Help! Vlooien in huis! Hoe bestrijd je ze?

vlooien bestrijden in huis, mamalifestyleblog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger

vlooien bestrijden in huis, mamalifestyleblog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger

In de zeventien jaar dat ik al katten heb, wordt mijn huis nu voor de tweede keer geterroriseerd door vlooien. Hoe dit komt? Waarschijnlijk door nalatigheid van mijn kant. Ik heb namelijk mijn poezen te laat hun Stronghold pipetje toegediend. En met twee poezen die buiten komen, is het leed snel geschied. Vandaag ging ik de vlooien te lijf. Maar hoe bestrijd je die vreselijke beestjes?

Allereerst, ik weet niet waar de vlooien zitten. Ik weet alleen dat ze in ons huis zitten. Ik pakte het dan ook goed aan en ging direct voor een volledige ontsmetting van ons huis.

Stronghold ter preventie tegen vlooien

Ik gebruik voor mijn poezen altijd een Stronghold pipet om ze te beschermen tegen vlooien. Dit keer was ik dus te laat. De substantie beschermt je kat of poes vier weken tegen besmetting met vlooien. Ik plak altijd de Stronghold sticker, die is bijgesloten in de verpakking, in mijn agenda. Zo weet ik altijd wanneer ik voor het laatst mijn poezen een pipet heb toegediend.

Beddengoed en kleedjes wassen op 60 graden

Het bedddengoed en kleedjes was ik altijd al op 60 graden. Vandaag dus ook. Ik heb, omdat ik dus niet weet waar de vlooien zitten, de lakens, moltons en dekbedden van alle bedden afgehaald. Evenals de kleedjes van de vloeren. Omdat ik niet alles in één draai kan wassen, heb ik alles in vuilniszakken gestopt en de vuilniszakken dichtgemaakt met een clip. Op deze manier kunnen de vlooien zich niet verder verspreiden en het schijnt zelfs dat ze door zuurstofgebrek sterven.

Regelmatig stofzuigen in alle hoeken en gaten

De remedie bij een vlooienplaag is stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen. Ik heb eerst de stofzuigerzak vervangen, omdat de zak vrij vol was en met een nieuwe stofzuigerzak heeft de stofzuiger een veel betere zuigkracht. Ik stofzuig regelmatig, maar vandaag heb ik werkelijk alles van de kant gehaald: alle kastjes, de bank, de radiatorbekleding. In elk hoekje en langs elke plint ben ik met de stofzuiger geweest. Vlooien planten zich erg snel voort. Ze leggen eitjes, die eerst larven en binnen een maand vlooien worden. Het is dus belangrijk om het zorgvuldige stofzuigen te blijven herhalen. De eerste week moet ik dit zeker dagelijks doen.

Zo min mogelijk dweilen & gebruik azijn

Vlooien houden van vochtige plekjes, dus het is beter om niet te vaak te dweilen. Met twee kinderen en de daarbij behorende bekers limonade die omgaan, moet ik wel regelmatig dweilen. Normaal gesproken dweil ik altijd met een sopje met Citronella, maar om de vlooien te bestrijden gooi ik nu ook een flinke scheut schoonmaakazijn in het sopje. De combinatie van water met azijn is namelijk dodelijk voor vlooien en zelfs voor de eitjes en larven.

Anti-vlooienspray voor moeilijk bereikbare plekjes

Bij voorkeur gebruik ik geen anti-vlooienspray. Ik vind het geen fijn idee om mijn huis te behandelen met chemicaliën terwijl ik hier twee kinderen heb rondlopen. Ik koop pas een omgevingsspray als uiterste oplossing wanneer het veelvuldige stofzuigen en wassen onvoldoende effect hebben gehad. Een omgevingsspray gebruik ik dan alleen voor de plekjes die ik met de stofzuigermond moeilijk kan bereiken, zoals tussen de muur en de plint.

Een vlooienband is ongezond

Omdat mijn poezen Stronghold toegediend krijgen, doe ik ze geen vlooienband om. Een vlooienband schijnt ook helemaal niet goed te zijn voor je huisdier. Ik ben wel eens getipt een vlooienbandje in de stofzuigerzak te doen, maar eigenlijk is dit helemaal niet effectief. Een vlooienbandje zou helemaal geen eitjes en larven doden. Het schijnt juist helemaal niet goed te zijn om een vlooienbandje in de stofzuigerzak te doen, omdat er elke keer wanneer je stofzuigt giftige gassen in de lucht komen.

Heb jij weleens last gehad van een vlooienplaag in huis? Heb jij nog tips om de vlooien te bestrijden? Ik lees het graag bij de reacties.

mama lifestyle blog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger

 

7 thoughts on “Help! Vlooien in huis! Hoe bestrijd je ze?

 1. Oh bah, hopelijk snel verlost!
  Heb het jaren geleden een keer gehad, woonden toen nog op een klein flatje met 2 katten. Vriend had de vlooien meegenomen, nadat hij in een kraakpand was geweest. Toen alles gepoetst en sorays gebruikt. Daarna nooit meer een vlo gezien. Zelfs niet nu we ook een hond hebben en de katten buiten komen (en veel zwerfkatten in de wijk) dieren wirden hier niet behandeld met pipetjes oid, sinds 1 van de katten een keer goed ziek ervan is geweest.

 2. Onze katten komen ook wel buiten en de hond natuurlijk ook. Maar toen we onze eerste kat hadden deed ik eigenlijk niks aan vlooienbestrijding, omdat zij niet buiten kwam en niet in aanraking kwam met andere dieren. En 2 jaar is zijn vlo-vrij geweest. Pas toen we de tweede kat uit het asiel erbij haalden begon het. En zij, de eerste kat, reageerde heel extreem op vlooien. Ze beet haar achterpoten helemaal rauw. En hoewel we toen wel af en toe vlooiendruppels hadden, en de nieuw kat in het asiel ook met Stronghold behandeld was, kwamen we er net iets te laat achter dat we beter een ander merk konden gebruiken. We zijn toen over gestapt op advantage en dat werkt voor onze huisdieren (nu ook voor de hond) heel goed.
  Het is voldoende voor ons om de katten en de hond eens in de 4 of 6 weken te bedruppelen, en het houdt ook teken weg. En verder is het een kwestie van regelmatig stofzuigen, inderdaad.
  Bij goeie vlooienbestrijding gaan de vlooien dood, of worden ze onvruchtbaar. Maar … een vlooienneet kan wel heel lang zonder gastheer overleven, toch? Dus die moet je opzuigen en verwijderen.

 3. Wat vervelend! pff ik heb het ook eens gehad.. alles in de was overal met de stofzuiger langs.. huisdieren.. je moet er wat voor over hebben

 4. Helaas pindakaas … Hier ook twee weken geleden na terugkeer vakantie … Dagelijks stofzuigen en om de paar daagjes alle kiertjes mee stofzuigen en alles verplaatsen … Alle tapijtjes weg en al heel wat gewassen aan 60 graden … Onze 3 katten hebben nu frontline combo van de dierenarts en hopelijk zijn we er snel vanaf … Onze kalender is gewaarschuwd voor de volgende pipetjes ??. Hoe weet je of je ervan af bent?

 5. Lastige situatie. Ik heb er ook last van gehad. Ik kan je zeggen dat 3 uur per dag stofzuigen ook weinig geholpen heeft. Misschien heb ik de relevante plekjes dan toch overgeslagen. In ieder geval een stom en tijdrovend probleem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *