Hoe bereid ik mijn kinderen voor op de verhuizing?

hoe bereid ik mijn kinderen voor op de verhuizing, mamalifestyleblog, mamablogger

De verhuizing. Begin dit jaar leek het nog zo ver weg, maar over twee maanden is het dan eindelijk zover: ik ga verhuizen met mijn gezin! Mijn vriend en ik willen al jaren verhuizen, maar vorig jaar was het dan eindelijk mogelijk om een ander huis te kopen. In de zomer hakten we de knoop door en vanaf toen gingen we op huizenjacht. Vanaf het begin vertelden we onze kinderen dat we verhuisplannen hadden.

Sommige mensen vinden misschien dat je een kind pas moet inlichten wanneer de verhuizing concreet is, dus wanneer je definitief een ander huis hebt gekocht. Maar wij wilden onze kinderen er gelijk bij betrekken om ze zo goed mogelijk voor te bereiden. Een verhuizing heeft immers toch heel wat voeten in aarde. Ze nemen toch afscheid van hun buurtje en van hun vriendjes en vriendinnetjes in de wijk. Stel je voor dat wanneer je een kant en klaar huis koopt waar je zo in kunt trekken, dan verhuis je misschien al met 2 maanden. Dan komt de verhuizing misschien wel heel plotseling voor de kinderen. Bovendien hebben kleine kinderen soms hele grote oren. Mijn kinderen vangen vaak alles op wat we zeggen, dus dan kunnen we ze beter gelijk uitleggen waar we mee bezig zijn.  

Onze kinderen vonden het meteen heel leuk om te verhuizen, maar ze vonden het natuurlijk ook wel een beetje jammer. Hun beste vriendje en vriendinnetje die nu om de hoek wonen, gaan ze straks natuurlijk minder vaak zien. Wat dat betreft is het best lastig als je met wat oudere kinderen gaat verhuizen. Het makkelijkst was het geweest als we waren verhuisd toen ze nog baby of peuter waren. Helaas was dat toen voor ons niet mogelijk. 

Vanaf september gingen we actief op zoek naar een ander huis. In totaal zijn we drie maanden bezig geweest met onze huizenjacht. We hadden heel wat huizen bezichtigd voordat ons droomhuis op ons pad kwam. Het huis dat we in december kochten en waarvan we 1 februari de sleutel kregen. Onze kinderen zijn betrokken geweest bij bijna de hele huizenjacht. Ze zijn vaak mee geweest naar bezichtigingen, soms trouwens ook niet wanneer een bezichtiging onder schooltijd was. Onze kinderen zijn mee geweest naar de hypotheekverstrekker en zelfs naar de makelaar om het koopcontract te tekenen. Straks gaan ze ook mee naar de notaris voor de overdracht van ons appartement. Ik neem mijn kinderen eigenlijk overal mee naartoe. Dat heb ik altijd al gedaan en ik denk dat mijn kinderen hierdoor ook zo makkelijk zijn. 

Er gaat best een lange periode overheen, van datum van overdracht (1 februari) tot datum van verhuizing (half/eind juni). Oorspronkelijk zouden we eind april al verhuizen, maar het verbouwen neemt wat meer tijd in beslag dan verwacht. Gelukkig kunnen we ons appartement nog twee maanden huren van de koper en kunnen we onze verhuizing uitstellen.

Leestip: verhuisblog 3: verbouwingsupdate na 2 maanden + 39 foto’s van ons nieuwe huis

Wat mij betreft kan het voor mij niet snel genoeg gaan, maar zo’n lange overgangsperiode heeft toch ook wel weer zijn voordelen. Omdat we zo al zo lang de sleutel hebben, kunnen mijn kinderen rustig wennen aan ons nieuwe huis en aan onze nieuwe woonomgeving. We zijn er immers elk weekend om te klussen. Mijn kinderen vertoeven dan in de speelkamer of buiten en mijn vriend en ik gaan dan aan de slag met de verbouwing die gedaan moet worden. Zelf ga ik trouwens geen hele dagen klussen in het huis. Niet omdat ik dat niet wil, maar vanwege de kinderen.

Meestal ga ik een halve dag samen met mijn kinderen naar het nieuwe huis. Een hele dag vinden ze vaak toch te lang. Dat komt waarschijnlijk ook omdat hun slaapkamers niet klaar zijn en omdat wij niet de volle aandacht voor ze hebben tijdens het klussen. Niet dat we ze verwaarlozen, want tussendoor gaan we even met ze zitten om te eten en af en toe gaan we bij ze kijken. De afgelopen weekends heb ik bijvoorbeeld samen met mijn kinderen getuinierd en dat was echt even quality time. 

Ik merk dat mijn kinderen zich al aardig thuis beginnen te voelen in ons nieuwe huis. We zijn er inmiddels al zo vaak geweest. Wat ook helpt is dat we ons zo welkom voelen bij onze nieuwe buren. Ze zijn zo aardig en gastvrij voor ons en voor onze kinderen. Onze kinderen mochten zelfs stekjes planten bij onze nieuwe buurvrouw. De buurvrouw die ook nog eens met cadeautjes aan kwam zetten voor onze kinderen. Hoe lief.

Wat ook helpt bij het wennen, is dat de nieuwe woonomgeving zoveel beter en kindvriendelijker is dan de omgeving waar we nu in wonen. Ons appartement ligt midden in de stad. Alhoewel er een speeltuintje is, is de buurt absoluut niet kindvriendelijk. Dit komt met name door het drukke verkeer. In onze nieuwe woonwijk is het een heel stuk rustiger. We gaan namelijk verhuizen naar een dorp met net iets meer dan 4.000 inwoners. Vlak voor ons huis ligt een kinderboerderij wat ook erg leuk is voor mijn kinderen. Zeker nu er kleine geitjes zijn. Mijn kinderen nemen er elke keer een kijkje.

Leestip: ik ga met mijn gezin verhuizen van een stad naar een dorp

Ik heb het gevoel dat mijn dochter en zoon zich al aardig thuisvoelen in ons nieuwe huis en in onze nieuwe woonplaats. Vriendjes en vriendinnetjes hebben ze er nog niet, maar dat zal vast niet lang duren. Er is namelijk een openluchtzwembad in onze nieuwe woonplaats en ik heb daar gelijk een abonnement genomen. Dan kunnen we daar in de zomer heerlijk zwemmen en ontmoeten mijn dochter en zoon andere kinderen.

Voorlopig zullen mijn kinderen nog wel op hun oude school blijven, op 15 autominuten en 30 fietsminuten van ons nieuwe huis. Omdat mijn dochter al in groep 5 zit, wil ik niet direct switchen. De bedoeling is dat mijn kinderen op hun oude school blijven tenzij ze zelf aangeven naar de basisschool in onze nieuwe woonplaats te willen. Ik vind het op zich niet erg om ze dagelijks te brengen en te halen. Dat heb ik er graag voor over. Maar eerst moet het huis natuurlijk af!

Ik kan niet wachten om de kinderkamers te verven, zodat het echt hun kamertjes worden. Deze week ga ik daar een begin mee maken. Ik zie mijn kinderen straks al heerlijk spelen in hun nieuwe slaapkamers. Na de verhuizing mogen mijn kinderen allebei hun verjaardagspartijtje vieren. Super leuk dat dit dan in ons nieuwe huis is. Dan kunnen de vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen gelijk ons nieuwe huis zien. Mijn dochter wilt zelfs een slaapfeestje organiseren. Prima, daar is alle ruimte voor!

Ben jij weleens verhuisd met je kinderen? Hoe heb je je kinderen hierop voorbereid? Laat het me weten bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *