met mijn gezin in de stad blijven wonen of verhuizen naar een dorp? mamalifestyleblog, mamablogger, moederschap
Mama & lifestyle

Met mijn gezin in de stad blijven wonen of verhuizen naar een dorp?

 

We zijn al een tijdje bezig met onze huizenjacht. Makkelijk is het niet, zeker nu de woningmarkt zo oververhit is. We hebben al meerdere huizen bezichtigd, zowel op afspraak als tijdens een open huis. We hebben gekeken in onze eigen woonplaats, in de stad, en in dorpen dichtbij. Het makkelijkst zou zijn om in de stad te blijven wonen. Alle faciliteiten zijn er, niet alleen winkels in overvloed, maar bijvoorbeeld ook middelbare scholen waar mijn kinderen wanneer zij puber zijn naartoe gaan. Hoe fijn is het voor mijn kinderen wanneer ze straks maar hooguit een kwartiertje hoeven te fietsen wanneer ze naar de middelbare school gaan? Om niet twee keer 45 minuten per dag door de polder heen te moeten fietsen? Dat wil ik ze het liefst besparen. En echt veilig vind ik het ook niet. Met al dat verkeer en enge mensen die op de loer zouden kunnen staan. Zelf heb ik zes jaar lang door weer en wind moeten fietsen om vijf keer per week naar school te kunnen, op zaterdag naar mijn bijbaan te kunnen en om op zaterdagavond naar de kroeg te gaan. Toen vond ik het nooit zo heel erg, maar ik had het wel een heel stuk fijner gevonden als alle faciliteiten dichterbij huis waren geweest.

In die zin zou ik heel graag in de stad willen blijven wonen. Maar ja, in de stad waar ik woon is bijna geen wijk die me echt aantrekt. Ik woon helaas niet in zo’n stad met oude gebouwen/huizen, maar meer in een betonstad met hoge flats, jaren 70/80 eengezinswoningen en weinig sfeer. Landelijk wonen in een dorp vlakbij trekt mij dan meer aan. Ik zou het heel fijn vinden als mijn kinderen veilig voor de deur zouden kunnen spelen, als er heel veel groen is, meer ruimte en een sfeervolle winkelstraat (hoe klein deze ook mag zijn). En dat er zo min mogelijk flats zijn (of misschien wel helemaal geen). Maar als we ervoor kiezen in een dorp te gaan wonen, betekent het dat mijn kinderen straks ver moeten fietsen naar de middelbare school… Ik zit dus een beetje in dubio.

Wat ook nog meespeelt is de woningprijs. Voor woningen in “mijn” stad wordt echt de hoofdprijs gevraagd. Er zijn wel beter geprijsde woningen, maar deze zijn gelegen in een wat nieuwere wijk waar echt totaal geen sfeer en groen is. Dit trekt ons dus ook weer niet. Afgelopen weekend namen we een kijkje bij een doorsnee tussenwoning van 110 m2. Dat is 30 m2 groter dan onze huidige woning, maar nog steeds niet heel erg groot. Dit huis lag op een steenworp afstand van de school van mijn kinderen, dus dat was een groot pluspunt. Het huis zag er heel erg netjes uit, maar we vreesden toch dat het huis wel heel snel te klein zou worden voor ons. Waar zouden we al onze spullen laten? De ouderslaapkamer was mega klein, er paste net aan een tweepersoonsbed in en de slaapkamerdeur ging maar met moeite dicht. Ik zou er claustrofobisch van worden en de kinderkamers waren ook erg krap. Het enige pluspunt was, op de locatie na, de zolder en de schuifpui naar de tuin. De bieden vanaf prijs was ook een minpunt. Tegenwoordig werken steeds meer makelaars/huizenverkopers met een bieden vanaf prijs in plaats van een vraagprijs. Ze hopen dan een hogere opbrengst te krijgen. De prijs voor deze woning ging al richting € 300.000,-. Die prijs vond ik deze woning het echt niet waard. Maar als ik verder kijk, dan zijn de meeste woningen in deze prijscategorie. Of je betaalt minder, maar komt ook in een mindere wijk terecht.

We zijn ons dus nu toch ook aan het oriënteren op grotere (en meestal ook minder dure) huizen in nabijgelegen dorpen. Maar een lastig punt blijft die middelbare school die in die dorpen toch ontbreekt… Heb jij bij een verhuizing ook in dubio gezeten of je voor een huis zou gaan in een stad of in een dorp? Waar heb jij uiteindelijk voor gekozen en waarom? En was het achteraf de juiste keuze? Laat het me weten bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Lees hier alles over onze huizenjacht, de aankoop van ons droomhuis en de verhuizing:

1. Op zoek naar een nieuw huis: daarom kochten we niet ons droomhuis

2. Hoe krijg je als ondernemer een hypotheek?

3. Met mijn gezin in de stad blijven wonen of verhuizen naar een dorp?

4. We hebben een bod uitgebracht on ons droomhuis!

5. Hebben we ons droomhuis gekocht? Is ons bod geaccepteerd?

6. Sparen voor een verhuizing naar een (andere) koopwoning

7. Definitief huis gekocht & ons huis staat te koop

8. Ik ga met mijn gezin verhuizen van een stad naar een dorp

9. Thuiswerken vanuit kantoor aan huis

10. Verhuisblog 1: appartement verkocht, adreswijzigingen, keuken gekocht en verbouwingplanning

11. Waarom ik blij ben dat ik naar een dorp met amper winkels verhuis

12. Verhuisblog 2: verhuisservice regelen en de sleuteloverdracht van ons nieuwe huis

13. Schoonmaakroutine in mijn nieuwe huis (eengezinswoning)

14. Verhuisblog 3: verbouwingsupdate na 2 maanden + 39 foto’s van ons nieuwe huis!

 

 

2 Reacties

  • Celina

    Hoi,
    Ik zie dat dit al een iets oudere post is, maar ik wilde toch even reageren. Ik heb namelijk exact hetzelfde probleem! Mijn hart ligt in de stad waar we nu wonen, maar helaas zijn de woningen in het dorp (waar ik oorspronkelijk vandaan kom), meer naar onze smaak en budget. Ik zou inderdaad ook het liefst in de stad wonen met exact dezelfde punten als jij benoemt in je verhaal. En ook met exact dezelfde redenen eventueel terug naar het drop overwegen. Echt een dilemma!! Hebben jullie misschien al iets besloten? Ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *