Hoe bepaal en bereik je je doelen, ondernemer, ZZP’er, mama onderneemt, mamalifestyleblog, voor ondernemende moeders (in spé), moeder eigen bedrijf, mompreneur
Mama & lifestyle,  Mama onderneemt / werkt

Hoe bepaal en bereik je je doelen?

Het einde van het jaar nadert en dat is meestal het moment om mijn doelen te bepalen voor het aankomende jaar. Ik merk dat ik vaak bepaalde doelen heb, maar deze eigenlijk helemaal niet vormgeef. Dat komt vast doordat ik min of meer op de automatische piloot leef en mijn tijd wordt opgeslokt door ons eigen bedrijf en ons gezin.

Één van mijn doelen is een tweede bedrijf op te starten. Een doel wat ik al jaren voor ogen heb, maar waar ik niets mee doe. Terwijl de achterliggende gedachte achter dit doel zeker niet onbelangrijk is: financiële onafhankelijkheid creëeren. Toch vind ik er de tijd en motivatie niet voor om alles in het werk te stellen om mijn doel te bereiken. Ik kan op zijn minst stellen dat het mij aan doelgerichtheid wel ontbreekt.

Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen, want volgend jaar wil ga ik mijn doel bereiken. Als ik het nu niet doe, gebeurt het nooit. Maar hoe pak je zoiets nu aan?

– Stel doelen en doelstellingen: met dit voor ogen weer je wat je moet doen, in welke volgorde, besteed je je tijd nuttiger en stel je geen taken uit.
– Schrijf je doelen op. Doelen worden zo tastbaar, het werkt motiverend en het stimuleert je om ermee aan de slag te gaan.
– Hang een deadline en eventueel subdeadlines aan je doelen. Hierdoor maak je een doel urgent en ga je er daadwerkelijk mee aan de slag.
– Breng in kaart wat je allemaal moet doen om je doel te bereiken. Maak hier een lijst van die je voortdurend aanvult met nieuwe stappen die je te binnen schieten.
– Maak een plan van je lijst, hang prioriteiten aan de stappen en bepaal in welke volgorde je de stappen moet nemen.
– Start meteen met het uitvoeren van je plan, wacht niet.
– Doe elke dag een taak die je dichter bij het bereiken van je hoofddoel brengt. Maak dit een onderdeel van je dagelijkse routine.

Een doel heb ik altijd als één groot ding in mijn hoofd. Terwijl een doel nooit uit één ding bestaat, maar allerlei randzaken, subdoelen, omvat. Je doel bereik je nooit in één keer, maar in babystapjes. Een baby leert ook nooit in één keer lopen, maar begint met kruipen, staan en begint dan stapje voor stapje te zetten.

Elke taak die aan je doel hangt, brengt je steeds een stukje verder bij je einddoel. Wanneer je je doel opsplitst in stukjes zul je merken dat het een stuk makkelijker is om aan je doel te werken. Het wordt een stuk overzichtelijker wat je precies moet doen en het wordt behapbaar.

Ondanks dat wij bezig zijn met de aankoop van een huis en de drukke decembermaand wil ik de kerstvakantie benutten om mijn doel (het oprichten van een tweede bedrijf) op te splitsen in subdoelen en hier een deadline aan te hangen.

Ik zeg zeker niet dat ik binnen nu en een maand een draaiend bedrijf heb, maar ik wil wel alvast de eerste stappen bepalen en zetten. Ik zal je op deze blog regelmatig bijpraten over het verloop, dan heb ik gelijk een goede stok achter de deur. Of beter nog: volgend jaar rond deze tijd vind je hier een blog over hoe het eerste jaar van mijn tweede bedrijf mij is bevallen.

Heb jij doelen op werkgebied of op persoonlijk vlak? Hoe zorg jij ervoor dat je je doelen bereikt? Of kom jij hier niet aan toe? Laat het me weten bij de reacties.

 

 

 

 

 

Bron: Eat that frog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *