Hoe gaat het met mijn kinderen op hun nieuwe school?

Vorige maand schreef ik dat mijn kinderen naar een andere school zijn gegaan. Misschien wist je al dat ik pas met mijn gezin ben verhuisd. We bleven niet in dezelfde plaats wonen. We gingen zelfs van een stad naar een dorp. In eerste instantie was het de bedoeling dat mijn kinderen op dezelfde school zouden blijven en dat we elke dag met de auto heen en weer zouden pendelen tussen huis en school. Dat liep uiteindelijk heel anders, want in de zomervakantie besloten we dat we onze zoon en dochter toch naar de school in onze nieuwe woonplaats zouden laten gaan. In deze blog praat ik je bij hoe het nu na zes weken met mijn kinderen op hun nieuwe school gaat. Zijn ze inmiddels al een beetje gewend aan hun nieuwe school en hebben ze al vriendjes en vriendinnetjes gemaakt? Je leest het in deze blog. 

Nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken

In het begin was het met name voor mijn dochter heel erg wennen. Zij zit nu in groep 6. Mijn zoontje was dezelfde ochtend nog gewend. Hij is een stuk jonger (zes jaar) en voor hem was de overgang duidelijk een stuk makkelijker. Gelukkig kwam mijn dochter bij een meisje in de klas waarmee ze al een paar keer in de speeltuin had gespeeld. Had ze in ieder geval één bekend gezicht in de klas. Naast dat meisje zit ze ook in de klas. Mijn dochter maakte al heel snel nieuwe vriendinnetjes. Meerdere keren per week werden er zowel na schooltijd als in het weekend speelafspraakjes gemaakt. Soms zag ik mijn dochter bijvoorbeeld de hele zaterdag- of zondagmiddag niet, omdat ze bij een vriendinnetje bleef spelen. Ik was hier erg blij mee, want als ouder wil je natuurlijk heel erg graag dat je kind vriendjes/vriendinnetjes heeft en dat hij/zij erbij hoort. Ook mijn zoontje maakte snel nieuwe vriendjes. Inmiddels heeft hij ook al met meerdere kinderen uit zijn klas buiten schooltijd gespeeld.

Wennen aan de klas

Mijn zoontje zit in groep 3 en de klas is – wat ik van de juffen heb gehoord – een gemoedelijke klas. Groep 3 bestaat uit twee groepen 2 die zijn samengevoegd, dus de ene helft van de klas kende de andere helft van de klas nog niet. Nu is het echt één groep 3. De kinderen zijn aan elkaar gewend en er schijnt bijna nooit onenigheid in de klas te zijn. Omdat groep 3 een samengestelde groep is, viel het niet eens op dat mijn zoontje nieuw was. Groep 6, de klas van mijn dochter, is een iets ander verhaal. Deze klas is eigenlijk een combinatieklas 5/6. De klas van mijn dochter schijnt ook een leuke klas te zijn, maar er zitten ook wat jongens in die nogal stoer doen. Iets waar mijn dochter best even aan moest wennen. In haar vorige klas waren er helemaal niet zulke stoere kinderen. Het is zeker niet zo dat de jongens onaardig tegen mijn dochter doen, het betreft echt hoe de jongens onderling met elkaar omgaan. 

Leestip: onze kinderen gaan naar een andere school

Wennen aan nieuwe methodes en voor het eerst Engelse les

Voor mijn zoontje breekt een geheel nieuw tijdperk aan: dat van leren lezen en schrijven. Geweldig vindt hij het om te doen. Hij heeft er zoveel plezier in en thuis vertelt hij er vaak over. Ook “moet” ik ’s ochtends bij het wegbrengen van hem altijd even in zijn boekjes kijken om te zien wat hij allemaal heeft gedaan. Hij is zichtbaar trots op welke letters hij al kan schrijven en ook kan hij al lezen. Hij leest nu mij voor 🙂 Wennen aan nieuwe methodes was bij hem niet aan de orde. Bij mijn dochter zijn er ook nieuwe methodes in haar nieuwe klas. In het begin moest ze hier wel aan wennen, maar nu hoor ik haar er niet meer over. Ook kreeg ze ineens Engelse les. Iets wat ze nog niet eerder heeft gehad. De eerste keer raakte mijn dochter een beetje in paniek, maar nu krijgt ze bijles en vindt ze het zelfs leuk.

Speelafspraakjes met oude vriendjes en vriendinnetjes, oude school missen en mijn schuldgevoel

Een paar keer per maand spreken mijn kinderen af met hun vriendjes en vriendinnetjes van hun oude school. Ze vinden het dan erg leuk. Het is alsof ze elkaar geen dag hebben gemist, want ze pakken de draad zo weer op. Wel zei mijn zoontje na het laatste afspraakje met zijn vriendje dat hij weer naar zijn oude school wilt. Hij zei het één keer, daarna heb ik hem er niet meer over gehoord. Misschien heeft zijn vriendje wel tegen hem gezegd dat hij hem mist. Ik weet van een vriendinnetje van mijn dochter dat ze mijn dochter heel erg mist. Ze heeft het ook een beetje moeilijk tijdens de pauzes op school zo vertelde haar moeder mij. Op dat soort momenten voel ik me erg schuldig. Dan denk ik echt: wat heb ik gedaan? Mijn kinderen hadden het prima naar hun zin op hun oude school en ik heb alles overhoop gegooid, alle vriendschappen doorgesneden. Dit laatste klopt niet helemaal, want ik probeer juist om af en toe speelafspraakjes met oude vriendjes en vriendinnetjes in te plannen. Maar toch voelt het soms zo voor mij. Het is toch anders of je elkaar dagelijks op school ziet of eens in de maand of nog minder. Bovendien hebben mijn kinderen nu wel af en toe contact met hun oude vriendjes en vriendinnetjes, maar je weet nooit of het verwatert (ik hoop het niet). 

Eerste uitnodiging voor een partijtje & eigen partijtje vieren

Gelukkig bouwen mijn kinderen hier nieuwe vriendschappen op. Ik schreef al over de vele speelafspraakjes. Vandaag kwam de eerste uitnodiging voor een partijtje. Ontzettend leuk voor mijn dochter. Het enige jammere is dat ze op die datum net niet kan (: Toch zijn we blij met de uitnodiging. Over drie maanden is mijn dochter zelf jarig en dan mag zij natuurlijk ook haar partijtje vieren. Misschien dat ze zelfs twee partijtjes mag vieren: één voor haar nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en één voor haar oude vriendjes en vriendinnetjes. We denken er nog even rustig over na. 

Continurooster

Op hun oude school hadden mijn kinderen tot 15.15 uur les op maandag, dinsdag en donderdag. Tussen de middag bleven ze over. Op woensdagmiddag waren ze om 12.00 uur en 12.15 uit. Mijn zoontje had op vrijdagmiddag ook vrij, maar mijn dochter ging dan gewoon naar school. Op hun nieuwe school wordt er gewerkt  met een continurooster. Dit betekent dat alle kinderen “verplicht” overblijven, de lunchpauze een stuk korter duurt, maar ook dat de kinderen op de lange schooldagen eerder uit zijn. Op maandag, dinsdag en donderdag zijn mijn kinderen al om 14.30 uur uit en op woensdag en vrijdag om 12.30 uur. Mijn dochter is nu ook op vrijdagmiddag vrij (mijn zoontje was dat al). Ik vind een continurooster echt beter voor kinderen, want de schooldagen zijn minder lang. Voor mij is het nog even wennen qua werk, omdat ik op de lange schooldagen minder lang kan werken.

Op de fiets naar school

Net als naar de oude school, gaan we naar de nieuwe school ook op de fiets. Naar de vorige school pakte ik alleen de auto als het regende of als we heel laat waren. Mijn kinderen heb ik naar de nieuwe school nog niet met de auto gebracht. Wanneer het regent, lopen we en heel laat zijn we nog niet geweest. Het is een veel prettigere route naar deze school. Een stuk rustiger, veel minder auto’s en een stuk veiliger. De route naar de vorige school was soms best gevaarlijk. Nu fietsen we veel gemoedelijker naar school.

Een vertrouwd gevoel

De afgelopen zes weken zijn echt omgevlogen terwijl het ook wel lijkt alsof mijn kinderen al jaren op deze school zitten. De school voelt al heel vertrouwd. Mijn kinderen zijn zo snel geïntegreerd en hebben zo snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt. In het begin zei mijn dochter wel eens dat ze terug naar haar oude school wilde en soms was ze echt verdrietig erom, maar ook zij heeft nu haar draai helemaal gevonden.

Toen wij dit huis kochten, had ik niet kunnen bedenken dat ik mijn kinderen naar een andere school zou laten gaan. Achteraf ben ik blij dat we toch deze stap hebben gezet. Mijn kinderen voelen zich fijn op hun nieuwe school. Mijn dochter geeft aan dat ze het af en toe best pittig vindt in groep 6, maar van groep 5 naar groep 6 is best een overstap. Dit was ook zo geweest op haar oude school. Ze vindt het in ieder geval heel leuk in haar nieuwe klas, net als mijn zoontje. 

Zijn jouw kinderen ook een keer van school veranderd? Waren jouw kinderen ook snel gewend aan hun nieuwe klas en maakten ze ook zo snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes? Praat erover mee bij de reacties.

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *