Hoe begin je met opruimen? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, blog, blogger
Mama & lifestyle

Hoe begin je met opruimen?

Sinds ik met mijn opruimchallenge ben begonnen, ben ik nog meer aan het opruimen en kijk ik met een nog kritischere blik naar mijn spullen. Ik moet bekennen dat wij best veel spullen hebben met ons gezin. Denk aan speelgoed, kleding, kampeerspullen en alle spullen voor ons bedrijf. Al jarenlang houd ik regelmatig een opruimronde en ik kreeg nog meer de smaak van het opruimen te pakken toen ik het boek van Marie Kondo las. 

Waar beginnen met opruimen?

Opruimen heb ik eigenlijk altijd al gedaan. Maar wat als je van nature geen opruimer bent? Wat als je niet weet waar je in hemelsnaam moet beginnen met opruimen? Of als je het moeilijk vindt om afstand te doen van je spullen? Je hoeft echt niet in één keer je hele huis op te ruimen. Begin vooral klein en probeer ruimte voor ruimte op te ruimen. 

Begin vooral met de voor jou makkelijkste ruimte om op te ruimen. Voor mij zou dat de badkamer zijn, omdat er in mijn badkamer niet zoveel spullen liggen. In ieder geval een heel stuk minder spullen dat in bijvoorbeeld mijn slaapkamer of kantoor.

Je kunt beginnen met het opruimen van de kleinste dan wel voor jou makkelijkste ruimte om op te ruimen, maar je kunt ook beginnen met een ruimte waar jij je ergert aan de rommel. Puilt bijvoorbeeld jouw kledingkast helemaal uit? Of is er echt geen plekje meer vrij in de voorraadkast? Pak dan vooral deze ruimtes zo snel mogelijk aan.

Je kunt ook willekeurig ergens beginnen met opruimen. Ruim vooral op waar jij ook echt gaat beginnen. Zorg dat je genoeg gemotiveerd bent om die ruimte op te ruimen. Beloof jezelf bijvoorbeeld een prachtige plant wanneer je de woonkamer helemaal aan kant hebt. 

Hoe ruim je op?

Zorg dat je drie bakken of twee bakken en een vuilniszak bij de hand hebt. in de vuilniszak of in één bak doe je spullen die je weggooit. Dit zijn spullen die in een te slechte staat zijn voor een tweede ronde en die je niet weg kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan kapotte spullen of artikelen die vies zijn (zoals kleding met vlekken die er niet meer uitgaan). 

In de tweede bak doe je spullen die je weggeeft aan vrienden, familie of doneert aan de kringloop. In de laatste bak doe je spullen die je wilt verkopen. Deze spullen kun je op Marktplaats zetten of op Facebook. Op Facebook zijn er namelijk tal van regionale verkoopgroep waarvoor jij je gratis kunt aanmelden en je spullen kunt aanbieden. Dit kan soms nog een leuk bedrag opleveren.

Welke spullen doe je weg?

Tijdens het opruimen zal je heel veel spullen tegenkomen die je eigenlijk niet gebruikt, maar liever niet weg wilt doen. Wees eens heel eerlijk en ga bij jezelf na hoe lang je het artikel al niet gebruikt hebt, of je het product überhaupt ooit nog gaat gebruiken en of je er blij van wordt. Probeer vanaf een afstand en dus zo objectief mogelijk naar je spullen te kijken. Natuurlijk vind ik het soms ook lastig om bepaalde spullen weg te doen, maar als ik die spullen niet gebruik en ook niet meer ga gebruiken, dan doe ik het toch weg. Op het moment zelf is het misschien lastig om te beslissen, maar naderhand zul je er blij mee zijn.

De hele dag opruimen? 

Zie je het niet zitten om de hele dag bezig te zijn met opruimen? Zoals gezegd, je hoeft echt niet meteen het hele huis overhoop te halen. Begin met één ruimte en plan een uurtje in om op te ruimen. Met een uurtje geconcentreerd opruimen kom je al een heel eind. Laat je niet afleiden door je telefoon, maar ga echt door. Je zult zien dat je veel meer werk kunt verzetten dan je denkt. Voor je het weet ben je verslaafd aan opruimen!

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *