe ook op tijd de lattenbodem van het babybedje omlaag. Dit is direct zodra je kindje kan staan. Doe je dit niet dan loop je het risico dat je kindje uit het bed kan klimmen en valt.

Zet nooit de commode naast het babybedje. Ik spreek uit ervaring, want mijn dochter is als dreumes uit haar bed op de commode geklommen (terwijl de lattenbodem laag stond). Gelukkig had ik dit direct door en liep het dus goed af. Ik heb mijn dochter toen direct in bed gelegd en de commode verplaatst.

Laat je kindje trouwens nooit alleen op de commode. Ook niet om heel even iets te pakken.  In een fractie van een seconde kan je kindje al van de commode af vallen. Pak alle spullen die je nodig hebt voordat je je kindje op de commode legt of neem je kindje anders mee in je armen om de spulletjes te pakken of leg je kindje anders even veilig in bed.

Maak stopcontacten veilig

Niet direct een gevaar wanneer je kindje nog baby is, maar wel als hij/zij wat ouder is: stopcontacten. Je kindje zou er zomaar een voorwerp zoals een schaar in kunnen stoppen. Beveilig je stopcontacten daarom met speciale stopcontactbeveiligers die je heel makkelijk kunt bevestigen.

Beveilig ramen en deuren

Houd ramen nooit wagenwijd open waar je kinderen bij zijn en plaats speciaal beslag op je raam zodat je kindje niet zelf het raam open kan maken. Zorg er ook voor dat je kindje niet zo de voordeur uit kan lopen. Ik doe altijd de voordeur op de bovenste knip zodat mijn kinderen nooit zelf de deur kunnen openen. Je kent vast de verhalen van nog niet eens zo lang geleden over kinderen die ’s nachts over straat dwaalden in hun pyamaatjes.

Maar ook overdag kan een onafgesloten voordeur gevaarlijk zijn. Met name wanneer je bijvoorbeeld even boven bent en je kindje beneden en wanneer je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Behalve deze gevaren zijn er nog veel meer gevaarlijke objecten en situaties in huis zoals kaarsen, lucifers, aanstekers en kleine materialen en speelgoed zoals knikkers en kralen. Zo stak mijn zoontje pas nog een kraal in zijn neus. Wees altijd alert en let op waar gevaar in schuilt.  Wees zuinig op je kindje.

Heb jij nog veiligheidstips voor mij en voor andere moeders? Ik lees ze graag bij de reacties!

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

 

3 Reacties

  • Josan

    Ik heb tot nu toe stopcontactbeveliging en traphekjes. De droger zit achter 4 traphekjes dus daar maak ik me niet zoveel zorgen om. Vanaf een jaar of 2 helpen mijn kinderen al met messen in de keuken. Dat vinden sommige mensen gevaarlijk, maar ik geloof eerder in je kind veilig leren hoe iets moet dan alles maar achter slot en grendel. Tot nu toe heb ik nooit incidenten gehad en zijn er al 2 op die manier groot geworden. Nummer 3 waarschijnlijk ook.

    • info@mamalifestyleblog.nl

      Dat is prima toch Josan. Mijn kinderen helpen me soms ook met het snijden van groenten en daar sta ik dan gewoon bij. Mijn zoontje weet ook dat wanneer er een mes op tafel ligt dat hij zijn brood daarmee mag smeren, maar dat hij het grote broodmes niet mag gebruiken omdat dat te scherp is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *