Hoe bereid je je kind voor op een broertje of zusje erbij?

Hoe bereid je je kind voor op een broertje of zusje erbij, zwanger en baby, kind en opvoeding, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Toen ik zwanger werd van mijn tweede kindje was mijn dochter ruim 2 en toen haar broertje geboren werd, was ze 3,5. Totdat ze grote zus werd, was ze dus 3,5 jaar enig kind en kreeg ze de volledige aandacht van ons. Een broertje of een zusje erbij is best een grote verandering voor een kind. Helemaal als het tot dan toe alleen is geweest. Hoe bereidden wij onze dochter voor op de komst van haar broertje? En hoe lieten we haar wennen na de geboorte van ons tweede kindje?

Het scheelt dat mijn dochter al wat ouder was. Ze maakte mijn zwangerschap heel bewust mee. Ze begreep dat er een baby in mijn buik zat en ze vond het heel erg leuk om grote zus te worden. Ik betrok haar bij alles wat met mijn zwangerschap en de baby te maken had. Ze ging elke keer mee naar de verloskundige en ook bij alle echo’s is ze geweest. Ik liet mijn dochter telkens zien hoe groot de baby nu zou zijn aan de hand van plaatjes in een babyboek en mijn dochter mocht natuurlijk aan mijn buik voelen.

Vanaf het begin af aan vond mijn dochter het heel leuk dat ze er een broertje bij zou krijgen. Ze maakte ook allerlei tekeningen voor de babykamer. Toch zijn er ook kinderen die er wat meer moeite mee hebben wanneer er een kindje bijkomt. Ze moeten ineens de aandacht van hun ouders delen met de baby, mama is voortdurend bezig met de baby voeden en misschien dat er na de bevalling wat minder uitstapjes samen ondernomen worden. Met name als je oudste kindje wat jonger is, kan de nieuwe situatie even wennen zijn. Je oudste kindje is zich minder bewust van wat er allemaal gebeurt en is nog niet zo zelfstandig als een wat ouder kindje.

Mijn dochter was 3,5 toen mijn zoontje werd geboren en ze was al een stuk zelfstandiger. Ze was zindelijk en kon zichzelf prima vermaken. Tijdens de zwangerschap kreeg ze een nieuwe slaapkamer en hielp ze mee met klussen en schilderen. En ook met de babykamer hielp ze mee met inrichten en kleertjes neerleggen.

Na de bevalling van mijn tweede kindje moesten zowel mijn zoontje als ik naar het ziekenhuis (lees hier het bevallingsverhaal). Omdat de bevalling nogal traumatisch was, hadden we ervoor kunnen kiezen om mijn dochter nog even bij opa en oma te laten logeren, maar ik wilde mijn dochter juist gelijk ophalen toen wij uit het ziekenhuis werden ontslagen. Dezelfde dagen waren wij samen als gezin. Ik vond het niet alleen heel fijn voor onszelf, maar ik vond het ook belangrijk dat ze gelijk haar broertje zou zien. Ze dook gelijk met haar koppie in de kinderwagenbak.

Op dat moment wist ik gelijk dat het goed zat. Ze was hartstikke gek op de baby. Ik liet haar meehelpen met het halen en aangeven van spuugdoekjes en luiers. Wanneer haar broertje in de box lag, ging ze er op een stoel naast zitten en ging ze hem een boekje voorlezen. En wanneer we buiten liepen met de kinderwagen, mocht ze zelf ook achter de kinderwagen lopen.

Omdat ik het belangrijk vond dat het normale leven voor mijn dochter zoveel mogelijk doorging, ging ze ook gewoon naar het kinderdagverblijf. Ook tijdens mijn kraamweek. Even had ik overwogen om haar gezellig thuis te houden, maar een kraamweek is helemaal niet gezellig voor een oudste kind. Je bent toch heel erg bezig met de baby, herstellen van de bevalling, de kraamhulp. Wel ging ik twee weken na de bevalling al samen met mijn dochter en baby alleen naar het strand. Het was ontzettend mooi weer en normaal gesproken zou ik ook met mijn dochter naar het strand zijn gegaan. Nu dus ook. Lichamelijk vroeg het eigenlijk te veel van me, maar mijn dochter had een prachtige dag en ik dus ook.

Het belangrijkste wanneer je zwanger bent van je tweede/derde/vierde kindje is om je oudste kind(eren) zoveel mogelijk overal bij te betrekken. Lees bijvoorbeeld je oudste kind(eren) een boekje voor wanneer je de baby aan het voeden bent en probeer je oudste kind(eren) ook af en toe 1 op 1 aandacht te geven. Speel gezellig een spelletje met hem/haar/hun.

Ben jij zwanger en wordt jouw kind straks grote broer/zus? Hoe bereid je hem/haar voor op de komst van de baby? En wanneer je meerdere kinderen hebt: hoe heb je je oudere kinderen laten wennen aan de komst van een nieuw kindje? Laat het me weten bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *