De gevolgen wanneer je kind te veel op een telefoon of ander scherm kijkt

Mijn dochter zit te veel op haar mobiele telefoon, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Sinds begin dit jaar heeft mijn dochter een mobiele telefoon. We zijn nu acht maanden verder en mijn dochter zit behoorlijk vaak op het scherm van haar mobieltje te turen. Ik vind dat mijn dochter te veel op haar telefoon zit en zou het liever anders zien. Ik mag dat best vermelden op mijn blog, want zij weet precies wat ik er van vind. De telefoon ligt in haar slaapkamer, dus ik heb er weinig zicht op. Maar ik weet dat ze met haar mobieltje bezig is. ’s Avonds legt mijn dochter de telefoon in de woonkamer, zodat ze niet wakker blijft of wordt gemaakt door berichtjes. Internetten doet mijn dochter niet veel, wel maakt ze filmpjes met TikTok (voorheen Musical.ly). Aan de ene kant vind ik het leuk dat ze filmpjes maakt, aan de andere kant wil ik niet dat ze zo vaak op haar telefoon zit. In deze blog vertel ik er wat meer over. Ook lees je wat de gevolgen kunnen zijn voor een kind wanneer hij/zij veel tijd achter een beeldscherm doorbrengt.

Schermtijd

Hoe lang mijn dochter dagelijks op haar telefoon zit, durf ik niet te zeggen. Vanmiddag had ze een speelafspraakje met een vriendinnetje die ook filmpjes maakt op TikTok. Ze zaten boven te tekenen, zich te verkleden, schooltje te spelen en vast en zeker ook met de telefoon filmpjes te maken. Zou mijn dochter twee uur per dag op haar telefoon zitten? Of is het maar één uur? Misschien zit ik er helemaal naast, schat ik het te hoog of juist te laag in. Het mag duidelijk zijn: ik heb geen flauw benul hoeveel tijd mijn dochter op haar mobiele telefoon spendeert.

Vanaf welke leeftijd een mobiele telefoon?

Al eerder heb ik me voorgenomen de schermtijd in de gaten te houden, maar dat is toen snel gestopt. Toch wil ik er echt aandacht aan besteden. Het was eigenlijk nog helemaal niet de bedoeling dat mijn dochter nu al – op negenjarige leeftijd – een mobieltje zou hebben. Mijn bedoeling was altijd dat ze haar eerste mobiele telefoon zou krijgen wanneer ze elf zou zijn, een jaar voordat ze naar de middelbare school zou gaan. Maar nu heeft ze dus al jaren eerder een mobieltje.

De eerste mobiele telefoon

Waarom ik toch eerder overstag ging? Met Oud en Nieuw waren mijn nichtje en neefje bij ons. Omdat hun ouders gescheiden zijn, zien wij ons nichtje en neefje niet vaak. Op Oudjaarsavond was het heel erg gezellig en de kinderen vermaakten zich ook heel goed samen. Omdat mijn nichtje en neefje een mobiele telefoon met WhatsApp hebben, leek het mij een leuk idee om mijn dochter voor haar verjaardag (een maand later) een mobieltje te geven zodat ze contact kon houden met haar neefje en nichtje. Op haar negende verjaardag kreeg mijn dochter dus haar eerste mobiele telefoon.

TikTok (Musical.ly)

In het begin werd er alleen geappt met haar neef en nicht. Bij mijn dochter in de klas zaten vriendinnen die ook een mobieltje hebben en ook met hen voerde mijn dochter gesprekjes via de WhatsApp. Maar een paar vriendinnen maakten ook filmpjes op – toen nog – Musical.ly. Mijn dochter werd ermee aangestoken. Ook nu ze op een andere school zit, merk ik dat haar nieuwe klasgenoten/vriendinnen ook massaal filmpjes maken met TikTok (Musical.ly).

Leestip: kinderen bijziend door te lang op schermen van tablets en smartphones te kijken?

Welke nadelen/gevolgen hebben mobiele telefoons en beeldschermen voor je kind?

Ik vind het jammer dat mijn dochter zoveel op haar mobiele telefoon zit. Tijd om het echt wat meer in de gaten te houden. Zeker wanneer je leest wat de nadelen zijn als een kind veel met een mobiele telefoon of tablet bezig is. Veel tijd doorbrengen op de mobiele telefoon, tablet of spelcomputer:

  • is slecht voor de motoriek, omdat kinderen te weinig bewegen. Een kind moet dagelijks minstens een uur bewegen.
  • is slecht voor de ogen. Een kind dat te veel naar een schermt tuurt, heeft meer kans op bijziendheid, omdat het oog vervormt. Om bijziendheid zoveel mogelijk tegen te gaan, zou een kind dagelijks minimaal twee uur buiten moeten spelen.
  • kan slecht zijn voor de houding van een kind. Denk aan een tablet nek.
  • kan slaapproblemen veroorzaken, wanneer je kind laat in de avond nog naar een beeldscherm kijkt. De productie van melatonine wordt door het licht van het scherm namelijk uitgesteld.
  • kan zorgen voor stress, depressiviteit en vermindert de creativiteit.

Ik ga (nogmaals) proberen het telefoongebruik van mijn dochter in de gaten te houden en te verminderen. Heb jij ook een zoon of dochter die veel met de mobiele telefoon is en actief is met apps zoals TikTok? Praat erover mee bij de reacties.

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *